Veronika Abikokk 2011-03-03 10:49:25 |
Thredahlia:
Ja vaatamata selle jutu lugemisele koriseb kõht jätkuvalt ning juba mõtlen oma võileibadele, mis said kaasa võetud... metssealihast suitsuvorstiga :P Seaga seoses kardetakse harilikult keeritsussi. Keeritsussi reaalne võimalus oma koerale sisse sööta või ise saada ainult siis, kui süüa toorest metslooma liha. Kodusea lihast pole inimesed keeritsussi saanud tükimat aega, kui mu andmed õiged on. Paelussiga nt pole vahet, kas on siga või veis. Paelussidega inimtoiduks mõeldud poe ja turu liha-kondiga muret pole - ussi pole. Paelussi saab siseelunditest, mitte kondist-lihast ja siseelunditel ning nende sees on paelussi valkjad põiekesed ilusti näha ja saab vältida, nt maksas. Ja ka see oht on harilikult vaid kodutapetud loomadega - tööstus saadab sellised elundid kohe kindlasti hävitamisele. Hoopis reaalsem oht on paelussi saada toorest/soolatud/külmtöödeldud kalast! Milliseid usse te veel lihast saada tahate? :) |
|
Netcat Abikokk 2011-03-03 11:00:51 |
Thredahlia:
Ma küll nii kindel ei oleks. Medscape ütleb (vabandust, et tõlkida ei viitsi)
"Geopolitical and cultural factors evolving into the 21st century are leading to a resurgence of human infections in areas that have been free of infection for decades"
ja
"A 2007 outbreak in Poland with more than 180 confirmed cases at the time of this writing has been linked to one manufacturer of low price sausage. This outbreak even spread to Germany as shoppers returned with lower price sausage from the same Polish region"
ja
"WHO reported that some swine herds in some of these countries had a 50% prevalence of trichinosis, and thousands of human cases had been documented."
ja
"In recent years, the effect of consumer trends such as greater interest in "free ranging" and "antibiotic free" meats has been associated with an increase in trichinellosis among pigs destined to commercial markets in the US and Europe".
Artikkel pealkirjaga "Trichinellosis: still a concern for Europe" räägib meile muu hulgas et:
"Outbreaks due to infected pork have been reported in Spain and Germany and are still reported in Latvia and Lithuania", "Pork-related trichinellosis is frequently reported in the potential future European Union states of Serbia, Croatia, Romania and Bulgaria where the disease has re-emerged in recent years", "A survey performed by the International Commission on Trichinellosis identified more than 1100 trichinellosis cases in Europe for the year 2004, with 984 cases being reported from these four countries" Seaga seoses kardetakse harilikult keeritsussi. Keeritsussi reaalne võimalus oma koerale sisse sööta või ise saada ainult siis, kui süüa toorest metslooma liha. Kodusea lihast pole inimesed keeritsussi saanud tükimat aega, kui mu andmed õiged on. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Merilin Abikokk 2011-03-03 12:44:50 |
Trichinelloos pole maamunalt muidugi kadunud, aga sigu vähemalt Eestis uuritakse selle suhtes (kui ei tarbikodutapetud kontrollimata liha).
Zoonooside aastaaruanded on kättesaadavad http://www.vet.agri.ee/?op=body&id=258 - huvitav lugemine. Sh. Salmonella ja muud pahalased.
2009 aastal nt 405456 uuritud koduseast oli 0 positiivset. Inimesel haigestumine diagnoositud ühel korral.
2006-08 samuti kodusigade proovid puhtad, inimeste hulgas nakatumisi polnud.
2005 - kodusead puhtad, 1 inimene nakatus (allikas teadmata)
Trihhinelloos inimestel (juhtude koguarv)
1985 10
1986 5
1987 0
1988 0
1989 7
1990 0
1991 15
1992 3
1993 43
1994 1
1995 0
1996 2
1997 3
1998 0
1999 6
2000 3
2001 0
2002 1
2003 0
2004 0
2005 1
2006 0
2007 0
2008 0
2009 1
Seega siis kodumaisest sealihast (mitte kodutapetud) on suhteliselt lootusetu keeritsussi saada, kõik need sajad tuhanded lihakehad aastas on keeritsussivabad :)
Mismoodi toimub lihakehade kontroll Poolas ja Hispaanias ei ole mina teadlik... Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Netcat Abikokk 2011-03-03 13:44:23 |
See on üks parimaid põhjendusi, miks eelistada just kodumaist sealiha, aga ega ta sinimustvalge ole, ehk et turult ostes on tihti raske kindel olla, kas said just kodumaist...
