Kiievi tort

Kuulus торт "Київський" sai alguse 1956. aasta detsembris Karl Marxi-nimelises kondiitritehases Kiievis, Ukrainas ja muutus peagi ülipopulaarseks kogu Nõukogude Liidu territooriumil. Tort koosneb kahest pähklibeseekihist, vahel on võikreem ja peal šokolaadikreem.

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Pähklibesee:

10 munavalget

170 g suhkrut

100 g peenelt hakitud röstitud pähkleid - nt

sarapuupähkleid või india pähkleid

40 g nisujahu

Võikreem:

200 g toasooja pehmet koorevõid

400 g suhkruga kondenspiima

2 tl kakaopulbrit

Valmistamine

Klopi munavalged tugevaks kohevaks vahuks, lisades suhkur 3 jaos. Sega ettevaatlikult juurde jahvatatud pähklid.

Jaota beseetainas kahe ahjuplaadi peale, tehes sinna kenad 26 cm läbimõõduga kettad. Küpseta - või pigem kuivata - 100-kraadises ahjus 4-5 tundi. Lase jahtuda, siis lõika servad terava noaga umbes 1 cm laiuselt maha (kasuta nt 24 cm läbimõõduga koogivormi piirjooneks, siis on lihtsam lõigata). 

Äralõigatud pähklibeseepuru hoia alles, seda läheb hiljem külgede kaunistamiseks vaja!

Kreemi jaoks hõõru toasoe või kondenspiimaga ühtlaseks, siis mikserda õhulisemaks.Tõsta umbes 1/3 võikreemist kõrvale ja sega juurde kakaopulber - see on kattekreem.

Tõsta üks pähklibeseepõhi tordialusele, määri peale suurem osa valgest kreemist (osa jäta kaunistamiseks). Siis tõsta peale teine pähklibeseekiht.

Määri õhuke kiht valget võikreemi tordi külgedele, siis vajuta külgedele beseekihipuru. Tordi peale määri pruun võikreemikiht.

Kaunista vastavalt soovidele pähklite, võikreemirooside jms.  

Loe veel:

  • Kunagine Kiievi kondiitrivabrik kuulub nüüd "Roshen" kontserni, kes kirjutab koogist veidi siin.
  • Koogist ringleb ka versioone, kus kahe biskviitpõhja vahel on krõbe beseekiht. Ainult beseega variant peaks siiski ehedam olema. 
  • Kui võimalik, siis esmalt "kuivata" munavalgeid toatemperatuuril ca 6 tundi ja siis alles vahusta. 
  • Võikreemi võib teha ka selle retsepti järgi või kasutada hoopis šarlottkreemi.
  • Valik pähklibeseetorte Nami-Namis:

Mugandatud siit. Pildi tegi toidublogija Jaanika Anton (Nami-Nami kasutaja Jaanikaant). 

LISA KOMMENTAAR

astra
postitatud 30.10.2017 08:36

Palun kustutage see nisujahu sealt koostisest ära.Jahu ei käi besee sisse.Tegin selle retsepti järgi ja rikkusin koogi ära.Selle asemel peaks äkki olema tärklis,aga isegi see kogus on tärklise jaoks suur.

Pille
posted on 30.10.2017 08:40

Astra, see polegi klassikaline besee, vaid pähkli-jahulisandiga õhuline tainas ehk besee. Algretseptis (ukraina k, vt viidet retsepti lõpus) on nisujahu kenasti sees ja seda ma ära võtma hetkel ei hakka.

Jaanikaant
postitatud 16.12.2018 13:58

Esmapilgul üsna tavalisena tunduv võikreemiga tort on tegelikult väga maitsev, suisa nii, et viimasel paaril nädalal on see mitu korda meie pidulauale jõudnud. Midagi eriti keerulist valmistamisprotsessis pole, ent siiski on maitseelamus garanteeritud. Olen teinud seda torti nii india kui ka sarapuupähklitega ja mulle isiklikult meeldis viimase intensiivne maitse rohkem. Kui eelistad mahedamat maitset, valmista tordi põhjad kindlasti india pähklitega.