400 g seamaksa
3 talisibulat või rohelist sibulat
3 sl rapsi- või maapähkliõli
Marinaad:1 sl Shaoxingi riisiveini või (pool)kuiva šerrit
2 tl seesamiõli
2 tl peenelt hakitud ingverijuurt
2 tl maisitärklist
1 tl soola
0.5 tl jahvatatud valget pipart
Kaste:2 tl sojakastet
2 tl Shaoxingi riisiveini või (pool)kuiva šerrit
2 tl suhkrut
1.5 sl kollast oakastet (yellow bean sauce) (võib asendada heleda misoga)
2 tl tšilli-oakastet (chilli bean sauce)
Lõika maks õhukesteks umbes 7,5 cm pikkusteks viiludeks.
Sega marinaadiained omavahel, siis lisa maksaviilud. Sega läbi, kata kauss kilega ja lase vähemalt 20 minutit külmkapis maitsestuda.
Samal ajal lõika talisibulad 5 cm juppideks kerge nurga all.
Sega kastmeained eraldi kausis.
Kuumuta vokkpann hästi tuliseks. Lisa õli, kuumuta suitsemiseni.
Võta maksatükid marinaadist välja (nt kurnlusika abil) ja voki neid õlis 2 minutit. Tõsta vokitud maksatükid sõelale nõrguma. Pannile jäta umbes 2 sl vokkimisõli. (Ülejäänud õli viska minema).
Kuumuta vokkpann uuesti tuliseks, lisa talisibul. Voki minut aega, siis lisa kastmeained. Kui kaste on keema hakanud, siis pane maksaviilud uuesti pannile. Sega hoolega, aga õrnalt, et maks oleks kastmega segunenud. Voki 30 sekundit, siis tõsta vaagnale ja serveeri.
Mugandatud Ken Homi retseptist, pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse. Retsepti on korduvalt testitud ka Nami-Nami Hiina köögi koolitustel.
Täiesti suurpärane roog. Oleme peale hiina toitude koolitust kordi seda teinud. Üks kord polnud turul seamaksa saada, ja proovisime veise omaga. Polnud paha, aga seamaksaga tuleb ikka parim.
Mul kollast oakastet hetkel käepärast ei olnud ja sai ka ilma selleta maitsev. Ma arvan et teen teinekordki.
Vokitud maks vürtsikas kastmes
Umbes selline roog vaimustas hiljuti “Kopli hiinakas” ehk Hanlongis käinud väikest seltskonda :) Serveeri näiteks keedetud riisiga ja köögiviljadega.