Krõbe kana magushapus kastmes

Hiina kiirtoidurestoranides on see Sichuani roog väga populaarne - siin on aga selle roa veelgi maitsvam ja veidi tervislikum versioon.

Vaata ka Avallone joogisoovitust allpool!

Kogus
neljale
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

500-600 g kanafileed

2 munavalget

4 sl sojakastet

2 küüslauguküünt

frittimiseks õli

Magushapu kaste:

2 sl seesamiõli

2 sl päevalilleõli

1 suurem sibul

3 erivärvilist paprikat

5 talisibulat (heledat osa)

1 tl peenelt hakitud ingverijuurt

10 sl ketšupit (1,5 dl)

3-4 sl riisiäädikat

4 sl suhkrut

5 sl heledat sojakastet

1 tl soola

5 dl kanapuljongit

2 sl maisitärklist

Paneerimiseks:

100-150 g kartulitärklist

Valmistamine

Lõika kanafileed 1-2 cm tükkideks. 

Klopi munavalged, peenestatud küüslauk ja sojakaste* omavahel. Kalla kanatükkidele ja lase kanal vähemalt tund aega maitsestuda.

Valmista samal ajal kaste. Koori sibul, lõika 1 cm tükkideks. Lõika paprikad ja talisibulad õhukesteks ribadeks.

Kuumuta sügavas pannis õli.

Võta kanatükid marinaadist välja, veereta neid hoolikalt kartulijahus**, üleliigne jahu raputa maha.

Kastme valmistamiseks kuumuta vokk- või praepannil seesami- ja päevalilleõli. Prae sibulaid mõni minut, kuni need pehmenema hakkavad.

Lisa ingver, talisibul ja paprika, prae veel 2 minutit.

Sega juurde ketšup, äädikas, sojakaste, suhkur ja maisitärklis. Kalla pannile kanapuljong, maitsesta soolaga ja lase vaikselt podisedes pakseneda.

Vahepeal prae kanatükke kuumas õlis umbes 10 minutit, kuni need on pruunistunud ja krõbedad.

Vahetult enne serveerimist sega kanatükid magushapu kastme sisse.

Lisandiks sobib õhuline basmatiriis.

Nipid ja soovitused:

  • Hele sojakaste (light soy sauce) on heledam, ent soolasem, kui "tavaline" sojakaste. Hiinas kasutatakse toidutegemisel justnimelt seda sojakastet. "Lääne" hiina toidupoodides müüakse seda "Superior Soy" nime all. (Segaduse tekitamiseks kutsutakse Hiina tumedat sojakastet "Soy Superior Sauce" :))
  • Fuschia Dunlop kirjutab oma raamatus "Sichuan cookery", et toore liha paneerimiseks ja kastmete paksendamiseks kasutatakse traditsiooniliselt vee ja hernejahu segust pastat. Hernejahu on maitsetu, nii et asendamiseks sobib nii kartulitärklis kui ka maisitärklis. Dunlop ise eelistab kartulitärklist.
  • Veel Sichuani retsepte Nami-Namis
  • Veel Hiina retsepte Nami-Namis


Retsept on mugandatud minu hea sõbranna Johanna toidublogist The Passionate Cook.

Seda rooga on Johanna retsepti järgi teinud ka mitmed eesti toidublogijad:
MeritLiisiZooziJucMann, Vernanda

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Rose d'Anjou, Castel, Anjou, Prantsusmaa

Kauni lõheroosa värvusega klassikaline Anjou Loirest.

Maitselt poolkuiv, värske, peene happesusega.

Aroomis on tunda maasikat, vaarikat, troopilisi puuvilju.

Tootja: Famille Castel
Maaletooja: Avallone

Triin
postitatud 14.02.2011 08:58

Tegin ka seda krõbekana. Väga hea sai. Kõik sõid. Suur tänu Namile, et ma viitsisin selle ette võtta ;). See lisas kohe julgust edasi hiina asjadega katsetada. Ma siiani arvasin, et need tahavad mingit imetrikki :)

Lixey
postitatud 17.02.2011 12:00

Oi, see palju kiidetud krõbekana magushapus kastmes oli küll lihtsalt super! Mässamist pottide ja pannidega oli aint võrreldes teiste toitudega, mis ma proovisin, hulka rohkem. Ja ka minu kanapallid ei jäänud pärast kastmega üle valamist enam krõbedaks...

