toidunõud: millised, kui palju, kui sageli?

Blondie
Abikokk
2012-02-07 10:31:38
Silx:
Blondie:
Hehee, nii huvitav on seda vaidlust lugeda ja mõelda, et hmm... minu nõud jaotuvad masinas pestavateks (kaunistusteta valge luminarc) ja masinas mittepestavaks (perekondlik antiik ja mõned kristallklaasid) ning nende kasutamine sõltubki sellest, kui suur on viitsimine nõusid pärast käsitsi pesta - st kas parasjagu tundub, et sündmus on seda väärt? Elu on näidanud, et väärt sündmusteks osutuvad sama sagedusega nii külalistega õhtusöögid kui ka täiesti omaette joodud pühapäevane hommikukohv või lihtsalt väsitava päeva lõpus kiirelt kokku visatud salat, mida kena taldrik rõõmsamaks muudab. Kõik need on omal kombel erilised või olulised.
Noh, mida teha, kui oman ühte (jah ÜHTE) paremat serviisi, mida tõsiselt ei taha igapäevaselt retsida, sest see vana ja mälestustega. Pole nagu seda mammonat, et varuda uhkeid ja vanu nõusid, et iga hommikukohv oleks eriline. Jah.. tasse ja kruuse on küll vanu ja uhkeid ja vaid selliseid, mis hommikukohvist teevad hommikukohvi. Milliste sündmustel korja uhke serviisi välja? Sünnipäevad, jõulud, külalised ja muu säärane ja vahel ka kui kahekesi küünlavalgel naudiskleme hea söögi kallal. Serviis teebki sellised sündmused pidulikumaks ja uhkemaks. Muidu sööme siiski ülla-ülla kaetud laua taga ja jah oma valgetelt taldrikutelt. Käsitsi nõudepesu vastu ei ole miskit muud kui a) pidev solberdamine ei mõju mu niigi valutavatele kätele hästi ja b) pidev solberdamine täidab tünni tunduvalt kiiremini kui nõudepesumasin (ja jah, ma armastan seda masinat).
Ma pidasingi tegelikult silmas, et eriline üritus võib küll olla misiganes sündmus, aga eriliseks teebki selle ikkagi see, et see ei ole iga päev :) Minu eriline serviis on ka vaid ÜKS ja hoian seda suure hoolega.
Zapxpxau
Abikokk
2012-02-07 10:33:41
Netcat:
Sul on muidugi õigus. Aga mind ärritas vähemalt samavõrra märkus "tüütu igapäevaserviisi" kohta. Kui inimest igapäevaselt ümbritsevad asjad on praktilised, vastupidavad, ergonoomilised, esteetiliselt meeldivad ja isikupärased, siis ei saa nad kuidagi tüütud olla. Aga miks peaks keegi hankima endale asju, mis nendele tingimustele ei vasta?
Olen nõus, et see lause tuli liiga rohmakas ja saanuks paremini sõnastada. Vabandan! Pigem see sõna, mida võinuksin kasutada oleks ehk harjuma. Nii nagu harjutakse halbade asjadega ning muututakse aja jooksul nende suhtes tundetumaks, harjutakse ka heade asjadega ning emotsioon paratamatult väheneb. Ilu ei pea olema praktiline :)

Zap*

Ilse
Abikokk
2012-02-07 11:32:18
Zapxpxau:
Ilu ei pea olema praktiline :)
Aga praktiline võiks olla ka ilus:)

Ilse köögis

Silja
Abikokk
2012-02-07 11:44:10
Minu mõtteavaldus oli pigem mõeldud sellisena, et kasutagem rohkem oma erilisi nõusid. Ekstreemsustesse ei maksa langeda- nagu need järgnevad näited on olnud. Pean silmas üüratu hinnaga serviise ja nõude igapäevast "retsimist". Mina pidasin silmas, et asjades ei tasu olla üleliia kinni, nagu nad oleks midagi eluliselt tähtsat, mida "üle hoida". Minul on endal ka loomulikult nõusid mida iga päev ei kasuta- kasvõi Itaalia käsitöö pokaalid. Ja kui need pidupäeval lauale tõstan siis ongi väga pidulik koos kena lauakatmisega. Aga igapäevased nõud peavad MINUL olema samamoodi ilusad ja eks see olegi inimeses kinni, kellel mis ja kui palju tähtis on. Mina isiklikult tahan, et see roog mida ma suure armastusega teen jõuaks ka visuaalselt kaunilt lauale. Mina ise olen selline. Ärgem muutuge nii "kurjaks":).

