Ahjus küpsetatud sõõrikud

Väga mõnus ahjus küpsetatud sõõrikute baasretsept. Kaunista sõõrikud vastavalt tähtpäevale!

Kogus
6 suurt või 10 keskmise suurusega sõõrikut
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

120 g ehk 2 dl nisujahu

0,75 tl küpsetuspulbrit

0,25 tl söögisoodat

0,5 tl soola

0,5 tl värskelt riivitud muskaatpähklit

65 g suhkrut

120 g keefirit

30 g võid

1 suur muna

1 tl vanillipastat või vanilliekstrakti

Glasuur:

170 g tuhksuhkrut

4 sl naturaalset kakaopulbrit

1 tl vanillipastat

näpuotsaga soola

3-4 sl piima

Valmistamine

Kõigepealt pruunista või. Selleks sulata või väikeses potis või pannil. Kuumuta sulanud võid tasasel tulel seni kuni see hakkab vahutama ja mullitamta. Sega pidevalt kuni või muudab värvi (muutub järjest pruunimaks) ja väikesed tahked osakesed poti põhjas pruunistuvad. Hoia silma peal, need võivad kiiresti kõrbema minna! Kui tunned mõnusat pähklist lõhna ja näed, et või on tumenenud, võta pott tulelt ja kalla väikesesse kaussi, et peatada kuumutamine.

Määri sõõrikuvormi pesad korralikult võiga. Eelkuumuta ahi 180 kraadini.

Sega kausis muna, suhkur, vanillipasta ja muskaatpähkel. Lisa jahtunud pruunistatud või. Nüüd sega hulka keefir. Viimasena lisa küpsetuspulbri ja soodaga segatud jahu ning sega ühtlaseks paksuks tainaks.

Tõsta tainas kohe vormi (täida pesad 3/4 ulatuses) ja küpseta 10-15 minutit.

Lase sõõrikutel kõigepealt vormis 5 minutit jahtuda, siis kummuta restile jahtuma. Kui sõõrikud ei taha vormist välja tulla, proovi neid sõrmedega ettevaatlikult pesas keerutada.

Glasuuri jaoks sega kausis tuhksuhkur, sool ja kakao. Lisa vanillipasta ja 3 sl piima. Sega kuni saad ühtlase glasuuri. Vajadusel lisa veel piima. Glasuur peaks olema paks, kuid siiski voolav.

Kasta jahtunud sõõrik glasuuri sisse, raputa ühtlaseks ja tõsta tagasi restile. Puista kohe peale meelepäraseid kaunistusi. Lase enne serveerimist u 30 minutit taheneda.

Vaata veel:

Retsepti koostas ja pildi tegi Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Riina
postitatud 15.04.2024 09:40

Minu sõõrikud: