Ameerika tänupüha (Thanksgiving)

Netcat
Abikokk
2009-11-27 14:17:38
Ee.. mina soovitaks pekaanipähkleid osta Rimist. Neid on seal koguni kahte sorti ja üks on Rimi omatoote sarjast, see on vist pisut odavam. Ei tundu teiste pähklitega võrreldes karjuvalt kallim.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Edith
Abikokk
2009-11-27 21:04:01

osalesin eile nö traditsioonilisel tänapühal küll mehhiko perekonna seltsis ja paar päeva varem ühel tänupüha toitudega üritusel.

kalkun on neil üldjuhul täitsa hea aga nende viis juurvilju valmistada on minu jaoks küll masendav, "paremal" juhul on need lihtsalt ülekeedetud ja või ning suhkruga pooleks, halvemal juhul konservikarbist. saiatäidis mulle ei meeldinud. vist oli asi poe krutoonides, et mingi maitseaine sealt hakkas vastu.

pirukaid on neil küll külluses (kirsi, õuna, kõrvitsa, maguskartuli jne). kahjuks ise see aasta külalisena mind kööki süüa tegema ei lastud.
eksperimenteerisime päev varem õunakoogi teemal ja paar aastat varem olen teinud kõrvitsapirukat (see kondentspiimaga versioon) mis oli suur hit, oluline on lihtsalt kõrvitsa osa teha piisavalt õhuke, kui kasutada sügavamat vormi ja täita see ääreni siis läheb asi liiga kõrvitsaseks. põhja ja katte proportsioon on väga oluline.

Kuidas teha ... ja miks? Sest ma saan

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-11-16 11:13:12
Mu blogisõbranna Alanna (kes võõrustas mind 2008.a. juunis St Louisis kohe päris mitu head päeva) soovitab tänavusteks tänupühadeks järgmisi köögiviljaroogi.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Tripsakas
Abikokk
2010-11-23 22:26:07

Vaatan, et olen siin paar aastat tagasi lubanud ämma tänupüha retsepte jagada. Täitsa meelest läinud! Ülehomme on siiski plaanis teise segaperega tänupüha toitu teha ja retseptid on järgmised:

Tädi Dedee salat

Kaste:
0,5 cup rapsiõli
0,25 cup vahtrasiirupit
0,25 cup majoneesi
3 spl valgeveiniäädikat
suts soola ja pipart

Salat:
2 õuna
0,5 cup kuivatet jõhvikaid
0,5 cup röstitud pekanipähkleid
rohelisi salatilehti

õunad-pähklid-jõhvikad lisatakse muidugi suurele rohelisele salatikuhjale ja segatakse kastmega läbi.

Cornbread ehk maisikarask

5 dl jämedalt jahvatet maisijahu
2,5 dl nisujahu
0,5 tl soodat
2,5 tl küpsetuspulbrit
suts soola
2 muna
3-3,5 dl keefirit
3 spl mett
75 g sulavõid

Omavahel segatud kuivained lisada muna, keefiri, mee ja või segule. Valada vormi ja küpsetada 200C juures umbes 25 minutit.
Serveerida soojalt või või mee või vahtrasiirupiga.

Cranberry relish ehk jõhvikakaste

5 dl jõhvikaid (autentsuse huvides võiks kasutada kultuurjõhvikaid)
2 apelsini kelmeteta viljaliha ja veidi apelsinikoort ka
suhkrut (ameeriklased panevad ikka väga palju- 4-5 dl, ma vähendan kogust vähemalt poole võrra kui mitte rohkem- 1-1,5 dl)

Kõik teha köögikombainis püreeks, mitte väga peeneks

Kalkunit küpsetame ilmselt õunte ja puuviljadega täidetult. Kaste tuleb ka. Piiritu armastuse märgiks oleme oma meestele siiski plaaninud ka stuffingut ehk saiatäidist valmistada. Seda ei pea alati kalkuni sisse toppima, vaid võib eraldi valmistada. Meie peres on selline retsept:

Stuffing
1 suurem päts ciabatta-laadset saia (kuubikuteks lõigatud ning kuivatatud või ahjus röstitud)
2 dl röstitud pekanipähkleid või kreeka pähkleid
5 dl hakitud sibulat
5 dl hakitud varssellerit
1,5 dl kuivatet jõhvikaid
2 haput õuna, kooritud ja tükeldatud
0,5-0,75 l kalkunipuljongit, mis keedetud kalkuni siseelunditest ja kaelast
soola, pipart
tüümiani
ohtralt hakitud peterselli
võid

Paksupõhjalises potis sulatada või, praadida selles sibul ja seller, lisada pähklid, jõhvikad, õun ja kõige lõpus saiakuubikud ning maitseained. Lisada vähehaaval juurde puljongit. Küpsetada madalal kuumusel aegajalt puljongit lisades umbes tund aega. Lõpus lisada hakitud petersell. Seda toitu süüakse kalkuni kõrvale.

Magusat ei ole veel suutnud otsustada, ilmselt pähkli- või kõrvitsapirukas.

