Zapxpxau Abikokk 2011-03-02 11:48:37 |
See kuivtoidu "probleem" on koerte puhul veel tugevam kui kassidel, selles mõttes, et praegu on Eestis igatahes selline trend, et koeri toidetaksegi ainult kuivtoiduga. Kutsikaeast peale! Ja minu jaoks täiesti arusaamatu on see, et paljud loomaarstid veel promovad seda :O täiesti süüdimatult ja siis teatavad ise ükskõikselt, et ega koer ei peagi üle 8 aasta elama, et see on normaalne. Me oleme teinud nii nagu Inglismaal on kombeks olnud, et koerad saavad palju rupskeid (neerud, maksad jne), sest on täheldatud, et nendel koertel ei teki liigestega probleeme ja tervis on parem. Kutsikatoidus on alati olnud kas kohupiim või kodujuust ja hakkliha. Nüüd kus meie koer on pensionär (üle 12 aasta) saab ta ka rohkem kiudaineid ja vähem rasvast. Vanematel suurtel koertel peab kaalu jälgima, et jalad ikka töökorras oleksid. Üks asi, mis on kindlasti hästi mõjunud on nn. 'hambakont', ei ole tal hambakivi ega halba hingeõhku. Vahel anname kalamaksaõli, et karv püsiks kena. Ükskord tuttav tõi rebasefarmist mingit toidulisandit, oi kus see pani koertel karva hästi kasvama, kohev ja läikiv! Noh see oli ammu.. | |
Merilin Abikokk 2011-03-02 11:51:06 |
Zapxpxau:
Toore lihase kondi veel üks suur ja tore eelis on see, et igasuguseid hambakivijamasid ei tekigi :) Üks asi, mis on kindlasti hästi mõjunud on nn. 'hambakont', ei ole tal hambakivi ega halba hingeõhku. Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Ilse Abikokk 2011-03-02 15:24:54 |
Thredahlia:
Ega ma vaidlema ei hakka, meie peres oli kunagi saksa lambakoer kellega selline lugu juhtus kana toruluuga:( Minu taks saab maiuseks just keedetud looma(vasika) liigese otsi, keedan need kergelt muidugi ainult vees maitseaineid lisamatta.Toores lihas on ussid;) Igapäeva toidus on ikka krõbinad kliinikust ja noh vahel ta varastab kassi tagant ka üht-teist;) mu ema on veterinaar ja tema sõbranna on elupäevad töötanud väikelooma kliinikus loomaarstina ja ma usaldan neid selles osas täielikult. Koer tegelikult ei vaja konti, see teeb seedimise korrast ära ja ei anna muud kui ainult tegevust , hammaste hooldamiseks on tänapäeval päris häid närimis konte müüa mis tõesti aitavad kaariase vastu ja seega parandavad ka hingeõhku.
Ilsu:
Päris nii see siiski ei ole. Koertele ei tohi anda KUUMTÖÖDELDUD konte, millest eriti ohtlikud on linnukondid. TOORELT ja loomulikult KOOS LIHAGA KONTIDEL võib südamerahuga ka kana anda, nii väikestele kui suurtele. Me omadele lihtsalt kana maitseb kõige rohkem, aga saavad ka lammast, veist, siga, kala... lisaks südant, maksa, sabasid, söögitoru, magu, kanakaelu - mida turult parasjagu leiab.
Kuumtöödeldult ei tohiks ühtegi konti anda ei suurele ega väiksele koerale, ka igasuguse muu looma prae-, grilli-, supi- ja süldikondid on ohtlikud, kuigi vähem kui kana!
Üleüldse peaks toores loomne toit koerale-kassile kasulikum olema, kui kuumutatu...Koertele kana toruluude andmine on keelatud, toruluud eraldavad seedimisel pikki nõela teravusega kiude, mis võivad tekitada pöördumatut kahju koera sooltes (on reaalne oht et torkavad sooled läbi) Kana sisaldab selliseid väikeseid luuosakesi, mida koer neelab tervelt alla ja ei seedi vaid väljutab tervena, suurel koeral võibolla polegi see probleem aga väikesed koerad ei tohiks kindlasti kana luudest midagi teada :) Kindlasti ei tohi koerale ka süldi jääke (sea jalad) anda sellega sama lugu, ei seedu ja väljutamine on problemaatiline. |
|
Merilin Abikokk 2011-03-02 15:45:15 |
Ilsu:
Ka meie peres on kauges minevikus koertel kontidega probleeme tekkinud - eranditult keedetud-küpsetatud kontidega. Ega teil see "kana toruluu" ka ilmselt toores polnud.
Kohe päris kahju on, ausalt :( Eriti kahju, et sellist infot veterinaarid (enamasti vanem generatsioon) jagavad! Koer ei vaja konti ja teeb seedimise korrast ära ja toores lihas ussid... ohjah
Ja hambaid on kasulikum hooldada mingi sünteetilise pressmassiga ja spetspastaga harjata ja... selle asemel et koer oma loomuliku vajaduse liigiomase toidu tarbimisega kätte saaks! Ega ma vaidlema ei hakka, meie peres oli kunagi saksa lambakoer kellega selline lugu juhtus kana toruluuga:( Minu taks saab maiuseks just keedetud looma(vasika) liigese otsi, keedan need kergelt muidugi ainult vees maitseaineid lisamatta.Toores lihas on ussid;) Igapäeva toidus on ikka krõbinad kliinikust ja noh vahel ta varastab kassi tagant ka üht-teist;) mu ema on veterinaar ja tema sõbranna on elupäevad töötanud väikelooma kliinikus loomaarstina ja ma usaldan neid selles osas täielikult. Koer tegelikult ei vaja konti, see teeb seedimise korrast ära ja ei anna muud kui ainult tegevust , hammaste hooldamiseks on tänapäeval päris häid närimis konte müüa mis tõesti aitavad kaariase vastu ja seega parandavad ka hingeõhku. Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Ilse Abikokk 2011-03-02 16:30:40 |
Thredahlia:
:)
Ilsu:
Ka meie peres on kauges minevikus koertel kontidega probleeme tekkinud - eranditult keedetud-küpsetatud kontidega. Ega teil see "kana toruluu" ka ilmselt toores polnud.
