500 g hakitud kanafileed
2 sl kookoshelbeid
paar värsket kahvrilaimilehte või riivitud laimikoort ja veidi mahla
1 tl soola
bambusvardaid või sidruniheinavarsi
Vürtsipasta:2-3 sibulat
25 g värsket ingverijuurt
1 sl hakitud punast tšillit
1 sl tavalist või maapähkliõli
0,5 tl kurkumit e kollajuurt
0,5 tl jahvatatud koriandriseemneid
0,5 tl jahvatatud valget pipart
0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit
näputäis jahvatatud nelki
Esmalt valmista sate lilit ayam'i vürtsipasta. Koori sibul, küüslauk ja ingver, haki need kolm ja tšilli peenikesteks viiludeks. Kuumuta väikesel praepannil õli, lisa sibul, küüslauk, ingver ja tšilli ja prae 1-2 minutit, et need pehmeneksid veidi.
Siis lisa paar lusikatäit vett ning vürtsid (kollajuur, pipar, koriander, muskaat ja nelk) ning kuumuta minut aega.
Tõsta pann tulelt ja lase segul veidi jahtuda. Siis peenesta saumikseriga või uhmris pehmeks pastaks.
Sega vürtsipasta, kanahakkliha ja kookoshelbed, maitsesta soolaga. Sega juurde hakitud kahvrilaimilehed või maitsesta segu riivitud laimikoore ja vähese laimimahlaga.
Võta lamedad bambusvardad või sidrunheinavarred ning mätsi umbes supilusikatäis hakksegu iga varda laiema otsa ümber.
Pintselda igale vardale veidi õli, siis küpseta kuumas grillahjus või kuumal grillpannil kuldseks ja küpseks. Serveeri nt banaanilehtedel.
NB! Lääne turistidele serveeritakse sate lilit vardaid tihti koos maapähklikastmega. Balilased ise sööks neid niisama, vardad on ju väga maitseküllased.
Sate lilit ayam ehk Bali kanavardad
Sate e. satay on vürtsipastaga maitsestatud ja grillitud lihavarras Indoneesiast. Bali saarel mässitakse liha ümber sidrunheina või bambusvarda (lilit = mässima, to wrap), roog ise on Balil tuntud kui sate lilit ayam.