100 g rukkileiba
50 g võid
Hapukoorevaht:300 g hapukoort
200 g toorjuustu
50 g majoneesi
150 g 35% rõõska koort ehk vahukoort
veidi sinepit
maitse järgi soola
35 g piima
veidi tilli
veidi murulauku
Kaunistuseks:keedetud muna viilud
vürtsikilufileesid
jupp porrut
värsket kurki
täidetud vutimune
leivakrõpse
Leivakrõpsud:50 g rukkijahu
15 g kaerakliisid
20 g linaseemneid
20 g kõrvitsaseemneid
15 g puhastatud päevalilleseemneid e. sihvkasid
käesooja vett
Põhjaks röstisin ja purustasin leiva, segasin sulatatud võiga ja surusin ettevalmistatud (tordikilega kaetud) 16–18 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Tordirõnga äärtesse panin vaheldumisi munaviilud ja vürtsikilufileed.
Hapukoorevahuks vispeldasin kokku hapukoore, toorjuustu ja majoneesi, maitsestasin ja hakkisin sisse ürdid. Sulatasin leotatud želatiinilehed piimatilgas ja lisasin kreemile. Viimasena lisasin vahustatud koore. Valasin hapukoorevahu jao kaupa põhjale, vahele läks veel üheks kihiks praetud porru õunatükkidega ning teiseks vahekihiks keedumuna ja värske kurgi tükid. Katsin allesjäänud vahuga ja lasin tarduda. (Kui vahtu jääb üle, siis see maitseb väga hästi ka hiljem niisama leiva peale määritult.)
Järgmisel päeval valmistasin leivakrõpsud. Segasin rukkijahuga kokku sahtlis leiduvad seemned ja lisasin sooja vett nii palju, et tuli tainalaadne segu. Selle rullisin kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks. Eemaldasin pealmise paberi, puistasin peale meresoola ja küpsetasin ahjus 150 kraadi juures u 30 min, kuni see oli pruunistunud ja kõva. Jahutasin ja murdsin tükkideks.
Kaunistasin tordi leivakrõpsude, täidetud vutimunade, kurgilipsude ja leivapuruga.
Kiluleivatort
Selle tordiga osales Merle Jakobson 2017. a meie "Tort isamaale" võistlustel, saades soolaste tortide kategoorias 2. koha.