1 sl õli
1 suur sibul
2-3 porgandit
500 g veisehakkliha või lambahakkliha
2 sl kontsentreeritud tomatipastat
tubli sorts Worcesteri kastet
5 dl veisepuljongit
soola ja musta pipart
Kartulipuder:1 kg kartulit (nt Laheotsa "Laura")
85 g võid
1-2 dl piima
Koori sibulad, lõika neljaks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Koori porgand, lõika pikuti pooleks või neljaks ja seejärel viiludeks.
Kuumuta õli keskmise suurusega potis. Lisa sibul ja porgandid ja prae mõni minut. Siis tõsta kuumust, lisa hakkliha ja pruunista - kui hakklihast eraldub liigset rasva, siis kalla see minema.
Lisa tomatipasta, Worcesteri kaste ja prae paar minutit. Lisa puljong, maitsesta soola-pipraga ja kuumuta keemiseni.
Kata pott kaanega ja hauta kastet 40 minutit. Eemalda potilt kaas umbes 20 minuti pärast, et kaste pakseneks.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Valmista kartulipuder. Keeda kooritud ja tükeldatud kartuleid soolaga maitsestatud vees umbes 15 minutit, kuni kartulid on pehmed. Nõruta, siis tambi või ja piimaga pudruks, maitsesta soolaga.
Kalla hakklihakaste ahjuvormi, laota peale kartulipuder. Tee kahvliharudega siiruviiruline muster peale.
Siinkohal võib karjuse piruka sügavkülma panna kuni kuuks ajaks.
Küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni kartulipudrukate kenasti pruunistuma hakkab.
Kui võtad piruka sügavkülmast, siis pane 160-kraadisesse ahju ja küpseta 1 tund kuni 1 tund ja 20 minutit, kuni roog on korralikult läbi kuumenenud.
Lase enne serveerimist 5 minutit jahtuda.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Olen uurinud erinevaid karjuse piruka retsepte. Otsustasin proovida just seda. Ei kahetse mitte! Ka minu külalised olid väga rahul. See pikalt pliidil podisenud hakklihasegu sai ikka eriliselt maitsev ja kuldseks küpsenud pudrukate oli ka väga meklik. Eks varsti läheb korduseks.
Tulemus oli väga maitsev! Kui midagi muuta, siis ilmselt muudaksin kartuli-kastme suhet, kastme kasuks (aga mitte olulisel määral). Kuna roog ise on pisut kuiv, siis kõrvale sobib nt kerge külm kaste.
Äärmiselt maitsev! Kuna tegin eelmisest päevast alles jäänud kartulipudruga, siis oli komponentide vahekord natuke liiga palju kastme kasuks. Ehk vastupidiselt eelmisele kommentaarile tuli minu roog liiga vedel. Aga see oli minu, mitte retsepti viga :) Väga maitsev roog, ausalt!
Väga maitsev roog. Tegin suhteliselt väikse portsu aga kuna valmistamine võtab omajagu aega, siis järgmisel korral teen kindlasti korraga suurema koguse.
Väga maitsev!
Mulle ka selle kastmega maitses. Puder oli eilsest
Väga maitsev tuli. Kartulipudru sisse ohtralt võid ja see andis hästi tunda:) Vormi põhja panin õhukese kihti putru, siis kaste ja natuke riivjuustu ning lõpuks samuti puder.
Oi see on maitsev! Kõrvale veel peedi-küüslaugu salat :)
Väga hea!
Minu karjuse pirukas:
Karjuse pirukas
Briti köögist pärit kartulipudrukattega hakklihapirukas või vormiroog. Kuigi ajalooliselt põhjendamata, siis kutsutakse lambalihast pirukat Shepherd's pie ja veiselihast pirukat Cottage pie.
Vahendid toidu valmistamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.