80 g õli
300 g hakitud sibulat
7,5 cm jupp hakitud ingverijuurt
8 kooritud küüslauguküünt
3 hakitud punast tšillikauna
15 kuivatatud tšillikauna (leota 30 minutit soojas vees)
1,5 sl jahvatatud vürtsköömneid
1,5 sl jahvatatud kollajuurt ehk kurkumit
3 sl jahvatatud koriandriseemneid
3 sl tšillipulbrit
50 g krevetipastat (parim oleks Malaisia/Indoneesia krevetipasta, aga Tai "gapi shrimp paste" ajab ka asja ära)
50 g vietnami kirbutatart või koriandrit
Kanapuljong:2 l vett
1 kanakarkass
5 cm jupp ingverijuurt viilutatuna
1 väiksem sibul sektoritena
Laksa-leem:1,5 l kanapuljongit (vt retsepti ülal)
800 g kookospiima
90 g palmisuhkrut või tumedat pruuni suhkrut
1-2 sl soola
3 sl tamarindipastat
50 g vietnami kirbutatart
Lisaks:24 hiidkrevetti (koori, eemalda soolikas, keeda 2 minutit)
12 aburaage (frititud tofuviilud) või atsu-age (frititud tofukuubikud)
120 g rohelisi aedoad e. türgi oad (lõika 5 cm juppideks)
120 g mungoa idandeid
400 g värskeid munanuudleid
3 keedetud 6,5 minuti muna (siis jäävanni!)
50 g värsket vietnami kirbutatart või koriandrit
Laksa-pasta jaoks töötle kõik ained köögikombainis ühtlaseks kreemjaks pastaks.
Kuumuta suurel mittenakkuval praepannil sorts õli ja seejärel lisa laksa-pasta. Kuumuta pidevalt segades mõõdukal kuumusel umbes 30 minutit, kuni pasta on sügav-punakaspruun ja õli pastast eraldub. (Ideaalis lase nüüd 24 tundi külmkapis maitsestuda).
Kanapuljongi tegemiseks pane kõik ained suurde potti ja kuumuta keemiseni. Koori pinnale tekkiv vaht. Keeda tasasel tulel 90 minutit. Siis kurna läbi sõela - laksa-leeme jaoks on vaja 1,5 liitrit kanapuljongit.
Pane praetud laksa-pasta ja kanapuljong ja muud leeme ained suurde potti. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja lase tasasel tulel podiseda 30 minutit.
15 minuti pärast võta potist vietnami kirbutatar/koriander ning sidrunhein välja. Timmi maitse soola ja suhkruga parajaks.
Lisa seejärel supile pooleks lõigatud frititud tofupadjad, nii et need saaksid 10 minutit leemes maitsestuda.
Kui laksa-leem podiseb, valmista ette järgmised ained:
Pärast blanšeerimist jahuta kõik kiiresti külma jäävee sees, siis nõruta.
Blanšeeri munanuudleid keevas veel 10 sekundit, siis jaga 6 serveerimiskausi vahel.
Tõsta nuudlitele idandid, rohelsied oad ja krevetid, Siis tõsta igasse taldrikusse kuuma laksa-leent. Igasse kaussi arvesta 4 tofutükki.
Puista peale veidi ribastatud kirbutatart/koriandrit, kaunista poole poolpehmeks keedetud munaga ja serveeri.
Retsept siit.
Hiidkreveti laksa karripastaga
Mandy Yin serveeris seda suppi (King prawn Nyonya curry laksa) oma Londoni restoranis "Mandy Yin's Sambal Shiok". Vietnami kirbutatar (rau ram, hot mint, Polygonum Odoratum) annab roale eriti autentse maitse.