Eda
Kokaõpilane
2010-11-23 22:57:46
Tripsakas:
Piiritu armastuse märgiks oleme oma meestele siiski plaaninud ka stuffingut ehk saiatäidist valmistada. Seda ei pea alati kalkuni sisse toppima, vaid võib eraldi valmistada.
Toredad retseptid, proovin ilmselt tädi Dedee salatit - pekanipähklite, vahtrasiirupi ja õunte kooslus kõlab hästi. Jõhvikakastmele apelsini lisamine on ka hea mõte. Nõus, et täidist kalkunisse ei pane, olen ka alati eraldi teinud. Täidise salaretsept kõlab väga hästi, aga küsin üle, et kas täidis segatakse kokku potis läheb siis tunniks ahju?
Tripsakas
Abikokk
2010-11-24 08:42:39
Eda:
Tripsakas:
Piiritu armastuse märgiks oleme oma meestele siiski plaaninud ka stuffingut ehk saiatäidist valmistada. Seda ei pea alati kalkuni sisse toppima, vaid võib eraldi valmistada.
Nõus, et täidist kalkunisse ei pane, olen ka alati eraldi teinud. Täidise salaretsept kõlab väga hästi, aga küsin üle, et kas täidis segatakse kokku potis läheb siis tunniks ahju?
Edale- täidist olen alustanud malmist ahjupotis, enamasti olen ikka pliidil valmis teinud, sest ahju pott kalkuni tõttu enam ei mahu! Aga muidugi võib ahjus valmis küpsetada.
Eda
Kokaõpilane
2010-11-25 02:32:43
Tripsakas:
täidist olen alustanud malmist ahjupotis, enamasti olen ikka pliidil valmis teinud, sest ahju pott kalkuni tõttu enam ei mahu! Aga muidugi võib ahjus valmis küpsetada.
Tore, tänud. Minul on olnud mingi asjatu ettekujutus, et täidis peab olema madalas vormis ahjus, sest muidu läheb saialine osa puljongis liiga pudruks, aga nüüd tean katsetada.
Koogi Kata
Abikokk
2010-11-25 19:17:20

Stuffingut saab edukalt küpsetada ka muffinivormides.
Inspiratsioon tuli ühest Rachel Ray retseptist, aga sealt edasi läks omaloominguliselt, umbes nii:

6 viilu leiba/saia (tükeldatud ja ahjus röstitud)
paar sl võid
1 sibul (tükeldatud)
1.5 õuna (tükeldatud)
paar sellerivart
peterselli
tüümiani
salveid
3 dl kanapuljongit
soola
pipart

Suurel praepannil sulata või. Prae sibul madalal kuumusel klaasjaks. Lisa õunad ja seller ja pool puljongist ja hauta, kuni õunad ja seller on pehmed. Lisa sool, pipar, tüümian, salvei ja saia- ja leivatükid ja sega kõik läbi. Lisa vähe haaval ülejäänud puljong. Saiatükid peaksid kõik olema märjad. Aga vaata, et pudruks ei lähe.

Jaga segu muffinivormide vahel ja küpseta 180 kraadi juures 15 minutit.

Lisan pildi ka.

Pille
Nami-Nami peakokk
2012-11-21 19:55:18
Tõstan siia:
Spiidi:
Mu tuttav Eestis elav ameeriklane avastas nüüd, et tal on nädalavahetuseks kalkunit vaja :) Kas te oskate soovitada kuhu viimasel minutil pöörduda? Sadama Turg, Keskturg on juba nimekirjas.

Uurisin ka Rannamõisa Linnuliha käest, kes aeg-ajalt terveid kalkuneid turustab, ja sain sellise vastuse:

Kahjuks on Rannamõisa jahutatud kalkun müügil alles detsembrikuu teisest nädalast (Prismades, stockmannis). Aga nagu aru saan, siis on see liiga hilja.

Muidugi tavaliselt umbes nädalase etteteatamisega saaks ka personaalselt inimesele tellida, kui väga soovi on.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Spiidi
Abikokk
2012-11-22 15:50:20
Pille:
Tõstan siia:
Spiidi:
Mu tuttav Eestis elav ameeriklane avastas nüüd, et tal on nädalavahetuseks kalkunit vaja :) Kas te oskate soovitada kuhu viimasel minutil pöörduda? Sadama Turg, Keskturg on juba nimekirjas.

Uurisin ka Rannamõisa Linnuliha käest, kes aeg-ajalt terveid kalkuneid turustab, ja sain sellise vastuse:

Kahjuks on Rannamõisa jahutatud kalkun müügil alles detsembrikuu teisest nädalast (Prismades, stockmannis). Aga nagu aru saan, siis on see liiga hilja.

Muidugi tavaliselt umbes nädalase etteteatamisega saaks ka personaalselt inimesele tellida, kui väga soovi on.

Tänud, käisin juba Sadama Turul ja sain vastuse, et täna tuleb kalkuneid :)

le D?ner

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>