Gluteenivaba ja kaseiinivaba dieet

Janely86
Kokaõpilane
2013-03-13 16:38:22
Tegin minagi ennast kasutajaks, et aitäh öelda :) Oleme pisipojaga nii hädas, allergik ja atoopik, kasutatavad toiduained saab üles lugeda kahe käe sõrmedel. Sain siit teemast palju kasulikku infot, retseptidest leidsin ka päris mitu toitu, mida teha. Kõigepealt katsetan seda lihtsat banaanijäätist. Poiss on suur banaani sõber, üks väheseid asju, mida sööb isuga ja mida ei pea keelama. Minagi tunnen kõige rohkem puudust erinevatest küpsetistest. Me ei saa süüa isegi leiba, ilma et laps ei kisaks, seega oleme lihtsalt loobunud. Samuti ei ole ma veel harjunud sellise olukorraga, kus toitu tuleb otsida spetspoodidest. Kus müüakse riisi- või tatrapiima? Milline on piimavalguvaba margariin? Kas küpsetuspulber võib ka allergiat tekitada? Kuidas teha lapse toit "huvitavamaks"? (Praegune põhitoit on kartul, brokoli, suvikõrvits, kana - panen potti ja selle leemega siis laps sööb). Kas kartulitärklist võib kasutada toitude paksendajana? Küsimusi on mitusada... Seega jälgin kindlasti seda foorumit siin. Mulle jubedalt meeldib kokata, aga kuna lapse nähes me midagi süüa ei saa/ei taha, siis olen kõigest loobunud.
Pille
Nami-Nami peakokk
2013-04-02 12:57:44
Janely86:
Tegin minagi ennast kasutajaks, et aitäh öelda :) Oleme pisipojaga nii hädas, allergik ja atoopik, kasutatavad toiduained saab üles lugeda kahe käe sõrmedel. Sain siit teemast palju kasulikku infot, retseptidest leidsin ka päris mitu toitu, mida teha. [...] Küsimusi on mitusada... Seega jälgin kindlasti seda foorumit siin. Mulle jubedalt meeldib kokata, aga kuna lapse nähes me midagi süüa ei saa/ei taha, siis olen kõigest loobunud.
Nii, Janely86 saab ühe eksemplari antud raamatust, teise raamatu loosin siis välja 1. mai paiku kõikide nende seas, kes aprillikuu jooksul siin sõna võtavad :) Janely - saada mulle meilile info@nami-nami.ee oma postiaadress, palun!

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Janely86
Kokaõpilane
2013-04-16 20:42:51
Kas mu meil ikka on kohale jõudnud? Nii ootan raamatut, sellest ka kannatamatus...
Pille
Nami-Nami peakokk
2013-06-21 17:30:28
Need banaanipannkoogid koosnevad banaanidest ja munadest ehk peaksid siis kenasti sobima ka gluteeni- ja kaseiinivaba dieedi korral. Meie lastele meeldisid väga!

Pille
Nami-Nami peakokk
2013-09-13 21:25:50
Vaatan siin, et Kodus&Aias on mul ka palju gluteeni- ja kaseiinivabu retsepte olnud. Kopeerin siia ka mõned:
Pille:
Septembris 2013 rubriigis Jätku leiba: datlitega piimakokteil (gluteenivaba, lehmapiima asendamisel ka laktoosivaba), roheline smuuti (gluteeni- ja laktoosi- ja kaseiinivaba), porgandijook (gluteenivaba) Ploomikompott.

Jagatud rõõm
Kokaõpilane
2013-11-06 18:02:41
kõrvitsamuffinid, seekord gluteenivabad :)

siljafoodparis.blogspot.com

Pille
Nami-Nami peakokk
2013-12-06 15:27:10
Kris78:
Sooviksin teha gluteenivabu profitroole aga kõik retseptid, mida siiani leidnud olen sisaldavad kas * kaerajahu * maisijahu või maisitärklist ( see on tavaliselt ka gluteenivabas jahusegus nisujahu asemel) Kaerajahus on samuti gluteen ning maisijahu ma süüa ei saa. Kas kellelgi on kogemusi või oskab arvata,kas riisijahuga võiks profitroolid õnnestuda :)?
Kris, väga paljud tsöliaakiadiagnoosiga inimesed saavad kaerajahu tarbida, eriti juhul, kui tegemist on n-ö gluteenivaba kaerajahuga ehk kaerajahuga, mille tootmise käigus ei ole ristreostuse ohtu. Kas Sa oled kindel, et gluteenis sisalduv aveniin Sulle ei sobi? Kopeerin siia vastuse selle retsepti juurest: Kulla vabandust, _puhtad_ kaerahelbed (ehk siis sellised, mis ei ole käinud läbi samast jahvatajast/purustajast/masinast, kus nisu, rukis, oder) on gluteenivabad, sest kaeras leiduvat aveniini talub suurem osa tsöliaakiahaigetest. USA suuremad gluteenivabad blogid kasutavad kaeratooteid küll, kui need on "Ceritified gluten-free" jms. Briti Tsöliaakia Selts (Coeliac UK) lubab kaeratooteid, kui need on "certified gluten-free". Suur kaeraküpsisetootja Nairn (nende asju on ka Selveri Gurmees müügil) väidab Coeliac UK-le viidates, et 19 gluteenile allergilisest inimest 20st saab puhtaid kaeratooteid vabalt süüa: http://www.nairns-oatcakes.com/gluten-free/pure-oats/avenin-vs-gluten Samas Austraalia Tsöliaakiaselts väidab, et see arv on 1:5 (http://www.coeliac.org.au/coeliac-disease/faq.html) ja nemad kaera tarbimist ei soosi. Soome Tsöliaakialiit lubab "gluteenivabu kaerahelbeid" kasutada küll: http://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/tuotteet/keliaakikolle_soveltuvaa/ Ma eeldan, et inimesed, kel on tõesti arstide poolt diagnoositud tsöliaakia ja kes vaid moe pärast gluteeni ei tarbi, on endale selle teema selgeks teinud ja teavad, kas neile konkreetselt kaer on lubatud või mitte. Suurim probleem on kaera puhul hoopis ristreostus (cross-contamination) - aga sel juhul tuleks näiteks ka uurida, kas Veski-Mati ja Tootsipeenra tatrajahu ikka sobib, sest võib-olla jahvatatakse samades veskites, kus gluteeni sisaldavaid tooteid.

Silx
Abikokk
2013-12-09 10:25:12
Ma kunagi tegin poest müüdava gluteenivaba jahuga selle retsepti järgi (lõpus ka kommentaar): http://silx.byte.ee/2012/10/profitroolid-ja-paar-ideed-maitsvaks-taidiseks/ Töötas ilusasti ja polnud probleemi. :) Pole vaja neid jahusid karta ka... ei ole mingi keemia.

Gastronautilised äpardused We ate the food, we drank the wine Everybody having a good time

Mari-Liis
Abikokk
2014-01-13 17:10:04
Külmutatud banaanist ja mandlipiimast saab täitsa jäätisekokteili olemisega mõnusa värskendava joogi, mis passib ka neile, kes väldivad gluteeni ja laktoosi. Sobib hästi ka lihtsalt magusaisu leevendama, kusjuures suhkrut polegi tarvis üldse lisada, banaan ja mandlipiim on ise juba piisavalt magusad.

Siit nurgast ja sealt nurgast

Pille
Nami-Nami peakokk
2015-01-24 14:48:09
Kas keegi jõulude ajal gluteenivabu piparkooke ka tegi? Karikaturist: Dan Piraro Ilmumise aeg: 21.12.2013 Allikas: Bizarro Comics

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>