3 kg kaaluv tallekints
1.25 dl Dijoni sinepit
3 sl hakitud küüslauku
1 sl hakitud värsket rosmariini
1 sl palsamiäädikat (balsamico)
1.4 kg tomatit - puhastatud ja tükeldatud (umbes 2-3 cm tükkideks)
1.25 dl kvaliteetset oliiviõli
1.25 dl vedelat mett
1 suur mahedamaitseline salatisibul , viiluta
4 oksa värsket tüümiani e. aed-liivateed
2 oksa värsket rosmariini
meresoola ja musta pipart
Kuumuta ahi 225 kraadini.
Pane tallekints suurele ahjupannile, "lihakam" pool ülal. Patsuta köögipaberiga kuivaks.
Sega sinep, 1 sl küüslauku, rosmariin, palsamiäädikas, 1 sl soola ja 0,5 tl pipart väikeses köögikombainis või uhmris, kuni küüslauk ja rosmariin on purustatud. Hõõru segu lihale.
Pane tomatid, oliiviõli, 4 sl mett, sibul, ülejäänud 2 sl küüslauku, 2 sl soola ja 2 tl musta pipart kaussi ja sega hoolega läbi. Jaota tomatisegu ümber liha ahjupanni peale. Torka terved tüümiani- ja rosmariinioksad samuti ahjupannile.
Nirista ülejäänud 4 sl mett lambakintsule. Küpseta 20 minutit.
Siis alanda kuumust ja küpseta 175-kraadises ahjus veel 1-1,25 tundi, kuni lihatermomeeter näitab liha sisetemperatuuriks 54-58 C (medium-rare ehk pooltoores).
Aseta lambaliha lõikelauale, kata fooliumiga ja lase 15 minutit puhata. Võta ürdioksad pannilt ja pane pann (ilma lihata, aga koos tomatiseguga) ahju tagasi sooja.
Lõika lamb viiludeks, aseta vaagnale. Tõsta tomati-sibulasegu-pannileem lusikaga liha peale ja serveeri.
Retsept on Barefoot Contessa raamatust How Easy Is That?
Tallekints Provanssaali moodi
USA autori Barefoot Contessa imelihtne retsept - tallekints ja kõik ülejäänud ained pannakse suurele ahjupannile küpsema ning mõni tund hiljem on valminud hõrk lambaliharoog.