4 viilu suitsupeekonit (u 60 g), sügavkülmutatud
225 g vasikahakkliha
225 g seahakkliha
1 sibul
1,2 dl riivsaia
2 sl piima
0,5 tl jahvatatud koriandriseemneid
näputäis tšillihelbeid (1/8 tl)
näputäis jahvatatud vürtspipart (1/8 tl)
näputäis suitsupaprikat (1/8 tl, Pimentón de la Vera)
soola ja musta pipart
5 dl kanapuljongit
340 g orecchiette makarone
5 sl oliiviõli
225 g värskeid maitake seeni
1 punt Toscana lehtkapsast
riivitud parmesani juustu
Kuumuta ahi 190 °C.
Pane külmutatud peekoniviilud köögikombaini ning töötle peeneks puruks (selleks kulub umbes minut aega). Pane peekonipuru kaussi, lisa veisehakkliha ja seahakkliha ja sega ühtlaseks.
Pane nüüd köögikombaini 2 küüslauguküünt ja pool sibulast ning peenesta. Lisa umbes 1/4 hakklihasegust, riivsai, piim, koriander, tšillihelbed, vürtspipar, suitsupaprika, 1 tl soola ja 0,25 tl musta pipart. Töötle ühtlaseks, siis sega saadud hakklihamass ülejäänud hakkliha hulka. Sega hästi ühtlaseks.
Vormi hakklihamassist umbes golfipallisuurused lihapallikesed (võttes umbes 2-3 supilusikatäit hakklihasegu), surudes need kenasti kokku. Tõsta lihapallid 23x29 cm ahjuvormi, kalla peale puljong. Küpseta 190-kraadises ahjus umbes 18-20 minutit, kuni lihapallid sõrmega katsudes küpsed tunduvad.
Siis lülita sisse ahju grillrežiim ja pruunista umbes minut aega.
Keeda orecchiette-makaronid soolaga maitsestatud vees al dente. Nõruta, pane kaussi ja sega juurde 1 sl oliiviõli.
Samal ajal lõika ülejäänud sibulapoolik õhukesteks viiludeks.
Kuumuta suurel (malmist) praepannil 1 sl oliiviõli. Lisa väiksemateks tükkideks rebitud maitake seened, pooled sibulaviilud, 2 hakitud küüslauguküünt ja prae segades umbes 5 minutit, kuni seened on pehmed ja servadest kergelt krõbedad. Maitsesta soola-pipraga ja tõsta seened taldrikule ootama.
Pühi pann köögipaberiga kuivemaks. Lisa 1 sl oliiviõli, lisa rootsudelt rebitud ja seejärel tükkideks lõigatud lehtkapsalehed, ülejäänud sibul ja 2 hakitud küüslauguküünt. Kuumuta segades umbes 4 minutit, kuni lehtkapsas on pehme, aga mitte lödi. Maitsesta soola ja pipraga, tõsta praetud seenesegu juurde.
Pühi pann jälle köögipaberiga puhtaks, lisa 2 sl oliiviõli ja kuumuta tugeval kuumusel. Lisa orecchiette ja prae minut aega (ära sega!), siis raputa panni, sega kergelt ja prae veel mõned minutid aeg-ajalt segades, kuni orecchiette on mõnusalt krõbe ja kuldne.
Lisa pannil olevatele makaronidele 2 õhukeselt viilutatud küüslauguküünt ning seejärel seened-lehtkapsas. Maitsesta musta pipraga. Kuumuta segades umbes 2 minutit, kuni roog on läbinisti kuum.
Pane makaronisegu suurele vaagnale, tõsta peale lihapallid koos leemega. Riivi peale parmesani ja serveeri.
Retsept on mugandatud siit.
Röstitud orecchiette lihapallidega
Röstitud orecchiette-pasta (tillukesed "kõrvakesed") sea- ja/või vasikalihast lihapallikestega.