Refried beans (frijoles refritos)

Tambitud ubadest roog, mis on populaarne Mehhikos ja Tex-Mex köögis ja ka mujal Ladina-Ameerikas. Kuigi pealkirjas on Re-fried, siis tegelikult neid kaks korda ei praeta - esmalt oad keedetakse ja siis praetakse või küpsetatakse.

Kogus
20 minutit
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

2 sl võid või avokaadoõli

1 väiksem sibul

4 hakitud küüslauguküünt

2 x 400 g purk konservitud Pinto ube

120 ml köögiviljapuljongit

1,8 tl chipotle või tavalist tšillipulbrit

1 tl jahvatatud vürtsköömneid

0,5 tl kuivatatud punet või lõhnavat lippiat e. Mehhiko punet

1 sl laimimahla

soola ja musta pipart

Lisaks:

hakitud värsket koriandrit

riivitud või murendatud juustu

tükeldatud tomatit

viilutatud või hakitud Jalapeño tšillit

Valmistamine

Kuumuta 1 sl võid või õli potis keskmisel kuumusel. Lisa hakitud sibul ja hauta 5 minutit, kuni sibul hakkab pehmenema. Lisa küüslauk ja prae veel 1-2 minutit. 

Lisa loputatud ja nõrutatud Pinto oad, köögiviljapuljong, chipotle tšillipulber, vürtsköömned ja pune. Sega läbi, Kuumuta podisemiseni.

Tõsta pann tulelt, siis tambi pudrunuia vms pudruks. Eriti ühtlase roa jaoks võid püreestada saumikseriga või panna segu köögikombaini.

Sega juurde 1 sl pehmet võid, kuni see on sulanud. Timmi maitse soola ja pipraga parajaks. 

Serveeri soojalt, peale võid panna meelepäraseid lisandeid. 

Nipid ja soovitused:

  • Veganliku versiooni jaoks kasuta õli, lisades vaid 1 sl alguses. 
  • Põhja-Mehhikos ja Tex-Mex köögis kasutatakse siin roas pinto ube (frijol pinto). Mujal Mehhikos kasutatakse ka musti ube (vt siit), punaseid neeruube (kidney beans). Loe erinevate ubade kirjeldusi siin: "Milles on uba?". 
  • Mehhikos kasutatakse frijoles refritos maitsestamiseks epazote-nimelist ürti (Dysphania ambrosioides, eesti keeles ürt-hanemalts ehk ürt-kanamalts). See aitab ka ubade söömisega kaasnevat puhitust leevendada. 
  • Frijoles refritos on paljude roogade lisandiks, seda kasutatakse tortiljade sees oa-burrito tegemiseks. 
  • USAs kasutatakse refried beans  valmistamiseks  pinto ube. See on populaarne lisand Tex-Mex restoranides, kus seda serveeritakse näiteks maisitortiljakrõpsude dippimiseks, aga ka lihtsalt lisandina erinevate roogade juures. USAs on refried beans ka nacho-einete osaks, samuti lisatakse seda seven-layer dip'i sisse..

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR