1 kg noorlamba ribisid
Marinaad:4 sl peenelt hakitud pesa- ehk šalottsibulat
2 peenelt hakitud küüslauguküünt
2 sl kalakastet
2 sl sojakastet
2 sl köögivilja- või maapähkliõli
2 sl pruuni suhkrut
1.5 sl värskelt pressitud laimi mahla
1 sl värskelt riivitud ingverijuurt
1 sl röstitud koriandriseemneid (peenesta uhmris)
1 tl sambal-oelek kastet või tk Tai Sriracha tšillikastet
0.25 tl soola
Dipikaste:2 sl kalakastet
2 sl värskelt pressitud laimi mahla
2 sl riisiäädikat
2 sl hakitud värsket koriandrit
1 sl sojakastet
1 sl suhkrut
1 peenelt hakitud küüslauguküüs
Marineeri ribid
Pane kõik marinaadiained keskmise suurusega kaussi, sega läbi. Lisa lambatalleribid ja masseeri marinaad ribidesse. Kata kauss kinni ning lase vähemalt 8 tundi, soovitavalt 24 tundi, külmkapis maitsestuda.
Küpseta ribid
Aseta metallrest ahju keskele ning kuumuta ahi 150 C. Võta ribid marinaadist välja (liigne marinaad kaabi maha, aga hoia alles). Laota ribid ahjuplaadile, kondiga osa all.
Küpseta 150-kraadises ahjus 1,5-2 tundi, esimese tunni aja jooksul liga iga 20 minuti tagant alleshoitud marinaadiga pintseldades. Liha on küps, kui see on täiesti pehme ja kahvliga torkides kondi küljest lahti tuleb.
Valmista dipikaste
Pane kõik kastmeained kaussi ning sega, kuni suhkur on sulanud.
Serveerimine
Pane ahjurest umbes 15 cm kaugusele grillelemendist ning aja grill hästi kuumaks. Laota küpsetatud ribid fooliumiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta kuumas grillahjus 2-3 minutit, Keera ringi ja küpseta ka teiselt poolt 2-3 minutit.
Tõsta serveerimisalusele ning paku koos dipikastmega. Ära salvrätikuid unusta!
Retsept on mugandatud USA ajakirjast "Fine Cooking" (nr 110, Vietnamese-Style Lamb Riblets with Sweet Soy Dipping Sauce). Pildi tegi Liina Vahter, kes kasutas nn babyback searibisid.
Vietnami stiilis lambaribid
Vietnamipäraste maitsetega rikastatud lambatalleribid serveeritakse koos magusa sojadipiga.