Hapukapsas ja hapukapsatoidud

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2009-03-02 11:51:05
Tegin sellist hapukapsatoitu: kilo hapukapsat 500 g ribiliha u. 300 g kuumsoolatud võiseeni (sobivad ka hapendatud seened) köömneid soola, suhkrut Liha tükeldada ja pruunistada, hapukapsast vedelik välja pigistada ja natuke pruunistada. Lisada köömned, tükeldatud seened ja vedelik, siis hautada, kuni valmis. Vajadusel lisada veidi vett. Hapukapsas ei tohi liiga hapu olla. Kuna esimesest söögikorrast jäi just niipalju üle, et teiseks korraks vähe, siis keetsin kruupe lisaks ja tuli mulgikapsa sarnane. Olen teinud korra ka hapukapsasuppi sügavkülmast võetud võiga ptraetud puravike ja väheste peekonitükkidega, mis tuli väga huvitav kooslus.
Tiina
Postitusi: 1340
Abikokk
2009-03-16 19:52:27
Oli jälle hautatud hapukapsast kodus palju ja tegin lahtist hapukapsapirukat. Sellest tuleb ikka suur pirukas. Mu 26 cm vorm sai kuhjaga täis, kuigi panin vaid 3 muna ja 3 dl jogurtit. Maitse oli... huvitav. Minu arust juust ja hapukapsas hästi kokku ei passi. Võis ka asi olla selles, et see hapukapsas ise polnud suurem asi (peab ikka jalad selga võtma ja turul Uus-Kongo talu hapukapsal järgi käima). Ütleme siis nii, et halb ei olnud, täitsa söödav, aga teine kord samasugust ei tee. Varasem pärmitaignaga variant maitses palju rohkem.

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Mann
Postitusi: 1446
Abikokk
2009-03-25 07:12:50
Eile tegin hapukapsapirukat ja jäin rahule. Minule jälle juust-kapsas väga meeldis.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-09-15 09:58:17
Kuna poes on jälle müügil minu lemmikut, Uus-Kongo hapukapsast, siis hakkavad mõtted kergelt hapukapsatoitude poole jälle liikuma :P Loen hetkel Maalehe raamatust "Kapsas aias ja köögis", seal selliseid tarkuseteri hapukapsa valmistamise kohta: * Et hautatud hapukapsas ei lõhnaks ebameeldivalt, tuleb kaas asetada hautusnõule alles 5-10 minutit pärast haudumise algust. * Linda Petti rõhutas, et hapukapsas tuleks panna keema kolm tundi enne, kui seda vaja läheb ja arvestusega, et ta jõuaks pärast keemist veel umbes pool tundi tõmmata, siis olevat kapsas kõige maitsvam. Samuti ei soovitata aja kokkuhoiu mõttes kapsast eelmisel päeval valmis keeta, sest see polevat enam see õige. * Hautatud hapukapsas nõuab aga kindlasti ohtralt praerasva, sest muidu jätab vesise maitse. Eriti maitsva hautatud kapsa saame, kui searasva asendame hanerasvaga. Kahele viimasele punktile tahaks natuke vastu vaielda. Õllekapsaid hautan ma umbes tund aega ning saavad igati valmis ja maitsvad. Ning ohtralt praerasva pole ma kapsale ammu lisanud - kaks lusikatäit (ca 50 g) võid kilo kapsa peale on kõik ning vesised pole need kapsad kohe kindlasti..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Malle
Postitusi: 3
Kokaõpilane
2009-09-15 10:12:50
Kuidas hoidistada hapukapsast? no näiteks, kuidas teha purki mulgi- või praekapsast?
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-09-15 10:19:12
Malle:
Kuidas hoidistada hapukapsast? no näiteks, kuidas teha purki mulgi- või praekapsast?
Kui on olemas jahe hoiuruum (soovitavalt 1-4 C) ja soov säilitada kapsast väiksemates nõudes, siis tõsta valmis hapukapsas 1 kuni 3 L steriliseeritud purkidesse nii, et kapsavedelik oleks 0,5-1 cm üle kapsamassi. NB! Kapsaid tuleb purki tihedasti tampida, et õhku vahele ei jääks! Sulge purgid metallkaanega. Korralikult hapendatud ja puhast kapsast ei ole vaja pastöriseerida. Kui ei ole jahedat hoiuruumi, siis toimi samuti (st tõsta valmis hapukapsas 1 kuni 3 L steriliseeritud purkidesse nii, et kapsavedelik oleks 0,5-1 cm üle kapsamassi; sulge purgid metallkaanega), aga pastöriseeri purgid. Selleks tõsta purgid kuuma veega täidetud potti, nii et purgid oleksid 3/4 ulatuses vees. Liitriseid purke pastöriseeri 10 minutit 80 C juures, kolmeliitrisi purke 20 minutit 80 C juures. Kui sügavkülmas palju ruumi, võib hapukapsaid sobivate portsjonitena ka külmutada.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Malle
Postitusi: 3
Kokaõpilane
2009-09-15 22:02:31
ei ole jahedat hoiruumi :( ja tahaks kuidagi valmis teha, et kui reede õhtul pojad/tütred koos oma peikade/pruutidega kõik koolist näljastena tulevad poleks vaja mitu tundi jamada.
Silja
Postitusi: 324
Abikokk
2009-10-30 16:28:42
Teen just hetkel väga huvitavat "lumist hapukapsasuppi". Retsepti algne päritolu on teadmata ja mina sain selle emalt. Hämmastavad komponendid kuid ülimaitsev tulemus. 350g hapukapsast 2spl võid 150g peekonit 1 väike sibul 1-3 küüslauguküünt 4dl külmutatud köögivilja segu - hernes+porgand+mais 3dl kookospiima soola Kapsas keeta pehmeks. Lisada köögiviljad. Pruunistada peekon, sibul ja küüslauk võis. Lisada supi sisse- keeta mõni minut- või niikaua kui köögiviljad pehmed. Viimaseks lisada kookospiim ja maitsestada ja korraks keema. Ma ise teen seda suppi muidugi korraga suurema portsu sest see on nii hea :) Ja kookospiima panen ka rohkem kui parasjagu üle jääb. Ka võib kookoskoorega eksperimenteerida. Hapusust reguleerida äädikaga. Vahel pole hapukapsas nii hapu kui vaja ja nt viimasel korral lisasin ka äädikat 1 spl.

