JAAPANI KÖÖK (v.a. sushi/suši)

Silja
Postitusi: 324
Abikokk
2011-08-17 13:13:55
Olen avastanud enda jaoks sushi ning põnevusega ootaksin karme keelde-käske sushi tegemisel. Siin foorumis kusagil teemas keegi mainis, et koolitusel näiteks öeldi, et sushiriisi ei tohi külmkappi panna. Et siis pole soovitav ka sushit ennast külma panna? No igasugu nippe ootaks. Lisaks veel ehk pakute ideid jaapani magustoitude osas- ise oskan ka googeldada, aga siis neid ideid mis proovitud ja hästi mekkinud.

Lavendlimesi.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2011-08-17 13:55:13
Silja:
Olen avastanud enda jaoks sushi ning põnevusega ootaksin karme keelde-käske sushi tegemisel. Siin foorumis kusagil teemas keegi mainis, et koolitusel näiteks öeldi, et sushiriisi ei tohi külmkappi panna. Et siis pole soovitav ka sushit ennast külma panna? No igasugu nippe ootaks. Lisaks veel ehk pakute ideid jaapani magustoitude osas- ise oskan ka googeldada, aga siis neid ideid mis proovitud ja hästi mekkinud.
Silja, sushi jaoks on eraldi teema, tõstan sushi-osa sinna. Magustoitude osas proovin ise hiljem vastata.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2012-03-12 18:17:32
Tegin täna seda Jaapani kanakarrit. Jaapani karri võib paljude jaoks üsna tundmatu roog olla ning algselt peetigi seda "importroaks", aga nüüd on see väga laialt levinud (Isegi Wikis on eraldi sissekanne). Mulle tutvustas Jaapani karrirooga millalgi aastatuhandevahetuse paiku Edinburghis sõbranna Mika. Või oli see nüüd Ryoko? Kes seda enam mäletab :) Edinburghis tegime seda rooga peamiselt "kastmeblokkidest" (neid müüb nt MoMoya veebipood - siinsest valikust tuleb see mahe Golden pakk vägagi tuttav ette). Tänase roa jaoks kasutasin Arche Naturküche Genmai misopastat (saadaval nt BioMarketi ökopoodides, genmai miso - ehk siis tume ja tugevamaitseline riisimiso - töötas minu arust väga hästi) ja Seasoned Pioneers firma Kariibi karripulbrit (üsna särtsakas, aga mitte tapvalt). Julgen soovitada küll - meeldis väga ka me äsja aastaseks saanud pojale ja kolmeseks saanud tütrele! (misopastad olen siin üles loetlenud).

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2012-03-26 09:05:58
Käisin reedel Toiduakadeemias Jaapani koduste toitude koolitusel, mida juhendas MoshiMoshi perenaine Kertu Bramanis. Tegime mitu rooga, neist enim meeldis mulle wakame-kurgisalat. Olen seda juba kodus paar korda teinud:

