Sojakaste valmistatakse fermenteeritud ja soolatud sojaubadest. Kasutatakse laialdaselt Aasias, eri piirkondade sojakastmed on üsna erinevad. Hiina köögis on sojakaste kõige levinum maitseaine.
Hiina sojakastmeid on heledaid ja tumedaid. Nn hele sojakaste (light soy sauce, hiina k jiàng yóu, 酱油) sisaldab u 40% vähem soola.
Tume sojakaste (dark soy sauce, hiina k. lǎo chōu, 老抽) on tugevama maitsega ning seda kasutatakse mõnikord ka toidule värvi andmiseks (kastmed, praetud riis, nuudliroad jms).
Vähemtuntud on Mushroom Flavored Dark Soy Sauce (jah, sisaldab rohkem seenemaitset, kasuta nagu tavalist tumedat sojakastet) ja Double Black Soy Sauce (tume sojakaste + melass, tulemuseks tumedam, paksem ja veidi magusam).
Jaapani sojakastmed on magusamad ja mitte nii soolased kui hiina sojakastmed. Jaapani sojakastmeid valmistatakse kas nisuga (Shoyu) või nisuta (Tamari). Tamari on pea ainus sojakaste, mida ka tsöliaakiahaiged võivad kasutada.