Kiluleivatort

Selle tordiga osales Merle Jakobson 2017. a meie "Tort isamaale" võistlustel, saades soolaste tortide kategoorias 2. koha.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

100 g rukkileiba

50 g võid

Hapukoorevaht:

300 g hapukoort

200 g toorjuustu

50 g majoneesi

150 g 35% rõõska koort ehk vahukoort

6 želatiinilehte

veidi sinepit

maitse järgi soola

35 g piima

veidi tilli

veidi murulauku

Kaunistuseks:

keedetud muna viilud

vürtsikilufileesid

jupp porrut

õunasektor

värsket kurki

täidetud vutimune

leivakrõpse

Leivakrõpsud:

50 g rukkijahu

15 g kaerakliisid

20 g linaseemneid

20 g kõrvitsaseemneid

15 g puhastatud päevalilleseemneid e. sihvkasid

seesamiseemneid

käesooja vett

meresoola

Valmistamine

Põhjaks röstisin ja purustasin leiva, segasin sulatatud võiga ja surusin ettevalmistatud (tordikilega kaetud) 16–18 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Tordirõnga äärtesse panin vaheldumisi munaviilud ja vürtsikilufileed.

Hapukoorevahuks vispeldasin kokku hapukoore, toorjuustu ja majoneesi, maitsestasin ja hakkisin sisse ürdid. Sulatasin leotatud želatiinilehed piimatilgas ja lisasin kreemile. Viimasena lisasin vahustatud koore. Valasin hapukoorevahu jao kaupa põhjale, vahele läks veel üheks kihiks praetud porru õunatükkidega ning teiseks vahekihiks keedumuna ja värske kurgi tükid. Katsin allesjäänud vahuga ja lasin tarduda. (Kui vahtu jääb üle, siis see maitseb väga hästi ka hiljem niisama leiva peale määritult.)

Järgmisel päeval valmistasin leivakrõpsud. Segasin rukkijahuga kokku sahtlis leiduvad seemned ja lisasin sooja vett nii palju, et tuli tainalaadne segu. Selle rullisin kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks. Eemaldasin pealmise paberi, puistasin peale meresoola ja küpsetasin ahjus 150 kraadi juures u 30 min, kuni see oli pruunistunud ja kõva. Jahutasin ja murdsin tükkideks.

Kaunistasin tordi leivakrõpsude, täidetud vutimunade, kurgilipsude ja leivapuruga.

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Pellenovelle
postitatud 07.12.2020 22:21

Imeline!