Liilia Abikokk 2011-02-08 09:37:11 |
Melilotus:
väga kummaline tõesti, eriti see esimene varjant. ainus, mille peale mina tulin on see, et sooda annab sellele koogile veidi kibedust ehk siis maitset juurde...võibolla on see tobe arvamus, aga mingit muud mõtet ma ka siis juba lahtunud soodal ei näe.
mina teen meekooki selle retsepti järgi ja kõik sööjad on alati rahul olnud :P mina muidugi ka!
Mul on selline keeruline ja veits raskesti seletatav küsimus. See puudutab meekooki. Nimelt tean kahte moodi kuidas selles kasutatakse soodat. Esimesel juhul pannakse sooda kuuma mee ja suhkru segu sisse, kus ta põhimõttelislet reageerib ära, teisel juhul lisatakse see hiljem taignasse, vist siis kui jahugi ehk siis kõige lõpus. Tulemus on täiesti erinev, esimesel juhul tulevad põhjad õhukesed ja kõvad, teisel juhul paksud ja pehmed. Kusjuures esimesel juhul jääb koogi lõpptulemus palju ilusam ja kook ka kenasti pehme. Kook siis koosneb viiest kihist kuskil. Kusjuures retsept on täpselt sama muus osas, ainuke erinevus on selles, kuna lisatakse sooda. Mul tekib küsimus kas esimsel juhul on vaja üldse soodat lisada , kui ta seal kuumas segus juba ära reageerib. Ahjus ta siis sooda toimel ju ei peaks kerkima, või kerkib? |
|
Kiilike Abikokk 2011-02-08 13:00:00 |
Liilia:
Ma olen nüüd teinud mõlemal juhul nii et sooda hakkab enne reageerima kui jahuga kokku saab aga maitse ja tulemus on erinevad. Eelistan seda mis mul blogis kirjas , teises variandis panin sooda sulatatud mee sisse. Siis jäi küll tainas tooni võrra tumedam algul kuid küpsedes jäi sama värv mis esimese variandis kuid meekoogile iseloomulik maitse oli kadunud või "õige lahja". Tainas oli mõlemal juhul rullitav küpsetuspaberite vahel kuid ahjus kerkis ja jäi kõrgemaks teise variandi tegemisel. Ahjust võttes on kihid pehmed, jahtudes muutuvad krõbedaks ja hapukoorega kihiti pannes on 3-4 tunni möödudes mõnusalt pehmed. Ja kook on mahlane, krõbedusest ega tuimast maitsest pole juttugi.
pildil on 10 kihti+ purukiht, koogi läbimõõt kas 28cm
Melilotus:
väga kummaline tõesti, eriti see esimene varjant. ainus, mille peale mina tulin on see, et sooda annab sellele koogile veidi kibedust ehk siis maitset juurde...võibolla on see tobe arvamus, aga mingit muud mõtet ma ka siis juba lahtunud soodal ei näe.
mina teen meekooki selle retsepti järgi ja kõik sööjad on alati rahul olnud :P mina muidugi ka!Mul on selline keeruline ja veits raskesti seletatav küsimus. See puudutab meekooki. Nimelt tean kahte moodi kuidas selles kasutatakse soodat. Esimesel juhul pannakse sooda kuuma mee ja suhkru segu sisse, kus ta põhimõttelislet reageerib ära, teisel juhul lisatakse see hiljem taignasse, vist siis kui jahugi ehk siis kõige lõpus. Tulemus on täiesti erinev, esimesel juhul tulevad põhjad õhukesed ja kõvad, teisel juhul paksud ja pehmed. Kusjuures esimesel juhul jääb koogi lõpptulemus palju ilusam ja kook ka kenasti pehme. Kook siis koosneb viiest kihist kuskil. Kusjuures retsept on täpselt sama muus osas, ainuke erinevus on selles, kuna lisatakse sooda. Mul tekib küsimus kas esimsel juhul on vaja üldse soodat lisada , kui ta seal kuumas segus juba ära reageerib. Ahjus ta siis sooda toimel ju ei peaks kerkima, või kerkib? |
|
Tiina Abikokk 2011-02-08 21:47:44 |
Mu vanaemal oli oma emalt saadud koogiretsept, kus ka tuli sooda äädika sees ära vuhistada. Seal oli tegemist sellise muretaignapõhja moodi põhjaga. Väga hea kook muuseas. Aga miks - seda toona ei küsinud. Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
Merilin Abikokk 2011-02-09 07:57:32 |
Aluseline keskkond (sooda!) ja kuumus kiirendavad oluliselt pruunistumisprotsesse ja annavad seeläbi ilmselt ka maitset. Ilmselt pole kergitamine siinkohal põhiline.
