Hiidkreveti laksa karripastaga

Mandy Yin serveeris seda suppi (King prawn Nyonya curry laksa) oma Londoni restoranis "Mandy Yin's Sambal Shiok". Vietnami kirbutatar (rau ram, hot mint, Polygonum Odoratum) annab roale eriti autentse maitse.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Laksa-pasta:

80 g õli

300 g hakitud sibulat

7,5 cm jupp hakitud ingverijuurt

8 kooritud küüslauguküünt

3 hakitud punast tšillikauna

15 kuivatatud tšillikauna (leota 30 minutit soojas vees)

1,5 sl jahvatatud vürtsköömneid

1,5 sl jahvatatud kollajuurt ehk kurkumit

3 sl jahvatatud koriandriseemneid

3 sl tšillipulbrit

50 g krevetipastat (parim oleks Malaisia/Indoneesia krevetipasta, aga Tai "gapi shrimp paste" ajab ka asja ära)

50 g vietnami kirbutatart või koriandrit

Kanapuljong:

2 l vett

1 kanakarkass

1 tähtaniis

5 cm jupp ingverijuurt viilutatuna

3 talisibulat

1 väiksem sibul sektoritena

2 küüslauguküünt

Laksa-leem:

1,5 l kanapuljongit (vt retsepti ülal)

800 g kookospiima

90 g palmisuhkrut või tumedat pruuni suhkrut

1-2 sl soola

3 sl tamarindipastat

50 g vietnami kirbutatart

2 sidrunheinavart

Lisaks:

24 hiidkrevetti (koori, eemalda soolikas, keeda 2 minutit)

12 aburaage (frititud tofuviilud) või atsu-age (frititud tofukuubikud)

120 g rohelisi aedoad e. türgi oad (lõika 5 cm juppideks)

120 g mungoa idandeid

400 g värskeid munanuudleid

3 keedetud 6,5 minuti muna (siis jäävanni!)

50 g värsket vietnami kirbutatart või koriandrit

Valmistamine

Laksa-pasta jaoks töötle kõik ained köögikombainis ühtlaseks kreemjaks pastaks.

Kuumuta suurel mittenakkuval praepannil sorts õli ja seejärel lisa laksa-pasta. Kuumuta pidevalt segades mõõdukal kuumusel umbes 30 minutit, kuni pasta on sügav-punakaspruun ja õli pastast eraldub. (Ideaalis lase nüüd 24 tundi külmkapis maitsestuda). 

Kanapuljongi tegemiseks pane kõik ained suurde potti ja kuumuta keemiseni. Koori pinnale tekkiv vaht. Keeda tasasel tulel 90 minutit. Siis kurna läbi sõela - laksa-leeme jaoks on vaja 1,5 liitrit kanapuljongit. 

Pane praetud laksa-pasta ja kanapuljong ja muud leeme ained suurde potti. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja lase tasasel tulel podiseda 30 minutit. 

15 minuti pärast võta potist vietnami kirbutatar/koriander ning sidrunhein välja. Timmi maitse soola ja suhkruga parajaks. 

Lisa seejärel supile pooleks lõigatud frititud tofupadjad, nii et need saaksid 10 minutit leemes maitsestuda. 

Kui laksa-leem podiseb, valmista ette järgmised ained:

  • blanšeeri mungoaidandeid keevas vees 30 sekundit
  • blanšeeri rohelisi ube keevas vees 3 minutit
  • blanšeeri krevette keevas veel 90 sekundit ehk 1,5 minutit

Pärast blanšeerimist jahuta kõik kiiresti külma jäävee sees, siis nõruta. 

Blanšeeri munanuudleid keevas veel 10 sekundit, siis jaga 6 serveerimiskausi vahel. 

Tõsta nuudlitele idandid, rohelsied oad ja krevetid, Siis tõsta igasse taldrikusse kuuma laksa-leent. Igasse kaussi arvesta 4 tofutükki. 

Puista peale veidi ribastatud kirbutatart/koriandrit, kaunista poole poolpehmeks keedetud munaga ja serveeri. 

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR