Milline näeb välja hea toiduretsept?

Proua Simpson
Abikokk
2008-05-13 11:31:01
Mulle meeldib ka, kui retsept ei ole pikk heietus, vaid punktidena kirjas. Kui ma juba retsepti järgi teen, siis peab seda olema ka hea ja lihtne järgida. Mõne asja puhul on ju kiirus oluline ja kui ma siis retseptis järje kaotan, ei ole see kuigi meeldiv. Samas oleks mõne asja puhul tõesti hea teada, miks ja kuidas täpselt. Äkki olekski lahendus kahes veerus? Nt vasakus lihtne ja ülevaatlik retsept ja paremas, nö lisalugemiseks kõik miksid. Mis arvate?
Põrnikas
Abikokk
2008-05-14 00:00:15
Marju:
Olen koolitöö pärast viimase mõne kuu jooksul lugenud läbi täiesti ebanormaalse koguse toiduretsepte (kogun sõnu nendest ;) )
äkki avalikustad ka mis tööga täpsemalt tegu? Siiralt uudishimulik.
Marju
Abikokk
2008-05-14 09:16:38
Põrnikas:
Marju:
Olen koolitöö pärast viimase mõne kuu jooksul lugenud läbi täiesti ebanormaalse koguse toiduretsepte (kogun sõnu nendest ;) )
Põhimõtteliselt väike kokandussõnastik köögiviljadest. Aga väikese vimka viskab sisse see, et lisaks köögiviljadele on seal ka sellised sõnad, millega need köögiviljad sageli koos esinevad. Nt. tomati puhul tükeldama, purustatud, kollane, punane...jne. Ja inglise keele puhul sama lugu. Ja kuna iga köögvilja jaoks niii inglise kui eesti keeles loen võimalusel umbes 20-30 retsepti (no nt okra või maapirni puhul vähem) siis nii neid kogunebki...kusagil ... :)) no väga palju igatahes.
Põrnikas
Abikokk
2008-05-15 00:18:59
Marju:
Põrnikas:
Marju:
Põhimõtteliselt väike kokandussõnastik köögiviljadest. Aga väikese vimka viskab sisse see, et lisaks köögiviljadele on seal ka sellised sõnad, millega need köögiviljad sageli koos esinevad. Nt. tomati puhul tükeldama, purustatud, kollane, punane...jne. Ja inglise keele puhul sama lugu. Ja kuna iga köögvilja jaoks niii inglise kui eesti keeles loen võimalusel umbes 20-30 retsepti (no nt okra või maapirni puhul vähem) siis nii neid kogunebki...kusagil ... :)) no väga palju igatahes.
ahah. jõudu sulle :)
Dash
Kokaõpilane
2008-05-16 14:01:08
Kõigi meele järele ei saa tõesti olla ning arvestada alati nii algajate kui kogenud söögitegijatega. Sellised laused, et "keeda, kuni valmis" ja "lisa maitse järgi soola" ajasid mind algul pisut segadusse, sest ma tõesti ei teadnud toitu esimest tehes kui palju soola mulle selle sees maitseb või millal ta siis ikkagi valmis keeb. Nüüd aga ajavad sellised ülitäpsed kirjeldused mõnikord närvigi. Retseptijutuga tuli kohe meelde seik ühest raamatust, kus mees tegi esimest korda elus torti (ning üldse süüa vist). Retseptis oli kirjas "katsu tikuga küpsust" ning usin mees nii tegigi - pani tiku põlema, avas ahjuukse ning asetas tiku vastu küpsevat koogipõhja. Midagi ei juhtunud. Küll see mees siis oli kuri, et nii nõme retsept antud ja kuidas see üldse toimima peaks :D
Proua Simpson
Abikokk
2008-05-16 14:05:01
Mul tuli veel selline mõte, et äkki peaks kokaraamatuid andma välja kahes variandis: üks pikemate selgitustega algajatele ja teine, napisõnalisem edasijõudnutele :)
Marju
Abikokk
2008-05-16 14:25:20
Proua Simpson:
Mul tuli veel selline mõte, et äkki peaks kokaraamatuid andma välja kahes variandis: üks pikemate selgitustega algajatele ja teine, napisõnalisem edasijõudnutele :)
Sellisel juhul võiks olla selline..noh.. kuidas öelda, semantilise (või isegi piisaks äkki süntaktilisest) tekstitöötluse programm :) et pikemast tekstist nopitakse oluline välja (eks peab programmile natuke õpetama, mis on oluline, näiteks tegusõnad ja ehk ka mingid ajamäärused ja kogused) ja tehakse lühike ja konkreetne tegevusjuhis. Aga põhimõtteliselt, eks neid kokaraamatuid on päris suur valik müügis. Ja ilmselt on nad õigustatult erinevad. Kuid nii pikk kui lühike retsept võib olla hea või halb... Ja autor peaks mõtlema, millisele kokale on raamat adresseeritud. Aga huvitav oli lugeda, mida keegi retseptis näha tahab.
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-05-16 14:32:48
Dash:
Retseptijutuga tuli kohe meelde seik ühest raamatust, kus mees tegi esimest korda elus torti (ning üldse süüa vist). Retseptis oli kirjas "katsu tikuga küpsust" ning usin mees nii tegigi - pani tiku põlema, avas ahjuukse ning asetas tiku vastu küpsevat koogipõhja. Midagi ei juhtunud. Küll see mees siis oli kuri, et nii nõme retsept antud ja kuidas see üldse toimima peaks :D
Mul kodus kaks raamatut retseptide kirjutamise teemal - Will write for food ja Recipe writer's handbook. Viimases on juttu sellest, kuidas lugejat ei tohi ülehinnata. Nii rääkis ühe ajalehe toiduveeru toimetaja, kuidas sai pahase kõne lugejalt, kes oli päev otsa linna peal šerripulbrit otsinud ja kurjustas, et sellist asja polnud (retseptis oli 'dry sherry', mis on kuiv šerri :D ) Ja teine näide oli pahurast lugejast, kes kirjutas, et retsepti järgi tehtud kook oli teraline ja et munakoored olid hamba all praksuma jäänud (retseptis oli palutud koogitainale lisada 'kaks muna', aga polnud eraldi öeldud, et munakoored viska minema). :O :O

