6 suure muna valget
0,25 tl peenikest soola
300 g peeneteralist suhkrut
1 sl (triiki) maisitärklist või kartulitärklist
1 tl vanilliekstrakti
2 tl valge veini äädikat või sidrunimahla
200 g tumedat šokolaadi
Peale:4 dl 35% rõõska koort
3 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut või -ekstrakti
tumedat šokolaadi
riivitud apelsinikoort
Kirsikaste:400 g Härmavili külmutatud kirsse (kivideta)
100 g moosisuhkrut
sorts sidrunimahla ja sorts apelsinilikööri
1-2 kaneelikoort
Beseepõhjade valmistamiseks kuumuta ahi 160ºC. Kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga.
Sulata šokolaad vesivannil ja jäta jahtuma.Klopi munavalged näpuotsatäie soolaga üsna tugevaks vahuks. Lisa suhkur (umbes kolmes jaos) ning vahusta, kuni saad tugeva läikiva vahu. Puista peale maisitärklis, veiniäädikas ja vanilliekstrakt ning sega ettevaatlikult läbi. Lisa sulanud šokolaad ja sega veel veidi ettevaatlikult, saades siiru-viirulise beseemassi.
Tõsta munavalgevaht küpsetuspaberitele, kummalegi ahjuplaadile neli kuhjakest. Silu massi lusikaga nii,et servad oleksid kõrgemad ja keskelt siledam ja madalam (sinna tuleb pärast täidis).
Tõsta Pavlovad koos ahjuplaatidega ahju ning KOHE alanda ahju kuumust 110ºC. Küpseta 1,5 tundi (koputa õrnalt beseed - kui see tundub kuivanud ja küps, siis on tordipõhi valmis; kui on veel pehme, siis küpseta veel veidi). Keera tuli kinni, jäta ahjuuks irvakile ning lase Pavloval ahjus jahtuda.
Kirsikompoti jaoks pane kirsid koos suhkru, kaneelipulkade ja sidrunimahlaga potti. Kuumuta keemiseni ning lase umbes 10 minutit podiseda. Tõsta tulelt, sega soovi korral hulka sorts likööri. Lase jahtuda ning eemalda siis kaneelipulgad.
Vahetult enne Pavlovate kokku panemist vahusta rõõsk koor suhkru ja vanilliekstraktiga.
Aseta beseepõhjad alusele, tõsta iga besee "lohukesse" veidi vahustatud koort ning kirsikastet. Kaunista pealt šokolaadilaastudega või riivitud šokolaadiga ning viimaseks riivi peale apelsinikoort.
Idee on Briti ajakirjast BBC Good Food (Cherry chocolate pavlova). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Tegin poole koguse,sest 3 munavalget vajas realiseerimist.Natuke ebaõnnestus.Kuna kook oli väiksem,siis küpsetusaeg ka lühem.Mina aga unustasin koogi natuke kauemaks ahju ja sellepärast tuli kook natuke kuiv.Maitselt oli kook mõnusalt shokolaadine ja vahukoore ning kirsikompotiga väga maitsev.Kaunistuseks värskeid kirsse polnud. Aga Nami-nami pavlova on siiski kõige parem:)
Väga maitsev ja pidulik!
Tehtud ja väga maitses!
Meil oli see hõrgutus aastavahetuse laual! Imeline!
Jõulused šokolaadipavlovad kirsikastmega
Pühade pidulauale sobivad hästi väikesed šokolaadipavlova-koogid kirsikastmega.