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2012-03-27 18:03:06
Mascha:
Okonomiyaki on omal soovil täidetud Jaapani pannkook. Munale ja jahule võib lisada pea kõike käepärast. 2 muna 2/3 klaasi vett või dashisegu (kerge kalaleem) 1 klaas jahu 1/6 kapsast 60g ülipeeneks lõigatud sealiha (võib asendada ka näiteks krevettide või tükeldatud kalmaariga) 1/2 hakitud sibulat 1/2 peeneteks ribadeks hakitud porgandit soovi korral muid juurvilju praadimiseks õli okonomiyaki, austri- või worcestershire kastet bonito helbeid ja nori ribasid (võib ära jätta) majoneesi 1. Sega munad vee/kalaleemega, raputa sisse jahu ja sega kuni tükke pole. 2. Lõika kapsas õhukesteks 3-4cm-steks ribadeks või 1cm ruutudeks ja sega kokku sealihaga/krevettide/kalmaariga. Lisa sibul ja porgand. 3. Lisa 2. ained 1. ainetele, sega hoolikalt kuni kausi põhjas enam üleliigset vedelikku pole. NB! Kui segu on liiga vedel on lisandeid vähe ja peaks midagi juurde panema. Vala segu alla keskmise kuumale kergelt õlitatud pannile. Pannile võib ka kaane peale panna, et küpsetusprotsessi kiirendada. NB! Mõned inimesed panevad pannkoogi peale ka praetud soba nuudleid ja keskele toore muna. See moodustab pannile hunnikukese. 4. Kui alumine pool on pruun keera pannkook teistpidi ja küpseta kuni valmimiseni. 5. Lõika sektoriteks ja maitsesta kastme ja majoneesiga ning raputa peale bonito helbeid ja nori ribasid. 6. Serveeri. NB! Vaata pilti: http://images.google.com/images?ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=navclient&gfns=1&q=%E3%81%8A%E5%A5%BD%E3%81%BF%E7%84%BC%E3%81%8D&um=1&sa=N&tab=wi Allikas: Jaapani pereemad :-)
Tõstan Mascha retsepti siia. Tegin täna veidi teistsuguse retsepti järgi seda rooga (Kimiko Barberi retsept), retsept siin.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2012-03-27 18:50:11
Veel Mascha lisatud jaapani retsepte: JAAPANI KÖÖK: Jaapani lõhe teriyaki 4-le
Mascha:
4 värske lõhe tükki (ühel küljel nahk) jahu 2 spl Jaapani grillkastet (eelmine postitus) 1 spl küpsetusõli lisandiks magusaid kastaneid (söödavaid) või muud olemasolevat 1. Patsuta lõhetükid jahuga kokku, raputades üleliigne maha. 2. Kuumuta praepannis õli ja pane lõhetükid nahk peal pool pannile. Prae 2-3 minutit mõlemalt küljelt. Ära küpseta üle! NB! Pealmine külg peab enne küpsema, kuna pann on siis veel puhas! 3. Vähenda kuumust ja lisa kaste. Tõsta pliidilt. Serveeri 1 kastaniga.
JAAPANI KÖÖK: Jaapani kanavarras ehk yakitori (2 varianti)
Mascha:
8 puidust varrast 1 kanakints 1 paksuvarreline roheline sibul või tavalise paksusega porru yakitori grillkaste (valmistamisõpetus järgmises postituses) soola praadimiseks õli sidrun shichimi togarashi (seitsme vürsti pulber) (või tšillipiprasegu) 1. Lõika kanakintsust kaksteist 2x2cm kuubikut. Lõika roheline sibul/porru kaheksaks 3cm pikkuseks tükiks. 2. Pane igale vardale kana-sibul-kana-sibul-kana ritta, kuid ära liigselt kokku pressi. NB! Sibulast pane varras läbi külje poolt. A: GRILLKASTMEGA YAKITORI 3. Prae nelja varrast väheses õlis, kuni üks külg on kuldne. Keera ja prae ka teine külg. 4. Pressi pannilabidaga vastu panni - kui kana on prink, siis on valmis. 5. Vähenda kuumust ja vala kastmega üle. Kaunista vürtsiseguga. B: SOOLATUD YAKITORI 6. Peale 2. punkti printi allesjäänud 4 kana-sibula varrast soolaga korralikult üle. Jätka sammuga 3. ja 4. Kaunista sidruniviiluga. vt. pilte: http://images.google.com/images?um=1&hl=et&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&q=yakitori&btnG=Otsi+pilte Allikas: Raamat Authentic Japanese Cuisine
JAAPANI KÖÖK: Jaapani leemed soba nuudlitele
Mascha:
1. Dippikaste 400ml dashit (kalaleem) 3 spl mirinit 1 spl suhkrut 100ml soja kastet Keeda dashi, mirin ja suhkur. Lisa soja kaste. Enne serveerimist jahuta. Söömisel kasta keedetud soba nuudlit kastme sisse. 2. Tokyo stiilis leem 1000-1200ml dashit (kalaleem) 4 spl mirinit 2 spl suhkrut 140ml soja kastet Keeda dashi, mirin ja suhkur. Lisa soja kaste. Vala keedetud nuudlitele peale. 3. Kyoto stiilis leem 1000-1200ml dashit (kalaleem) 4 spl mirinit 1 spl suhkrut 100ml kerget soja kastet 1 tl soola Keeda dashi, mirin ja suhkur. Lisa soja kaste ja sool. Kui hakkab uuesti keema vala keedetud nuudlitele peale. Allikas: Raamat Authentic Japanese Cuisine
JAAPANI KÖÖK: Jaapani grillkaste (yakitorile ja lõhe teriyakile)
Mascha:
200ml tegemiseks - 200ml sojakastet 200ml mirinit 1. Aja sojakaste ja mirin keema. Mõõda hambatikuga kaste sügavus. 2. Pane pisike taldrik pinnale ujuma. Keeda kuni vedeliku sisse tekivad väikesed mullikesed. 3. Eemalda tekkinud vaht kulbiga. Keeda kuni sügavus on pool algsest. 4. Vala purki, lase jahtuda ja säilita külmikus. Kasutusala: Yakitori ja Lõhe Teriyaki. Allikas: Raamat Authentic Japanese Cuisine