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Tiina
Abikokk
2008-05-22 10:07:39
Näide viletsast retseptist: Retsept pärineb Eesti Naisest. 1. Ained on loetletud ühes reas, aga millised on mõeldud taignaks, millised täidiseks, pole öeldud. 2. Taigna kohta on lakooniline: „Sega kõik ained kokku ning sõtku ja mudi, kuni tainas on elastne ja sile.” Millised ained? Kuna isiklik koogivalmistamise kogemus on päris pikk, siis eeldasin, et retsepti esimesed 7. Kuidas segada – kas või sulatada või vahustada või hoopis tükeldada hästi külmalt? Millises järjekorras? 3. Kui edasi teha, läheb veel huvitavamaks. Lõpus selgub, et „Vispelda munavalge suhkruga ja määri koogi pinnale.” Ahaa, munavalge ja suhkur, kus need kirjas olid? Vaatame algusest, taignasse käis üks muna ja üks munakollane. Kas taignasse käisid tegelikult hoopis kaks munakollast ja üks valge jäeti määrimiseks? Või 1 terve muna ja 1 munakollane? Või on määrimiseks mõeldud kaks munavalget? Oi kui segane. Aga suhkur? Kas see 1,5 dl suhkrut, mis alguses nimetatud, oleks pidanud hoopis munavalge sisse käima? 4. „Sega marineeritud rabarberi hulka tärklis.” Vedelik tuleks kindlasti enne ära valada, aga seda pole öeldud. 5. „Vispelda munavalge suhkruga ja määri koogi pinnale.” Seda peab vist sõna-sõnalt võtma – ei vahusta, vaid vispelda kergelt läbi. Siit saab aimu, et ikka üks munavalge tuleb taignaainetest võtta, mitte kaks. Ühesõnaga, lõbus koogitegemine oli mul eile :) Õhtune ajutöö kauba peale :) Kui mina sain asjaga lõpuks kogemuse ja loogilise mõtlemise pealt hakkama, siis algaja puhul ma ei oleks selles nii kindel. Ahjaa, kook maitses päris hea, just külmalt, kuigi ma ei ütleks, et ta nüüd niiiii hea oli, kui autor hõiskas (aga ma pole ka eriline kondenspiimafänn). [1quote]Rabarberikiusatus nr 2, kõrvalosas auhinnatud kondenspiim 1,5 dl suhkrut 1 muna 1 munakollane ühe sidruni koor 120 g võid 4 dl jahu 1 dl mandlipuru 1 purk magusat kondenspiima 400 g rabarberit 3-7 spl palsamiäädikat 1 dl fariinsuhkrut 1 tl kaneeli või 3 tl kaneelisuhkrut 2 spl tärklist Selle koogi valmistamise panen südamele igale maiasmokale. Tegemist on ühega parimatest rabarberikookidest, mida oled kunagi saanud. Luban. Haki rabarberivarred kuubikuteks ja tõsta kaussi (vajadusel koori enne). Vala peale palsamiäädikat, fariinsuhkrut ja kaneeli. Sega läbi ja lase seista vähemalt pool tunnikest (sega vahepeal). Samal ajal valmista ka tainas. Sega kõik ained kokku ning sõtku ja mudi, kuni tainas on elastne ja sile. Pane külma kohta kiletatult seisma. Seejärel pane ahi sooja, valides temperatuuriks 180 ?C. Jaga tainapall ebavõrdselt pooleks. Rulli suurem osa kettaks ja tõsta suurde koogivormi. Sõrmitse tainas 28-sentimeetrise läbimõõduga vormi. Seejärel vala tainale purgitäis kondenspiima, nii et põhi oleks ühtlaselt kaetud. Sega marineeritud rabarberi hulka tärklis, tõsta rabarberitükid kondenspiimale ja aja laiali. Rulli lahti ka teine tainapall ja tõsta ketas vormi peale. Näpi servad kokku. Vispelda munavalge suhkruga ja määri koogi pinnale. Pane ahju ja küpseta umbes pool tundi või kuni kook on pealt kuldpruun. Serveeri jahtunult. Seda kooki soovid sa veel ja veel![/quote]

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Proua Simpson
Abikokk
2008-06-27 11:41:04
Ilmselt on teemaalgatajal küll töö juba tehtud, aga tuli veel üks mõte, mille sain ühest saksakeelsest kokaraamatust: nt küpsetamise puhul on hea, kui on erinevate ahjude (gaasi-, elektri- jne) puhul kirjas, millist kuumust valida ja kui kaua ahjus hoida.
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>