Ja eks ole meilgi ju popp liikumine stiilis "igale inimesele tuttav talunik" ja "osta siga oma naabri, mitte lihakombinaadi käest" - aga kes sel juhul kontrollib seda liha? Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Ilse Abikokk 2011-03-03 15:25:16 |
Ehh, ega siis ei maksa nüüd nii "leili" ka minna, eks igaüks teeb ju oma parima äranägemise järgi. Lihtsalt mina olen arvestanud sellega, et katsetada ei saa (üks elu on meil kõigil siin maapeal) ja lihtsam on mitte anda tooreid konte ja hoiduda asjadest mis on minu arusaamise järgi kuidagi ohtlikud, enda peal olen altim katsetama aga lähikondlased (sinna kuuluvad ka pere loomad) on ikka katsetustest priid:) Igaühel oma õigus:) P.S. kui interneti avarustest sellel teemal lugemist otsida on samuti vastandlikud arusaamad ja las ollagi, kõik leiavad endale sobiva ja vastuvõetava lahenduse. | |
Merilin Abikokk 2011-03-03 17:01:05 |
Loomulikult on see iga loomaomaniku oma valik, kuidas ja millega ta toidab. Vaieldamatult on kõige lihtsam ja muretum toita kvaliteetse kuivtoiduga.
Ma palun mu postitusi mitte võtta isiklikult, aga inimestele võib muidu jääda vale mulje. Mina kipun bioloogina "leili" minema siis, kui jagatakse üldtuntud tõe pähe "fakte", millel puudub bioloogiline alus. St. koer on karnivoor ja metsas nende lähisugulased (koer pole isegi eraldi liik muide) igatahes ei keeda ega küpseta ja söövad isuga ka konte, sh linnukonte, kui linnu kätte peaks saama. Viljapõllus maiustamas pole neid igatahes veel nähtud - oma taimse vajaduse saab hunt ilmselt rohusööjate sisikondi süües (sisikond on loomast esimene osa, mis ära süüakse). Mu isiklik terjer armastas küüliku tagant pabulate korjamist lausa fanaatiliselt - põhjus ilmselt sama. Toorest loomsest toidust saab koer selle toidu kõige paremini omastatud - tema hambad ja seedesüsteem on nii üles ehitatud ja inimene "usside hirmus" toitu kuumtöödeldes, konte vältides, heasoovlikult sealjuures, tegelikult toitu koera jaoks kvaliteetsemaks küll ei muuda...
Minu koerad on mulle samuti pereliikmed ja nende tervis on mulle ülitähtis - just sellepärast saavad toorest.
Muuseas on ka loomaarste, kes arvavad, et viimasel paaril kümnendil levima hakanud koerte allergiad ja toidutalumatused on vähemalt osaliselt kuivtoidu koostises oleva teravilja süü (varem sõid koerad palju vähem nisu/maisi). Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Ilse Abikokk 2011-03-03 17:20:29 |
Aga hunt jätab miskipärast murtud lamba kondid maha ;) | |
Merilin Abikokk 2011-03-03 18:04:55 |
Ilsu:
Päris kindlasti ei jäta hunt reeglina kõiki konte alles. Seda oskavad vast ka jahimehed kinnitada. Kui hundid tapavad ja söövad tühja kõhu tõttu, siis jätab ta järgi vaid kondid, millest jõud üle ei käi (nt suuremate loomade suured toruluud).
Siin ka üks link, mida lugeda tasub. Aga hunt jätab miskipärast murtud lamba kondid maha;) Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Netcat Abikokk 2011-03-03 19:04:57 |
Nende tooreste kontidega seoses, et kuidas neid siis sööta koerale, kes toas elab? Tuuseldabki toore kondiga mööda parketti või vaipa ringi?
Minu teine koer sai toortoitu mao ja kopsu näol, seda tuli küll tükikaupa lõigata ja näpuvahelt anda, muidu poleks keegi jõudnud tema järelt kasida. Aga kondiga nii ju ei saa. Minul küll seda probleemi polnud vaja lahendada, sest selleks ajaks, kui koer tänavalt minu kätte jõudis, polnud tema hammastest enam asja kondi närimiseks. Tundus, et eelmine omanik oli teda vist üksnes saiapudiga söötnud.
Ja esimene koer oli nii kuskil keskmise kassi suurune, sellele küll ei oleks osanud peale üksikute kanakoibade mingit konti pakkuda. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Merilin Abikokk 2011-03-03 19:45:16 |
Netcat:
Noorem sööb puuris oma vaiba peal, vanem köögi kaltsuvaibal (vahel kõrvuti teisega), ringi ei jaluta ja vaip käib pesumasinas (liha ega kont tegelikult pole verine, lihtsalt "niiske"). Lõikunud pole seni veel midagi peale maksa, mis läheb tükkidena kaussi, et ei mäkerdaks.
Tean paarikilost sülekoera, kes ka suuruse tõttu kontidest väga üle ei käi, aga kanatiivad ja veisesaba jupid lähevad küll. Nende tooreste kontidega seoses, et kuidas neid siis sööta koerale, kes toas elab? Tuuseldabki toore kondiga mööda parketti või vaipa ringi? Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >> |