Fondant, royal icing jm tordikatmismassid

Tziiki
Abikokk
2011-03-13 17:23:35
Koogi Kata:
Inga:
Foorumis ringi vaadates tekkis üks küsimus. Paljud on martsipani värvimiseks kasutanud looduslikke vahendeid (safran, söetabletid jne). Fondant puhul seda vist kasutada ei saa? Olen läbinud ühe workshop'i ja seal rõhutati, et värvimiseks kasutada ainult geelvärve, ka veebaasil värve ei tohi kasutada (suhkur hakkab sulama). Söetabletid ja safran on pulbrid, aga need muudaksid suhkrumassi vist liiga kuivaks ja see ei oleks enam töödeldav?
Ma arvan, et kui sa ise teed vahukommifondanti, siis sa saad värvida seda pulbritega küll. Lihtsalt sõtkud selle võrra vahem tuhksuhrut suurde.
mina olen püüdnud vahukommifondanti värvida. Geelvärvidega saab seda teha küll, aga värvikulu on meeletu! Musta värvi (pulbervärv) kulus mul pool purki lausa ja tulemus oli ikka hall. Tekstuuri muudab ka pastavärv-fondant muutub kleepuvamaks ja pulbervärvi lahustamata kujul ei anna mingit tulemust-peab ikka lahustatud olema, aga see kleepuvamaks muutumine iseenesest ei häiri, tuleb lihtsalt tuhksuhkrut juurde sõtkuda. Seega soovitan soojalt sellele soovitav asi peale hoopis joonistada/värvida, on tulemus ilusam ja värvikulu ka väiksem.

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

Koogi Kata
Abikokk
2011-03-20 21:58:18
Jätkasin täna vahukommifondantiga eksperimenteerimist. Kirsiõite värvimiseks kasutasin kirsikompotivedelikku, mille ma eelnevalt paksuks siirupiks keetsin. Lähemalt siin.
Inga
Kokaõpilane
2011-03-20 22:07:08
Koogi Kata - ilus tort :) Ma kasutan poefondant'd, pole julgenud värvimisega eksperimenteerida veel. Viimati tehtud tordi katsin võikreemi asemel moosiga ning mõni tund hiljem torti süües oli fondant moosipoolsest küljest küll juba kahtlaselt kleepjas, nagu oleks sulama hakanud... Muidu sinu tehtud kirsikompotivedeliku-siirup on vast sama "vedel" kui need Wiltoni geelvärvid, ma kujutan ette...
Koogi Kata
Abikokk
2011-04-23 16:07:25
Lihavõttepühadeks tegin pashatäidisega tordi, millel peal vahukommifondantist valged liiliad. Õied tegin valmis nädala aja eest. Nende kuivamisele kulus päris mitu päeva. Vahukommifondant ei ole just kõige parem materjal lillede vormimiseks. Tolmukad on tehis.
Koogi Kata
Abikokk
2011-06-14 16:03:51
Nädalavahetusel valmis järjekordne vahukommifondantiga kaetud tort. Sel korral tegin koogi peale kallad ja need kuivasid küll ühe pärastlõunaga ära. Ma panin pisut rohkem vett ja selle jagu rohkem tuhksuhkrut. Tõenäoliselt oli sellest abi. Tõlviku sain kollaseks kollajuurega.
Pille
Nami-Nami peakokk
2012-01-06 08:43:11
Laiendasin veidi teemat - tõin "royal icing" tordikatmismassi ka siia.
Kartuk:
Mul tekkis küsimus sellist sorti glasuuri kohta nagu royal icing. Eesti keeles peaks see vist olema kuninglik glasuur. Leidsin sellelt lehelt --> http://sweetopia.net/2009/06/cookie-decorating-tutorial-general-tips-butterfly-cookies/ retsepti, kus on koostisainete hulgas Meringue Powder (besee pulber?) ja cream of tartar (viinakivikreem). Küsimus siis selline: kust kohast võiks selliseid aineid saada ja kas viinakivikreemi võib asendada sidrunimahlaga?
Kartuk, Nami-Nami kokandussõnastikus on võimalik vasteid otsida. Cream of tartar on viinakivi ehk kremortartar, mingi kreemiga tegemist ei ole. Kui tuleb ette tundmatuid termineid, siis soovitan väga kasutada kas siinset Nami-Nami kokandussõnastikku või siis Marju üliasjalikku inglise-eesti-inglise kokandussõnastikku. See selleks :) Meringue powder of lihtsalt suhkru-munavalgepulber ja royal icing tegelikult veidike paksem munavalge-tuhksuhkruglasuur. Viinakivi on nt Meira tootevalikus. Asendada võid tõesti kas sidrunhappega või sidrunimahlatilgaga - see aitab munavalgemassi stabiliseerida. Munavalgepulbrit meil siin Eestis vist ei müüda ja kui Sa salmonellat ei pelga, siis võid vabalt kasutada ka munavalgetest tehtud tuhksuhkruglasuuri. Joy of Baking blogis on kaks RI retsepti antud (tema kasutab sidrunimahla ja mitte viinakivi): Royal Icing Using Egg Whites: 2 large (60 grams) egg whites 2 teaspoons fresh lemon juice 3 cups (330 grams) confectioners (powdered or icing) sugar, sifted Royal Icing Using Meringue Powder: 4 cups (440 grams) confectioners' (powdered or icing) sugar 3 tablespoons (30 grams) meringue powder 1/2 teaspoon extract (vanilla, lemon, almond) 1/2 - 3/4 cup (120 - 180 ml) warm water

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Vandiste
Abikokk
2013-06-20 21:05:16
Ma lähen nüüd peale mõne aastast pausi uuele katsele - ikka Kiilikese retseptiga. Loodn, et sel korral on rohkem õnne :D.
Vandiste
Abikokk
2013-07-02 20:01:52
Katsetus nr 2 - jälle ei toiminud, kuigi seekord oli või asemel kookosrasv. Ma ei taipa, mida teen valesti. Aga kuna ei tahtnud seda segu täitsa raisku lasta, siis võtsin 1spl želatiini, paisutasin väheses vee-ja sidrunimaha segus ära ning lisasin eelnevale, segasin, lisasin veel suhkrut, et tihedam mass saada ja suutsingi asja päästa. Tuli täiesti rullitav, vormitav mass. Pilt ka:
<< 1 | 2 | 3 >