Ma po dou fu

ehk ma po tofu ehk tofuhautis hakklihaga. Inglise keeles on selle roa pikk nimetus “Pock-marked Mother Chen’s beancurd” ehk rõugearmilise ema Chen’i moodi valmistatud tofu. Kas pole uhke nimi? :) Ma po dou fu on üks kuulsaimaid Sichuani roogi. Sobib eriti hästi talvisel perioodil. Sichuani pipar on keelt tuimestav, mitte terav. Maitsed, mida peaksite seda rooga süües on järgmised - ja just sellises järjekorras: tuimestav, vürtsikas, soola, magus.

Originaalversioon on väga õlirohke. Siinses retseptis on kirjas 3 sl õli, Hiinas kasutatakse umbes 1 dl õli. Esimene variant sobib ilmselt meie jaoks rohkem.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

500 g tofu juustu

4 peenikest noort porrut või talisibulat

2 sl peenelt hakitud küüslauku

1 sl peenelt hakitud värsket ingverijuurt

3 sl maapähkliõli

250 g veise- või seahakkliha

2.5 sl Sichuani tšilli-oakastet (chilli bean sauce - toban djan)

1 sl fermenteeritud musti ube või musta oa pastat

1 sl Shaoxingi riisiveini või kuiva šerrit

2.5 dl sea- ja kanapuljongit

1 tl suhkrut

2 tl heledat sojakastet

3 sl kartulitärklist + 4 sl külma vett

röstitud ja jahvatatud Sichuani pipart

Valmistamine

Lõika tofu 2 cm kuubikuteks, lase köögipaberil taheneda.
Lõika porrud või talisibulad hästi suure nurga all õhukesteks viiludeks (nn eeslikõrvad).
Kuumuta vokkpann hästi tuliseks. Lisa õli ja kuumuta suitsemiseni. Lisa küüslauk ja ingver. Paar sekundit hiljem lisa hakkliha ja pruunista kiiresti (ära liialt kuivaks prae, 2-3 minutist piisab!).
Alanda kuumust, lisa tšilli-oakaste ja voki umbes 30 sekundit, kuni õli on kaunilt punane.
Lisa mustad oad ning prae kuumutades veel 20-30 sekundit.
Lisa riisivein/šerri ja puljong, sega hoolega läbi. Lisa nõrutatud tofu - sega hästi õrnalt tofu kastme hulka. Maitsesta suhkru, sojakastme ja soovi korral soolaga. Kuumuta umbes 10 minutit, kuni tofu maitset saab. PEALE TOFU LISAMIST ÄRA ENAM SEGA, SEST TOFU LÄHEB KATKI. VÕID TASAKESI PANNI RAPUTADA, ET AINED JA MAITSED SEGUNEKSID.
Lisa porrud/talisibul ja sega õrnalt. Siis sega õrnalt juurde kartulijahusegu ning kuumuta, kuni kaste on paksenenud. (Kogu kartulijahupastat ei pruugi vaja minna).
Kalla roog sügavasse kaussi, puista peale uhmris peenestatud Sichuani pipar ja serveeri.

PIldi tegi MANN Nami-Nami Hiina köögi koolitusel novembris 2011.

LISA KOMMENTAAR