1 sl Aafrika punast palmiõli
300 g tükeldatud talleliha (nt kintsuliha)
2 hakitud sibulat
1 hakitud punane paprika
2 hakitud talisibulat
1,2 dl hakitud värsket peterselli
soola ja musta pipart
1 sl kontsentreeritud tomatipastat
2 hakitud küüslauguküünt
2 tl suitsupaprikat
1 sl lahjendatud äädikat (distilled white vinegar, 5-8%)
2 x 400 g konservitud silmube (black-eyed peas)
5 dl kana-, veise- või köögiviljapuljongit
1 kooritud ja tükeldatud suurem punase koorega kartul
Serveerimiseks:Kuumuta paksupõhjalises potis (palmi)õli. Kui õli susisema hakkab, lisa lambalihatükid ja pruunista kergelt ümberringi (2-4 minutit; sega aeg-ajalt).
Lisa potti sibul, paprika, roheline sibul, petersell. Maitsesta musta pipra ja u 1 tl soolaga. Kuumuta segades 4-5 minutit või kuni sibul klaasjaks muutub.
Sega juurde tomatipasta ja kuumuta seejärel 10-12 minutit või kuni köögiviljad pehmenevad.
Lisa küüslauk, suitsupaprika ja äädikas, kuumuta segades 2 minutit.
Siis lisa loputatud ja nõrutatud silmoad, loorberilehed ja puljong.
Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja lase u 30-35 minutit keskmisel tulel ilma kaaneta potis podiseda, kuni lambaliha on pehme.
Lisa tüekldatud kartul. Alanda kuumust ja kata kaanega, siis hauta 40-45 minutit, kuni kartulitükid on katki küpsenud.
Tõsta pott tulelt, maitsesta soolaga.
Serveerimiseks lõika pikk sai neljaks jupiks ja need omakorda horisontaalselt pooleks. Tõsta alumisele saiapoolele liha-oahautist, tõsta teine saiapool peale ja serveeri kuumalt.
Retsept siit.
Ndambé (lambalihaga)
Ndambé on Aafrikas Senegalis traditsiooniline oahautis, mis valmistatakse silmubadest. Kastmesse lisatakse veel sibulat, tomatipastat, küüslauku, loorberit jms. Algselt serveeriti seda õhtusöögiks, aga kuna hommikul maitseb hautis veelgi paremini, siis nüüd on selleks saanud ka populaarne hommikusöök ja tänavatoit - ja seda serveeritakse pika saia sees.