2 suurt muna
120 g pruuni roosuhkrut
75 g võid
100 g mett
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
0,25 tl ingveripulbrit
0,25 tl jahvatatud kardemoni
näputäis jahvatatud nelki
näputäis soola
350 g nisujahu
100 g täistera speltajahu
Muraka-virsiku tarretis:100 g murakamoosi
2 poolikut kompotivirsikut
40 ml virsikukompotivedelikku
Muraka-merevaigu-mee kreem:200 g sulatatud juustu "Merevaik"
200 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort
25 g pruuni roosuhkrut
30 g mett
100 g valget šokolaadi
100 g murakamoosi
Hapukoore-vanillikreem:250 g hapukoort
165 ml 3,5% piima
40 g suhkrut
50 g munakollaseid (u 3 suure muna rebud)
2,5 želatiinilehte
Mee-mandlikrõpsud:60 g võid
50 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort
80 g suhkrut
40 g mett
60 g mandlilaaste
Murakaželee:murakamoosi
Tordi valmistamiseks kulub kaks päeva.
Valmista vürtsised meepõhjad. Vahusta munad suhkruga. Kuumuta potis või, mesi, vürtsid ja sool keemiseni. Tõsta pott tulelt, lisa segades munavaht ja küpsetuspulbriga segatud jahu.
Jaota tainas viieks palliks, rulli iga tainapall vähemalt 18 cm läbimõõduga rõngaks (hea on rullida kohe küpsetuspaberil vähese jahuga). Küpseta ükshaaval 200-kraadise ahju ülaosas u 8 minutit.
Jahuta ning lõika 18 cm rõnga abil põhjad ühesuuruseks. (Järelejäänud servad võid peeneks purustada ja kasutada seda puru tordi kaunistamisel).
Valmista muraka-virsikutarretis. Kileta 18 cm tordirõnga põhi. Kuumuta kompotivedelik, lisa leotatud-paisutatud želatiin ja sega. Püreesta virsikud, lisa murakamoos ja želatiinisegu, vala vormi ja tarreta.
Valmista muraka-merevaigu-mee kreem. Aja potis pool vahukoorest koos meega keema, siis võta tulelt, lisa paisutatud-leotatud želatiin ja tükeldatud šokolaad. Sega, kuni šokolaad sulab.
Vahusta ülejäänud rõõsk koor suhkruga, lisa vahustades sulatatud juust "Merevaik" ja murakamoos ning viimaks ka veidi jahtunud šokolaadisegu.
Tordi kokkupanekuks kasuta 20 cm läbimõõduga vormi, muidu tuleb tort liiga kõrge. Toesta ääred veel spetsiaalse plastikuga kõrgemaks.
Aseta vormi põhja esimene põhi, lisa pool muraka-merevaigu-meekreemist, lisa teine põhi ja ülejäänud osa kreemist. Aseta kergelt vajutades peale kolmas põhi. Pintselda pealt üle virsikukompoti vedelikuga ja aseta peale vormist eemaldatud muraka-virsikutarretise kiht. Selle peale aseta neljas koogikiht, millel immuta kompotivedelikuga alumist, tarretise peale minevat poolt. Pane jahedasse.
Valmista hapukoore-vanillikreem. Lõika vanillikaun pikuti pooleks, kaabi seemned välja ja pane koos piima ja tühja vanillikaunaga potti. Kuumuta. Klopi munakollased suhkruga lahti, tempereeri kuuma piimaga, vala tagasi potti ja kuumuta keskmisel tulel spaatliga õrnalt, aga pidevalt segades, kuni segu pakseneb (à la nappe). Vala segu läbi sõela puhtasse kaussi, sega juurde paisutatud želatiin. Jahuta segu nt jäänõul toatemperatuurini, siis sega juurde hapukoor.
Tõsta pool hapukoorekreemist neljandale põhjale, lisa viies ja viimane põhi ning kata ülejäänud kreemiga. Tõsta jahedasse.
Kata kook murakaželeega, valmista kaunistused.
Murakaželee jaoks soojenda sobiv kogus murakamoosi ja lisa juurde 1 leotatud želatiinileht, lase segul veidi jahtuda ja määri palettnoaga koogile.
Mee-mandlikrõpsude (nid d'abeille ehk meekärje) valmistamiseks kuumuta ahi 175 kraadini.
Kuumuta potis või, vahukoor, suhkur ja mesi ja keeda, kuni segu muutub kollakamaks. Lisa mandlilaastud ja vala segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 5-10 minutit, kuni krõpsud on kuldsed. Lase jahtuda ja murra sobivateks tükkideks.
Vaata Merle Jakobsoni blogipostitust siit.
Muraka-meetort
Nami-Nami on aastaid korraldanud toredat isamaalist tordivõistlust. Parimate võistlustööde retseptid leiate ka siitsamast Nami-Namist.
Muraka-mee tort oli Merle Jakobsoni võistlustöö "Tort isamaale 2013" võistlusel.