170 g suhkrut (2 dl)
1 tl vanillisuhkrut
2 dl jahvatatud mandleid või sarapuupähkleid
1 dl tuhksuhkrut
2 sl kartulitärklist
1 sl jahvatatud kohvi
Peale:Vahusta munavalged tavalise ja vanillisuhkruga tugevaks vahuks.
Sega jahvatatud mandlid/pähklid, tuhksuhkur, kartulitärklis ja kohvipuru omavahel, siis sega ettevaatlikult munavalgevahu hulka.
Aseta küpsetuspaber ahjuplaadile, joonista sinna 18 cm läbimõõduga ring. Määri munavalgevaht ringi keskele.
Küpseta 150-kraadises ahjus umbes 1,5 tundi, kuni kook on pealt krõbe. Kook on valmis, kui kook ka alt kuldne on (piilu umbes tunni aja pärast koogi alla). Seest peaks kook jääma veidi niiske, nagu pavlova.
Lase toatemperatuuril jahtuda. Valmis koogile sõelu tuhksuhkrut.
Retsept on Soome ajakirjast Kodin Kuvalehti (9/2010, Marenkiunelma), pildi tegi Juta Kübarsepp.
Tegin mandlitega ja poole kogusest. Küpsetasin ilmselt liiga kaua, sest tulemus oli krõbekuiv. Natuke liiga magus sai ka. Aga kui väiksemateks tükkideks pudistada, siis näiteks jäätise peale panna ju päris hea :)
Pähklibeseekook
Seda kooki võib valmistada jahvatatud mandlite või sarapuupähklitega (fotol). Sobib hästi kohvi kõrvale.