Lavendlimesi.blogspot.com

Fre
Postitusi: 1233
Abikokk
2009-11-13 13:12:02
Pille:
Suitsustest hapukapsastest ei tea midagi, aga minu viimase paari aasta suur lemmik on õllega hautatud hapukapsas.
Oh, ma olin hädas selle retsepti leidmisega - panin komponentideks õlu ja hapukapsas, otsing oli tühi. Otsisin märksõna õllega - kah ei mikit (nüüd vaatan et on õlles....). Aga läheb katsetamiseks.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-11-13 13:32:06
Fre:
Pille:
Suitsustest hapukapsastest ei tea midagi, aga minu viimase paari aasta suur lemmik on õllega hautatud hapukapsas.
Oh, ma olin hädas selle retsepti leidmisega - panin komponentideks õlu ja hapukapsas, otsing oli tühi. Otsisin märksõna õllega - kah ei mikit (nüüd vaatan et on õlles....). Aga läheb katsetamiseks.
Ei või olla, Fre! Kui aineotsingus valida "õlu" ja "hapukapsas", siis annab kaks retsepti, sh õllesed hapukapsad :O
Silja:
Teen just hetkel väga huvitavat "lumist hapukapsasuppi". Retsepti algne päritolu on teadmata ja mina sain selle emalt. Hämmastavad komponendid kuid ülimaitsev tulemus.
Oo, see tundub tõesti põnev. Kui mul eksperimenteerimisisu peale tuleb, siis proovin seda hapukapsa-kookospiima kooslust :) Ma olen teinud viimase kahe nädala jooksul kaks korda hapukapsapüreesuppi, üks Angelika Udekülli retsept rõõsa koorega, teine mu enda versioon sulatatud juustuga. Enda variant meeldis rohkem, aga siiski ei teeks kumbagi uuesti, sest hapukapsas ei jää püreestamisel kohe teps mitte siidine ja pehme, vaid peeneteraline, mis suus mõnus pole.. Nii et edaspidi teen ikka lihtsalt vana head hapukapsasuppi..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>