Jaapani gyoza

Jaapani gyoza-pelmeenid.

Kogus
40-45 tk
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Täidis:

3,75 dl peenikesteks ribadeks lõigatud kapsast

1 tl soola

500 g hakitud sealiha või rasvasemat seahakkliha

2,5 dl hakitud mugullauku (garlic chives)

1 hakitud küüslauguküüs

1 tl riivitud ingverijuurt

1 tl seesamiõli

1 sl maisitärklist

2 tl sojakastet

Gyoza:

1 tl maisitärklist kandikule

1,5 pakki qyoza-tainalehti (u 40-45 tk)

3 sl õli

Dipikaste:

sojakastet

riisiäädikat

Rayu tšilliõli

Valmistamine

Sega väikeses kausis peenelt hakitud kapsas ja 0,5 tl soola. Lase 20 minutit seista, kuni kapsas veidi pehmeneb.

Sega suures kausis kõik ülejäänud täidiseained (sh ülejäänud sool - 0,5 tl). Pigista kapsas kuivemaks, sega täidise hulka. Sega käte abil kõik hoolega läbi.

Puista vaagnale 1 tl maisitärklist. 

Aseta üks gyoza-leht vasakule peopesale (kui oled paremakäeline). Kasta sõrm märjaks ja niisuta sellega tainalehe servad. Aseta tainalehe keskele väikese kuhjaga supilusikatäis täidist. Voldi tainaservad kokku, siis voldi parema käega ja vasaku käe pöidla abil neli volti serva sisse. Pigista servad kokku ja aseta vaagnale. 

Tee seda ka ülejäänud tainalehtede ja täidisega. 

Küpsetamine:

Kuumuta suurel kaanega praepannil 1 sl õli keskmisel kuumusel. Pane u 12 gyozat pannile ritta, servad kergelt kohakuti. Prae, kuni gyozad on alt kergelt kuldsed, siis kalla pannile gyozade ümber umbes  0,8 dl vett. Kata pann kaanega.

Kuumuta, kuni vesi on peaaegu aurustunud, tainas on pealt kergelt läbipaistev ja gyoza-pelmeenide alumine osa pole enam märg ja pehme. Selleks kulub 3-4 minutit. 

Tõsta spaatli abil serveerimistaldrikule pahupidi, nii et kuldne külg jääb nüüd peale. 

Serveeri dipikastmega. Dipikastme jaoks pane kõik ained eraldi kausikestega lauale, et iga sööja saab endale oma maitse järgi dipikastme kokku segada. Arvesta võrdne osa sojakastet ja riisiäädikat, millele lisa sorts tšilliõli.

Nipid ja soovitused:

  • Algretseptis kasutatakse mugullauku, mis on meie murulaugust veidi suurem ja kannatab hästi kuumutamist. Vajadusel asenda tavalise murulaugu või rohelise sibulaga, aga lisa 1 küüslauguküüs rohkem.
  • Gyoza-tainalehed on ümmargused. Müüakse tavaliselt sügavkülmutatult või siis külmletis. Pakis on tavaliselt 30 lehte. 
  • Kui soovid gyoza-pelmeene sügavkülmutada, siis pane need ühekordse kihina alusele, kata toidukilega. Küpseta samal moel, aga lisa sorts rohkem vett ja küpseta 2 minutit kauem. 

Loe veel:

Retsept siit, pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

Ilse
postitatud 09.02.2020 18:33

Lihtne teha ja mulle väga maitsesid.

Krisla
postitatud 13.02.2020 11:31

Eile tegime ja väga maitsvad olid. Lisasin mugullaugu asemel rohelist sibulat ja sobis väga hästi.