Ameerika tänupüha (Thanksgiving)

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-11-17 16:40:46

Ameeriklased ja Ameerikaga seotud nami-namikad tähistavad peagi jälle tänupüha. Mis tänavu plaanis?

Tegelikult on mul ka konkreetne küsimus. Sain kirja murelikult ameeriklannalt, kes kolis kolm kuud tagasi oma abikaasaga Valga linna. Mure nimelt selles, et tahab traditsioonilise tänupühadinee korraldada ning vajab tervet kalkunit. Kas keegi teab kedagi Valga kandis või mujal Lõuna-Eestis, kes kalkuneid kasvatab ja saaks abielupaarile ühe linnu maha müüa? Või soovitada suuremat toidupoeketti (Rimi? Selver?), kelle kaudu saaks tellida ühe külmunud linnu? Ma ise ei ole kalkunit otsinud ega näinud...

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Netcat
Abikokk
2009-11-17 17:58:51

Meil küll ei tähistata tänupüha. Kui meelde tuleks, siis Ameerika vallutamise käigus mahatapetud indiaanlaste mälestuseks paneks küünla aknale küll. Aborigeenid peaks ikkagist ju kokku hoidma või nii.

Selle eest on meil oktoober-november enamasti üks pidev kõrvitsahooaeg ja sedasama ameerikapärast kõrvitsapirukat olen ka iga aasta teinud rohkem kui üks kord. Viimasel ajal ilma põhjata, läheb veel paremini peale.

Külmunud kalkunit saab igast normaalsest suuremast supermarketist juba aastaid, vähemalt sügistalvisel hooajal kui mitte aasta läbi. Eestis kasvatatud kalkunit polegi veel eluski kohanud. Viimane kord kui võtsin vaevaks uurida, mulle väideti, et neid ei kasvatatagi siin.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-11-17 18:02:42
Netcat:
Külmunud kalkunit saab igast normaalsest suuremast supermarketist juba aastaid, vähemalt sügistalvisel hooajal kui mitte aasta läbi.
Aitäh, Netcat. Ütlen seda ameeriklastele edasi - nad küll väitsid, et kohalikes poodides pole olnud. Valga üsna väike koht, võib-olla tõesti seal pole kalkuneid nii lihtne leida, kui siin pealinnas..
Netcat:
Meil küll ei tähistata tänupüha.

Mina ka mitte. Küll on aga nami-namikate seal päris mitmed, kes kas elavad Ameerikas või on abielus ameeriklasega ning soovivad nende tähtpäevi tähistada. Jätame siin poliitika kõrvale, eks :)

Siinkohal viide aga USA ajakirja Saveur tänupühaideede lehele.

Netcat
Abikokk
2009-11-17 18:35:48
Pille:
Netcat:
Külmunud kalkunit saab igast normaalsest suuremast supermarketist juba aastaid, vähemalt sügistalvisel hooajal kui mitte aasta läbi.
Aitäh, Netcat. Ütlen seda ameeriklastele edasi - nad küll väitsid, et kohalikes poodides pole olnud. Valga üsna väike koht, võib-olla tõesti seal pole kalkuneid nii lihtne leida, kui siin pealinnas..
Keskmise ameeriklase jaoks on Eesti-sisesed vahemaad ju nii väikesed, et kasvõi nt Tartusse kalkuni järele sõit ei tohiks olla suur probleem. Vähemalt oma tuttavate jutu järgi olen nii aru saanud. Aga Valgas on ka oma Selver... kui seal ei ole, siis oleksin tõesti üllatunud.

Tziiki
Abikokk
2009-11-17 21:08:30
ma pakun, et meie kauplustes pole veel nö kalkunihooaeg alanud...vähemasti pole ma veel näinud...meil ju tehakse kalkunit pigem jõulu- või uusaasta praena...mina soovitaks neil minna ja küsida-aga mitte mõne kassiiri, vaid mõne kõrgema töötaja käest...

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

Zoozi
Abikokk
2009-11-19 19:56:44
Pille:
Ameeriklased ja Ameerikaga seotud nami-namikad tähistavad peagi jälle tänupüha. Mis tänavu plaanis? Tegelikult on mul ka konkreetne küsimus. Sain kirja murelikult ameeriklannalt, kes kolis kolm kuud tagasi oma abikaasaga Valga linna. Mure nimelt selles, et tahab traditsioonilise tänupühadinee korraldada ning vajab tervet kalkunit. Kas keegi teab kedagi Valga kandis või mujal Lõuna-Eestis, kes kalkuneid kasvatab ja saaks abielupaarile ühe linnu maha müüa? Või soovitada suuremat toidupoeketti (Rimi? Selver?), kelle kaudu saaks tellida ühe külmunud linnu? Ma ise ei ole kalkunit otsinud ega näinud...
Täna oli Balti jaama turul kalkunit, ühes tükis siis :D

Zoozi tegemised

Netcat
Abikokk
2009-11-20 10:10:15
Linnu tee Rimis oli eile ühe külmutusleti otsas kõrvuti hulganisti terveid parte, hanesid ja kalkuneid. Kalkun oli 2,8 kilone kui ma ei eksi. Pardid Ungarist ja kalkunid Prantsusmaalt nagu tavaliselt, hane päritolumaad ei märganud. Kuna minu kogemuse kohaselt Linnu tee Rimi on üks kehvemini varustatud Rimisid Tallinnas siis usun, et kalkunid on kohal ka kõigis teistes Rimi poodides.

Triin
Abikokk
2009-11-20 11:05:48
Väga tore. Mina ostan ühe pardi ja teen nädlavahetusel. Pole kunagi teinud. Aga millegipärast viimasel ajal tundub huvitav linnulihaga eksperimenteerida. Metsseale vahelduseks :). Täna lähen kusagile Rimisse siis.
Eda
Kokaõpilane
2009-11-24 20:42:11
Pille:
No kas mõned nami-namikad tähistasid ameeriklaste tänupüha? Kui jah, siis mida serveerisite ja kuidas maitses? :P

Tänupüha on saabuval neljapäeval ja kuna selleks päevaks on matkaplaanid, siis tegime piduliku õhtusöögi eile ära.

Menüü lihtne ja lühike:
kalkunipraad kastanitäidisega
bataadi-kartulipüree
jõhvika toormoos
bataadipirukas

Kalkunit hoidsin enne küpsetamist 24 h isevalmistatud aedviljapuljongis (ingl.k. brine), mis tegi tulemuse mõnusaks ja mahlaseks. Peale puljongis marineerimist ja enne ahju panemist peaks kalkuni korralikult kuivatama ja laskma tal toatemperatuuril natuke puhata.

Bataadi küpsetasin nii kartulipüree kui piruka jaoks ahjus, sest nii jääb parem kui keetes. Bataadipirukas meeldib mulle enamgi kui kõrvitsapirukas.

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-11-27 13:18:16
Pille:
Netcat:
Meil küll ei tähistata tänupüha.
Mina ka mitte.
No näed. Ise küll ei tähista, aga üks noor pealinnas elavad ameeriklanna oma perega kutsus selleks pühapäevaks tänupühade pidusöögile. Kaasa paluti tuua pekanipähklipirukas. Vaatan, kas teen seda kooki või leian mõne muu retsepti.

Stockmannis olid pekanipähklid täitsa müügil, kuigi üsna krõbeda hinnaga.

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>