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Fre
Postitusi: 1233
Abikokk
2012-04-18 13:44:42
VÄGA KIIRE KÜSIMUS (ja vabandust karjumise pärast aga äkki on paremini kosta) Ema saatis Jaapanist sms-i et öelgu ma mis maitseaineid ma tahan nüüd ja kohe. Ja ma ei tea üldse mida tahta? Paluks nõu. Ta ei saa kindlasti tuua mingeid äädikaid jm vedelikke niiet peaks piirduma kuiva ja väikesemõõdulise kaubaga. Kuna grupijuht on Kertu Bramanis siis palusin emal esialgu parema puudumisel ka tema käest nõu küsida, kahjuks on endal tööga selline hullumaja et ei saa paari tundi "crash course on japanese cooking" alla panna..... Aitäh!
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2012-04-18 13:54:22
Fre:
VÄGA KIIRE KÜSIMUS (ja vabandust karjumise pärast aga äkki on paremini kosta) Ema saatis Jaapanist sms-i et öelgu ma mis maitseaineid ma tahan nüüd ja kohe. Ja ma ei tea üldse mida tahta? Paluks nõu. Ta ei saa kindlasti tuua mingeid äädikaid jm vedelikke niiet peaks piirduma kuiva ja väikesemõõdulise kaubaga. Kuna grupijuht on Kertu Bramanis siis palusin emal esialgu parema puudumisel ka tema käest nõu küsida, kahjuks on endal tööga selline hullumaja et ei saa paari tundi "crash course on japanese cooking" alla panna.....
Fre, siit inspiratsiooni otsides mõned head dashi-pulbrid, togarashi (Shichimi või Nanami) vürtsisegu, umeboshi marineeritud aprikoose (vaakumpakendis). Miso-pastasid võiks ka tuua, aga üldiselt on nende valik tavatarbija jaoks Eestis juba üsna viisakas, põhilised on saadaval.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2012-05-07 08:33:12
Pille 1.4.2005:
Kasutaja MAM 1.4.2005:
kust saab miso supiks vajalike aineid muretseda??? kas mitte keegi ei tea??? oleks abi vaja...see on hea supp.
Ise ostsin misopastat ja dashigraanuleid alles eelmisel nädalal kohalikust (st Edinburghi) hiina toidupoest - neid on siin mitu. Ja misopastasidki oli mitut sorti. Kas ja kus Eestis misopastat müüakse, ei oska öelda. Äkki tasub küsida Tallinnas vanas Pärli kohviku ruumides asuvast Kiika Kööki poest? Seal on aeg-ajalt jaapani köögi kursused, kus õpetatakse ka miso suppi tegema. Ehk avaldavad saladuse, kust nemad misopastat ostavad.
Pille 27.4.2005:
Lisasin Nami-nami kokandussõnastikku artikli misopasta kohta. Sinu küsimusele see vastust ei anna, küll aga selgitab täpsemalt misopasta ajalugu, päritolu, kasutamisvõimalusi ja erinevaid liike. Head lugemist!
Amööb 14.2.2008:
Mina ostsin misopastat Liivalaia tn. asuval Piprapoest, 500g maksis miski 70-krooni ringis. Kahjuks ei suutnudki kõike enne "parim enne" kuupäeva ära tarvitada, sest seda pastat läheb ikka ülivähe.
(Tõstetud siia ühest paralleelsest teemast)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Eva
Postitusi: 771
Abikokk
2012-05-07 12:17:38
Mina soovitan misopastat osta Momoya kauplusest (hetkel ainult veebipood). Olen ostnud ja on maitsenud.

http://www.perenaine.ee/

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>