Kohe päris kahju on, ausalt :( Eriti kahju, et sellist infot veterinaarid (enamasti vanem generatsioon) jagavad! Koer ei vaja konti ja teeb seedimise korrast ära ja toores lihas ussid... ohjah
Ja hambaid on kasulikum hooldada mingi sünteetilise pressmassiga ja spetspastaga harjata ja... selle asemel et koer oma loomuliku vajaduse liigiomase toidu tarbimisega kätte saaks!Ega ma vaidlema ei hakka, meie peres oli kunagi saksa lambakoer kellega selline lugu juhtus kana toruluuga:( Minu taks saab maiuseks just keedetud looma(vasika) liigese otsi, keedan need kergelt muidugi ainult vees maitseaineid lisamatta.Toores lihas on ussid;) Igapäeva toidus on ikka krõbinad kliinikust ja noh vahel ta varastab kassi tagant ka üht-teist;) mu ema on veterinaar ja tema sõbranna on elupäevad töötanud väikelooma kliinikus loomaarstina ja ma usaldan neid selles osas täielikult. Koer tegelikult ei vaja konti, see teeb seedimise korrast ära ja ei anna muud kui ainult tegevust , hammaste hooldamiseks on tänapäeval päris häid närimis konte müüa mis tõesti aitavad kaariase vastu ja seega parandavad ka hingeõhku. |
|
Netcat Abikokk 2011-03-02 17:22:35 |
Toore liha ussidega olla nii, et toorest liha regulaarselt saaval loomal olevat maokeskkond loomulikult nii happeline (pidi vist 15x happelisem olema kui töödeldud toidul elaval) et parasiidid reeglina ei jäägi ellu.
Muidugi kui seni toortoitu esimest korda saav koer saab kohe selle korraga ussid, siis ma ei tea, kuidas see teooria töötaks. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Veronika Abikokk 2011-03-02 18:29:49 |
Minu arust hammaste puhastamiseks neid va koertele mõeldud hambapastasid ja muid tarvikuid soovitavad kõik hambaarstid, kui näevad, et koeral hambal natuke kattu. Seleta siis, et kohe-kohe peaks tulema laadung häid-paremaid konte, mis selle probleemi kiirelt ära likvideerib. Ilsu, usside vastu aitab ussirohi ;) | |
Merilin Abikokk 2011-03-02 22:38:47 |
Kui koer väljas käib ja nuusib, inimeste välisjalanõude juurde pääseb, siis teiste loomade väljaheidete jääkidest saab ta need ussid palju-palju suurema tõenäosusega, kui toorest lihast :P Inimesed ka muide söövad toorest liha ja millegipärast ei saa usse...
Ussirohtu tuleb nii kui nii regulaarselt anda, lihasöömine seda ei mõjuta. Koerale on toores loomne toit (liha, kondid, rupskid, nahk) liigiomane ja kõige normaalsem toit üldse! Kui see vaid omanikule nii mõtlemist nõudev, otsimisvaevarikas ja suurt sügavkülma nõudev poleks, lihtsam on kuivtoiduga segamini toita...
Sellel, miks loomaarstid hammaste puhastamiseks kunstkonte ja pastasid soovitavad, on väga lihtne põhjus - nad töötavad vastavaid tooteid müüvas kliinikus ja mitte turul või tapamajas - toodete edasimüüjad on oma tööd hästi teinud ja toorega toitmise kohta saab korralikku infot kahjuks vaid ise otsides või nendelt veterinaaridelt/kasvatajatelt, kes end ise sellega kurssi on viinud. Eksiarvamusi, et konti pole koerale vaja, ajab seedimise sassi ja lihast saab ussid jne jagatakse kahjuks jah vasakule ja paremale. Võiks parem jagada infot, millist konti anda ja millist mitte, kuidas võib teraviljarikas toit koera seedimisele mõjuda (suured hunnikud, puuksutamised, hambakivi, allergiad ja toidutalumatused, naha- ja silmahädad)... aga ka seda teraviljarikast toitu müüvad nad tihti ise... Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Netcat Abikokk 2011-03-03 09:35:27 |
Thredahlia:
Toorest sealihast vist ikka saavad ka vahel. Inimesed ka muide söövad toorest liha ja millegipärast ei saa usse... Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Merilin Abikokk 2011-03-03 10:17:14 |
Seaga seoses kardetakse harilikult keeritsussi. Keeritsussi reaalne võimalus oma koerale sisse sööta või ise saada ainult siis, kui süüa toorest metslooma liha. Kodusea lihast pole inimesed keeritsussi saanud tükimat aega, kui mu andmed õiged on.
Paelussiga nt pole vahet, kas on siga või veis. Paelussidega inimtoiduks mõeldud poe ja turu liha-kondiga muret pole - ussi pole. Paelussi saab siseelunditest, mitte kondist-lihast ja siseelunditel ning nende sees on paelussi valkjad põiekesed ilusti näha ja saab vältida, nt maksas. Ja ka see oht on harilikult vaid kodutapetud loomadega - tööstus saadab sellised elundid kohe kindlasti hävitamisele. Hoopis reaalsem oht on paelussi saada toorest/soolatud/külmtöödeldud kalast!
Milliseid usse te veel lihast saada tahate? :) Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >> |