Kairit
postitatud 18.02.2011 18:07

Mässamist jah omajagu oli, aga maitse oli väga hea!

miiatiia
postitatud 19.02.2011 18:04

Tekkis küsimus, et millist sojakastet Teie antud rooga tehes kasutate?

laualamp
postitatud 19.02.2011 19:22

väike näpukas vist - koostisosade nimekirjas on päevalilleõli. originaalis ja tekstis on viinamarjaseemneõli :)

Pille @ Nami-Nami
postitatud 21.02.2011 10:09

Laualamp - Ma parandasin tekstis ära. Too viinamarjaseemneõli oli ilmselt Johanna mugandus - tegelikult seda Hiinas ei kasutata. Seal on populaarseim maapähkliõli, aga asendamiseks sobib ka nt päevalilleõli, mis on ju palju levinum Eestis. Miiatiia - lisasin retsepti juurde märkuse sojakastme kohta. Ise kasutasin jaapanlaste Kikkomani sojakastet, sest seda on mul kapis suur pudelitäis ja ei hakanud uut ostma.

Jaanikaant
postitatud 21.02.2011 14:22

Valmistasin ka eelmisel nädalal mitu korda krõbekana magushapus kastmes. Lausa keele viib alla! Juurde serveerisin aurutatud basmati riisi.

Ülle
postitatud 23.02.2011 16:40

Kas see liiga magus ei tule? 100 gr suhkrut(=4sl) pluss ketšup, kus ka suur hulk suhkrut sees!

Mari-Liis
postitatud 25.02.2011 21:12

Väga maitsev. Laste silmis tõusin kokana kohe pulgakese kõrgemale: emme teeb nii head hiinakat!:) Ülle, ei ole suhkrukogus suur, ketšup ju hapukas ja äädikas ka. Pealegi ongi see MAGUShapu kana:)

Pille @ Nami-Nami
postitatud 26.02.2011 18:16

MIna lisaks Üllele vastuseks veel seda, et suhkrut on ju kõvasti vähem, kui 100 g. 1 sl = 15 ml (ehk siis 4 sl = 60 ml). 1 dl suhkrut = 85 grammi, nii et kui triiki lusikaga võtta, siis läheb retsepti sisse umbes 50 g suhkrut.

h_s
postitatud 27.02.2011 09:16

Riskides veidike pühadust teotada... Ma ei armasta eriti seda tüüpi magushapusid kastmeid, aga kuna see siin nii kiita sai, siis võtsin ta siiski ette. Tuleb tunnistada, et kuigi tegemist oli VÄGA hea magushapu toiduga ja ma sõin teda hea meele ning kahe suupoolega, siis oli ta siiski magushapu kaste. Nii et nende jaoks, kes hiina söögikohtades pigem soolasemaid toite eelistavad, ta see kõige-kõigem ikkagi ei ole. Ka oleksin pidanud usaldama oma esimest instinkti - mulle nimelt ei meeldi toitudes ketšup. Ma söön seda küll niisama vahest toidu kõrvale, aga toidu sees on tema maitse minu meelest nii võimas, et varjutab liigselt teisi (paremaid) maitseid. Nii et kui seda toitu kunagi veel teha, siis prooviksin ma ketšupi asendamist purustatud tomatiga - äädikas, suhkur ja sool käivad ju kastmesse nagunii, need annavad vajalikud maitsed.

Liina
postitatud 25.03.2011 15:20

Tegin ka täna kuna kõik siin kiidavad. Minule ei meeldi, see magushapu kanavok mida siiani teinud olen (Woktoitude raamatust pärit) on kordades maitsvam. Eks ole kuulde kuda meele maitseb kui kou jõuab!

Hexy
postitatud 14.11.2011 12:53

See oli maitsev!!!!!

Hexu
postitatud 30.01.2012 12:25

Sai tehtud. Olen pettunud, kuna kana jäi maitsetu. Marineerisin kana küll 3 tundi. Millegipärast ei tahtnud kuidagi pruunistuda ka. Oli selline imelik. Kaste sai päris hea.Ketšupi asemel kasutasin tomatipastat.

triinu
postitatud 30.04.2012 13:02

Aega läks, aga asja sai! Lõpuks jõudsin ära proovida. Paraku ei leidnud köögikapist mingisugustki tärklist, külapoodides ka polnud. Käiku läks kõige tavalisem jahu. Ketšupi asemel tomatipasta ja selle võrra veidi rohkem suhkrut. Läheb kindlasti kordamisele! Paljud on öelnud et mässamist on palju. Mu meelest üsna lihtne kui kõik koostisained enne valmis sead ja välja mõõdad. Nagu Aasia köögi puhul ikka.