Lavendlimesi.blogspot.com

Oliivipuu
Abikokk
2012-02-07 12:35:15
Kui hetkel on juttu nõudest, siis kasutan juhust ja küsiksin tagasihoidlikult, et kas keegi teab, kuidas nimetatakse väikest keeraamilist anumakest, millele keeratakse peale metallist kaas, millel on peal rõngake ja seda selleks, et kui selles anumakeses muna keeta, siis saab sellest rõngast kinni võttes sobival ajal see "munakeedunõu" veest välja võtta. Lihtsamalt öeldes - sooviksin seda tellida internetist, kuid ei ole leidnud. See on umbes 10cm kõrge ja ilma kooreta muna koos pisilisanditega on selles hea keeta ja kohe lauale pakkuda. Kunagi ostsin selle toreda ja praktilise munakeetja Londonist. Nüüd sooviksin sellele kaaslast. Ette tänades viidete eest!
Silja
Abikokk
2012-02-07 13:37:09
Egg coddler peaks andma sobivaid tulemusi :)

Lavendlimesi.blogspot.com

Oliivipuu
Abikokk
2012-02-07 15:19:22
Suur tänu, Silja!
Domori
Kokaõpilane
2012-02-10 18:11:13
Väga huvitav arutelu :) Omaltpoolt lisan, et meie otsustasime ühitada igapäevase huvitava/omapärasega. Kasutame ühte serviisi ja selleks on villeroy&bochi Flow sari, sealt siis suurem osa asju olemas, kohvitassidest kausideni ja neid on meil igasuguseid. Kahjuks on serveerimiseks mõeldud kausid hullult suured ja neid meil veel pole, sest ruumi ei ole. Valge serviis, kuid siiski omapärane. Klaasidena kasutame Schott-Zwieseli 10 kraadise nurga all olevaid klaase, nendega oleme mitmeid külalisi ehmatanud :). Abikaasa kogub espressotasse, nende kogu on meil üsna kirju, samas on iga tassi taga oma kohv, st kui ta proovib mõnda uut sorti, siis ta enamasti tellib ka tassi (kui see on huvitav). See kogumise ja harva kasutamise teema on Saksamaal isegi aktuaalsem kohati, kui Eestis. Siin on ilmselt päris paljudel mitmeid serviise kodus. Parim näide on mu ämm, kellel on kolm või isegi neli (vist) serviisi. Igapäevane ja praeguseks ka juba päris vana. Selle asemel on ostetud uus, aga see seisab kapis vana kõrval ja kui vanast midagi katki läheb, siis liimitakse pigem kokku, kui visatakse ära (mu mees aegajalt laseb mõnel asjal "kogemata" kukkuda, sest leiab sellise kogumise suht mõtetu). Seega seisab asemele ostetud ka niisama, ämma parim kommentaar oli, et serveerimiseks pole sobivaid vaagnaid/kausse (sinise-valge kirju on ja mingid kausid on olemas ka). Liskas on veel serviis, mis tuleb üliharva kasutusle ja vist ka midagi vana. Eks siin arvestatakse ka natuke erilisemaid sündmusi, aga kohati on põhiline lihtsalt olemasolu (ämmal on kõik v&b omad ehk siis sugugi mitte soodsad).
Tziiki
Abikokk
2012-02-10 20:18:07
Mina jumaldan Iittala nõusid. Olemas on väike kogu nende valgeid Teema sarja nõusid. Ostma hakkasin (ja ostan ka nüüd) jupi kaupa, sest olgem ausad-hind on ikka koletu neil :) kasutan neid nõusid nii igapäevaselt kui ka pidupäevadel. Pidulikematel puhkudel on minu meelest laua lõplik ilme see, mis teeb asja pidulikuks-pokaalid, küünal, lilled jmt. Ja mulle vähemasti tundub, et hoolimata igapäevasest kasutamisest on mu Iittala taldrikud küll veel igati kenad. Nende nõude juures meeldib mulle kõige enam see, et kui miskit katki läheb või kui pere kasvama peaks, siis saabki minna ja osta ühe taldriku/tassi/kausi juurde, pole vaja kogu serviisi välja vahetada. Aga seda panin küll hiljuti tähele, et noad-kahvlid võiksid olla kahes eksemplaris-igapäevased ja pidulikud...sest alles üsna hiljuti ostetud komplekt ei näe enam sugugi värske välja...ja see jääb pidulikul laual kohe silma.

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >