KOKKAME KOOS # 56: KÕRVITS ja kõrvitsatoidud

Maris
Abikokk
2008-10-03 20:08:37
Pille:
Maris kirjutas: Juc kirjutas: Ammu juba mõtisklen, et mis on butternut squash'i eestikeelne vaste? Ja kas peale ilusa värvi on sellel ka kuidagi parem maitse? Kas ei ole mitte pähkelkõrvits? Maitse on väga mõnus, mulle tohutult meeldib, tihkem on ka (vähem vesine), tummisem maitse. Igati soovitan proovida. Kas oled seda kuskil müügil näinud? Mina olen kasutanud 'muskaatkõrvitsat' selle asemel. Butternut squash on ladina keeles Cucurbita moschata, sealt ilmselt see nimi. Eestikeelsete taimenimede andmebaas annab ka vasteks muskuskõrvits e. muskaatkõrvits. Vt ka kokandussõnastiku kirjet.
Mh, mh, mhhhh, ma arvan, et siinkohal see diskussioon ei lõpe :) Sel aastal kasvatasin ise "muskaatkõrvitsa" nime all müüdud seemnetest kõrvitsad, mis ei näe välja ega maitse teps mitte nagu "butternut squash," mida ma Kanadas ise korduvalt toiduks kasutasin. Pakkusin eestikeelseks vasteks "pähkelkõrvitsa" seetõttu, et Anni Arro on kasutanud seda nimetust oma Sepamaa talu köögis. (Juhul, kui saan kellegi appi pildistama, siis ehk saan millalgi oma muskaatkõrvitsa pildi siia riputada. Oma pere fotokas sõitis kahjuks reisile.)
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-10-03 20:48:12
Maris:
Mh, mh, mhhhh, ma arvan, et siinkohal see diskussioon ei lõpe :) Sel aastal kasvatasin ise "muskaatkõrvitsa" nime all müüdud seemnetest kõrvitsad, mis ei näe välja ega maitse teps mitte nagu "butternut squash," mida ma Kanadas ise korduvalt toiduks kasutasin.
Mina ei näe siin suurt segadust. Kui vaadata seda eestikeelsete taimenimede andmebaasi, siis seal on näha, et Cucurbita moschata'l ehk muskaatkõrvitsal on mitmeid alarühmi, sh Cucurbita moschata Butternut-rühm. Suurbritannias olid ka just need butternut-kõrvitsad (millele andmebaas pakub vasteks 'keegelkõrvits' ;)) - see on ka sellel fotol. Prantsusmaal on muskaatkõrvitsate seast populaarseim hoopis selline hästi tugevate viiludega suur kõrvits -no umbes nagu see Muscade de Provence: Siit lehel on nt pärit ka järgmised muskaatkõrvitsate fotod: Chirimen: Pennsylvania Dutch Crookneck Squash: Oluline on see, et need on kõik üsna tihke viljalihaga, mis on maitselt magusam, kui tavaline kõrvits. (No umbes nagu suvikõrvits e. zucchini võib olla nii pikk roheline kui ka pikk kollane kui ka rohetriibuline jne. Kulinaarses mõttes neil olulist vahet pole).
Maris:
Pakkusin eestikeelseks vasteks "pähkelkõrvitsa" seetõttu, et Anni Arro on kasutanud seda nimetust oma Sepamaa talu köögis.
Ta on vist ka ainuke, kes sellist sõna eesti keeles kasutab :) Anni on küll ilus ja armas ja tema uus kokasaade (homme alustab?) tundub põnev, aga ta ei tule alati selle peale, et enne mõne "uue" taime tutvustamist eesti kokandushuvilistele mõni eestikeelne erialane raamat avada ja sõna juba olemasolev eestikeelne vaste üles otsida (no nt Eruca sativa'l oli eestikeelne vaste täiesti olemas ja ei oleks pidanud tekitama seda segadust, mis nüüd poelettidel rucola-ruccola-rukoola-rukkola-rukola osas valitseb :))

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Maris
Abikokk
2008-10-03 21:48:51
Nõus! Nüüd on diskussioon lõppenud :) Mina pidasin "butternut squashiks" seda viimast, mis kolmanda pildi peal on. Minu muskaatkõrvits on aga veel neljandamat moodi. Suur tänu, Pille, et sa teema nii puust ja punaselt meile kõigile selgeks tegid.
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-10-04 09:01:54
Maris:
Nõus! Nüüd on diskussioon lõppenud :) Mina pidasin "butternut squashiks" seda viimast, mis kolmanda pildi peal on. Minu muskaatkõrvits on aga veel neljandamat moodi.
Eheee :) Kas Sa ikka panid tähele, milline pikk "kael" sellele alumisel kõrvitsal on (see vasakpoolne kõrvitsapoolik on viil parempoolsest, millel "kael" alles on)? Mina pole sellist varem näinud - UK butternutid-keegelkõrvitsad-muskaatkõrvitsad on selle kujuga, nagu mu viidatud fotol kokandussõnastikul (pead lingil klõpsama).. :D

Maris
Abikokk
2008-10-04 23:23:11
Lugesin nüüd kõik lingid korralikult läbi ja tundub, et "butternut squashi" peab vist hakkama "keegelkõrvitsaks" nimetama. :) Samas sain teada, et seda ei anna eriti hästi eesti kliimas kasvatada, kuna on suur soojalemb ja vilja valmimisaeg on pikk. Nüüd peaks Juci info põhjal Keskturule minema, et näha, mis päritolu see keegelkõrvits on. Samas jällegi säilib päris hästi, nii et tasub sügisel varuda :)
Liiseli
Abikokk
2008-10-14 17:34:02
Kõrvitsapirukas oli hea! Kasutasin Cambozola sinihallitusjuustu (või oleks õigem öelda valgehallitus-sinihallitusjuust?). Igatahes tahaks veel proovida, juustu asemel näiteks toorsuitsupeekonit või chorizo-vorsti kasutades. Täidisesse panin 3 muna ja 3 dl vedelikku (26 cm d. vorm), piisas. Taignasse läks ka neljaviljahelbeid ja grahamjahu.
õunapuu
Abikokk
2008-10-29 19:33:20
Kõrvitsasupp muskaadiga. Tõeliselt väga maitsev. Lisasin ka paar porgandit, kuigi selles retseptis polnud seda ette nähtud.
Eva
Abikokk
2008-11-02 13:36:47
Tegin ka neid Jamie Oliveri ahjus röstitud kõrvitsaid tšilli ja tüümianiga. Kõrvits maitseb ahjus röstituna tõesti hästi, ei olnud varem söönud teda sellisel moel.

http://www.perenaine.ee/

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-11-03 09:22:20
Kaks küpsetist kõrvitsast: kõrvitsakeeks ingveriga ja ameerika kõrvitsapirukas:

õunapuu
Abikokk
2008-11-03 20:30:37
Tegin kõrvitsa-kohupiimavormi nami-nami retsepti järgi. Panin pisut vähem suhkrut ja lisasin rosinaid. Tõeliselt maitsev. Sõin isetehtud maitsestamata jogurtiga.
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>