Priit P @ FB
postitatud 21.01.2013 11:57

Olen viimasel ajal korduvalt teinud. Väga hää on tulnud :)

Veel üks Liina
postitatud 01.03.2013 22:16

Tegin täna ja sai väga hea. Kõige uue suhtes pessimistlik meeski maitses ja kiitis. Hea isuga sõi ka aastane laps. Arvestasin kommentaari krõbeduse osas ja serveerisin kana lihtsalt kastme peal mitte sees - jäi mõnus krõbe.

Termiit
postitatud 06.09.2014 23:49

Väga hea kaste. Täpselt nagu hiinakas. Mina ei pane kanatükke kastme sisse vaid serveerin eraldi. Sellega on aga üks häda. Need on täpselt sama head kui kana nagitsad. Sama kastme koguse jaoks tegin täna 900g kanafille tükke. Kana sai otsa ja kastet on pool järgi. Nüüd marineerub homseks 1,2 kg kanafileed. Kui tahad midagi hea näksida, siis kana on mega hea ka niisama paljalt. Ja kartulitärklise sees ma ei paneeri kanatükke, vaid valan lihtsalt hunniku tärklist kanatükkidele peale ja segan ära. Saab kiiremini, sest see ükshaaval paneerimine võtab kohutava aja. Ja kuna ma soola asemel kasutan igal pool ainult sojakastet, siis seda läheb alati vähemalt pool pudelit.

Liine
postitatud 28.10.2015 13:25

Väga maitsev, nagu päris! Kasutasin talisibula asemel porrut ja päevalilleõli asemel oliiviõli ja kana panin umbes poole vähem aga ma ei kujuta ettegi, et see oleks võinud veel parem olla. Ideaalne.

Pille
postitatud 28.10.2015 15:36

Liisi on kunagi (veebruaris 2011) sellise pildi saatnud:

Kat
postitatud 02.02.2016 14:22

Mina tegin kana retsepti järgi (kartulitärklise asendasin tavalise nisujahuga), kuid kastmeks kasutaksin Thai Choice magusat tšillikastet.

Suu õhetab, aga sai väga hea!

Kat
posted on 14.02.2016 23:41

Kartulitärklisega jääb siiski krõbedam, kui tavalise nisujahuga. Proovisin järgi.

Marge Piirimees
postitatud 03.02.2016 18:24

meeldiv, kuid aega võtab palju

Sander
postitatud 20.02.2016 17:18

Mina kasutasin talisibula asemel punast sibulat. Neile kellele sibul toitudes maitseb soovitan panna julgelt! Lisaks on kana tõesti parem kui seda mitte kohe kastmesse segada. Olen seda toitu teinud korduvalt ning üks lemmikutest.

tublike
postitatud 24.08.2016 16:31

täiesti võimatult hea, ei saa paja juurest eemale

Naminamisõber
postitatud 15.12.2016 14:49

Tere! Kas on minu arvuti sätted paigast ära või peabki printides see tekst nii väike olema? Nii halb lugeda :(

Pille
posted on 15.12.2016 15:12

Hea sõber, ei pea, mingi bugi, millele me pole veel jälile saanud täpselt :(

indrek
postitatud 14.01.2017 18:46

file-> export pdf ja siis printige kui mac teil, siis jääb igatahes sellise punkti suurusega nagu arvutist lugdes

Agni
postitatud 03.05.2017 10:08

Väga hea tuli. Mees ja laps kiitsid väga. Lisasin kana vahetult ennem serveerimist ning jäi mõnus krõbe.

Diana K.
postitatud 27.06.2017 19:49

Täitsa okei, kuid antud retsept jäi minu maitsele rohkem lastele mõeldud variandiks. Järgmisel korral kasutaksin sama retsepti, kuid lisaksin kindlasti rohkem ingverit ja kastmele valmistamise hetkel ohtralt küüslauku, chillit vms.

Agnes
postitatud 14.09.2017 12:19

Oi, kui hea see tuli :)
Oli veidi mässamist ja köök oli frittimise haisu täis, aga see oli seda väärt.
Talisibulate asemel panin porgandit (koorijaga tegin ribad), lisasin veel veidi suvikõrvitsat.
Kaste oli imeline, teen seda kindlasti veel. Krõbeda kana jätan järgmine kord välja ja teen kana veidi teisel moel.

Diana
postitatud 31.10.2018 09:44

Sai ka esimest korda tehtud. Omajagu mässamist oli küll. Oli hea, kuid eelistan siiski kiirtoidurestoranide magushaput kana - ei ole siiski piisavalt sarnase maitsega.