Goa kalakarri

Kalakarri on Goa tunnustoit ja ka Mumbais väga populaarne roog. Goa kalakarri on üks parimaid Indias - toidu muudab atraktiivseks nii selle maitse kui ka oranžikaspunane värv. Värv saadakse Kašmiiri-tüüpi tšillide ja ohtra kurkumi kasutamisest; värvi muudab sügavamaks hapukas tamarind. Seda toitu on üsna lihtne valmistada, aga oluline on jälgida, et koostisainete kogus oleks täpne.
Karrikaste peab olema koostiselt vedel ja ühtlane. Kaladest sobivad lapik latikas, paltus, tursk, lõhe ent ka krevetid.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Kala:

800 g luudega või ilma tükeldatud kala - nt

latikas või lõhefileed või turska või krevette

0.5 laimi mahl

0.25 tl jahvatatud kollajuurt ehk kurkumit

soola ja vett

Vürtsipasta:

8 punast Kašmiiri tšillikauna (või tavalisi tšillisid ja 1,5 tl paprikapulbrit)

100 g värsket kookospähklit

3 tl koriandriseemneid

1 väike hakitud sibul

1 tl vürtsköömneid

0.5 tl jahvatatud kollajuurt ehk kurkumit

1.5 tl hakitud ingverijuurt

1 tl tamarindi viljaliha

2 dl vett tšillide leotamiseks

Igaks juhuks:

0.5 tl tamarindi viljaliha ja 1 dl vett

Karri jaoks:

2 sl õli

1 viilutatud sibul

8 dl vett

1 riivitud tomat

3 rohelist tšillikauna (lõika pikuti ribadeks)

soovi korral veidi okrat

Peale:

hakitud värsket koriandrit

Valmistamine

Aseta (koos luudega või ilma) tükeldatud kala 30 minutiks laimimahla, kurkumi, soola ja vee marinaadi. Seejärel loputa.
Leota punaseid tšillisid 15 minutit 2 dl vees. Nõruta ja pane vesi kõrvale.
Pane leotatud tšillid (ja vajadusel ka paprikapulber), kookospähkel, koriandriseemned, hakitud sibul, vürtsköömned, ülejäänud kurkum, ingverijuur ja 1 tl tamarindi viljaliha köögikombaini ja peenesta ühtlaseks pastaks. Lisa püreestamise hõlbustamiseks pisut tšillide leotusvett, püreesta kokku 7-10 minutit! (Lülita mikser paar korda välja, et see üle ei kuumeneks).
Leota ülejäänud 0,5 teelusikatäit tamarindi 15 minutit 1 dl vees. Nõruta, pane leotusvesi kõrvale.
Kuumuta õli laias ja madalas potis. Lisa viilutatud sibul ja prae seda umbes 7 minutit, kuni sibul on kuldne.
Lisa vürtsipasta ja prae 6-7 minutit keskmisel kuumusel, lisades vajadusel pisut vett. Pasta värv muutub sügavoranžiks, kui tšilli on hea kvaliteediga. Kui õli hakkab väikeste tilkadena vürtsidest eralduma ja pinnale kerkib, siis lisa 8 dl vett.
Lisa tomat, roheline tšilli, okra ja maitse järgi soola. Küpseta 6 minutit.
Seejärel maitse ja otsusta, kas soovid lisada kõrvalepandud tamarindivee (annab hapusust ja magusust).
Lisa kala ja küpseta, kuni see on valmis.
Serveerimisel puista peale koriandrilehti.

NB! Seda karrit võib ühe päeva külmkapis säilitada.

Loe veel:

Retsept on Camellia Panjabi raamatust "50 imelist India karrit" (Eesti Ekspressi Kirjastus).

LISA KOMMENTAAR