Kirjutasin pikemalt blogis soodast.
... ja meekoogist ka.
Täpselt sama retsept, küpsetusaeg ja toiduained, ainult sooda on lisatud kas alguses kuuma segusse või lõpus koos jahuga. See teine on küll söödav, aga mitte meekook :) Erinevus on nii värvis, maitses kui kerkimises.
Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Frieda Abikokk 2012-02-03 16:39:46 |
Tegin meekooki mustade ploomide ja kreeka pähklitega. Mõnus oli. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-05-03 14:11:46 |
Tõstan õigesse kohta:
Ilsu:
KufKuf:
Mina olen juba mitu korda selle Juci ideega laineid löönud, valge šokolaadiga jääb ka väga efektne ja eriti just meeldib mulle see Juci variant, et pits tagurpidi peale :)Tere nami-namikad! Äkki oskate hüva nõu anda? Nimelt, mul tarvis teha suur meekook tähistamaks kahte sünnipäeva + emadepäeva ühekorraga. Seltskond nõuab järjekindlalt just meekooki, kuna mul tuleb see väga kenasti välja ja kõigile maitseb väga. Samas ise mõtlen, et tavaline meekook ei näe just väga pidulik välja ning sellepärast oleks vaja see kuidagi vastavaks muuta. Üks neist on veel 60-ne aasta juubel ka :O Praegu valdab mind aga tõeline ideedepuudus. Korra lõi pähe, et teeks martsipanist mõned roosid ja natuke mängiks šokolaadiga peale aga samas meekook ja martsipani maitse nagu ei sobi eriti kokku...või on keegi niimoodi ka katsetanud? Väga oodatud on ka kõik teised ideed ja ettepanekud :) |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2014-12-08 12:53:46 |
Ülle Jukk kirjutas oma blogis meekoogist Läti moodi: Meekooki? Aitäh, lõunanaabrid! | |
Fre Abikokk 2015-02-05 17:36:09 |
Leidsin gluteenivaba meekoogi retsepti, https://www.tere.eu/et/retseptid/koogid/mee-hapukoorekook Lapsed hirmsasti jauravad et tahaks meekooki. Aga ma ei saa sllest Tere retseptist sugugi aru et mis värk selle munavahu keemiseni kuumutamisega on, tundub jube kahtlane, nagu mingit keedumuna oleks plaan teha??? Keegi targem oskab midagi arvata? | |
Pille Nami-Nami peakokk 2015-02-05 19:24:55 |
Fre:
Fre, ma vaatasin selle saladusliku video ka ära (kes küpsetab? kelle retsept?) ja ta tõesti valas munavahu potti otse tulikuuma mee-võisegu hulka. Seda ei näidanud, et ta nüüd otseselt keemiseni seda kuumutas. Ma igaks juhuks tempereeriks munavahu esmalt (vahustaks kenasti, segaks hulka veidike kuuma mee-võisegu, vahustaks uuesti ja alles siis lisaks potti). Keemiseni ei kuumutaks, lithsalt tasasel tulel mõned minutid, kuni munavaht natuke pakseneks.
Leidsin gluteenivaba meekoogi retsepti, https://www.tere.eu/et/retseptid/koogid/mee-hapukoorekook Lapsed hirmsasti jauravad et tahaks meekooki. Aga ma ei saa sllest Tere retseptist sugugi aru et mis värk selle munavahu keemiseni kuumutamisega on, tundub jube kahtlane, nagu mingit keedumuna oleks plaan teha??? Keegi targem oskab midagi arvata? |
|
Fre Abikokk 2015-02-06 00:22:36 |
Jeesus, kas seal oli video ka? My brain is totally failing me... Vbndst. Aga samas ma nüüd olen igalt poolt lugenud et kasutama peaks justnimelt soodat aga seal on küpsetuspulber? Kindlasti oli videos selle kohta ka mingi selgitus? Nii palju küsimusi, nii vähe vastuseid.... | |
<< < 1 | 2 > |