100 g šampinjone (u 2,5 dl)
2 sl oliiviõli
2 sl võid
1 väike hakitud sibul
2 hakitud küüslauguküünt
400 g keedetud rohelisi läätsi (u 160 g keetmata)
140 g röstitud kreeka pähkleid või pekanipähkleid (u 2,5 dl)
2 sl värskelt pressitud sidrunimahla
1 sl (Tamari) sojakastet
2 tl hakitud värsket rosmariini
2 tl hakitud värsket tüümiani
2 sl hakitud värsket salveid või siledalehist peterselli
2 tl konjakit või brändit
2 tl pruuni suhkrut
näpuotsaga Cayenne'i pipart
soola ja musta pipart
Puhasta seened hoolikalt harjakese või niiske köögipaberiga. Lõika seenejalad veidi lühemaks, siis lõika šampinjonid viiludeks.
Kuumuta oliiviõli ja või suurel praepannil. Lisa sibul ja prae 5-6 minutit, kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa küüslauk ja prae minut aega. Lisa seened ja prae segades 6-8 minutit, kuni seened on pehmed. Tõsta pann tulelt.
Peenesta köögikombainis keedetud läätsed, pähklid, sidrunimahl, sojakaste, ürdid, konjak/brändi, suhkur ja Cayenne ühtlaseks. Lisa praetud seened. Töötle ühtlaseks pasteediks, siis maitsesta soola, pipra ja vajadusel veel sojakastme, sidrunimahla ja/või konjakiga.
Pane pasteet väikestesse kaussidesse ning tõsta mõneks tunniks külmkappi tahenema.
Serveeri kreekerite-kuivikute, leiva või väikeste röstitud saiaviiludega. Samuti sobib kõrvale šalottsibulamarmelaad või väikesed kornišonid.
Gluteenivaba versiooni jaoks kasuta gluteenivaba Tamari sojakastet. Veganliku versiooni jaoks asenda või sama koguse oliiviõliga.
Retsept on mugandatud David Lebovitzi blogist. Pasteet säilib kuni 4 päeva külmkapis või kuni 2 kuud sügavkülmas.
Faux gras ehk läätse-šampinjonipasteet
See läätse-šampinjonipasteet meenutab maitselt väidetavalt veidi foie gras'd.