Pille Nami-Nami peakokk 2008-03-25 10:35:44 |
Ühe teise teema all uuris Tiina:
Tiina:
Kuna see on selline laiem küsimus, siis tekitan eraldi teema.
Vastus on: kuidas kunagi/oleneb olukorrast. Kui istun laua taga ja pildistan oma koogitükki, siis ei küsi. Peenes restoranis õhtustades küsin kõigepealt oma kaaslase käest (enamast ta lubab :D ) ja siis ka kelneri käest (kes samuti enamasti lubavad - nt Stenhusis lubati kenasti, Edinburghi väga peenes The Witchery restoranis lausa julgustati ja soovitati paremini valgustatud lauda :D ). Kui tahan kohvikuletti pildistada (nagu seal Park Cafés näiteks), siis valin hetke, kus letitagune väga rahvarohke pole ja küsin ettekandjatelt-teenindajatelt luba.
Kui ma ammu-ammu blogima hakkasin (siin, 2005.a. juulis ja inglise keeles), siis alguses olin väga häbelik. Aga olles mitmete briti ja usa blogijatega mitu korda väljas söömas käinud, siis enam ei ole minu jaoks loomulikumat asja, kui enne sööma asumist kaunid toidud kaamerasse jäädvustada :D
Väljas käies on mul enamasti väike digikaamera kaasas, see ei sega kedagi. Kui suure peegelkaameraga pildistaks, siis oleks natuke teine asi.. Aga nt Hispaaniasse võtame ainult peegelkaamera kaasa ja siis peame ikka enne luba küsima.
Muide, ainus kord, kui keegi pahandas, et me pilti tegime, oli Tallinna Keskturu peahoones, kus Kristjan tegi pilti piimaletist (see oli mu eGulleti nädalapäeviku jaoks. Müstiline. Seal polnud ühtegi inimest peal ja kõik piimatooted olid kenasti säilivustähtaja piires, nii et me ei saanud aru, miks müüja nii ärritus...
Teemaväline küsimus söögikohtades pildistamise kohta. Kas ongi nii, et võtate aga fotoka välja ja muudkui pildistate? :) Mina pole siiani (ka reisil olles) julgenud üldiselt poodides ja muudes taolistes kohtades pilte teha, et äkki omanikele ei meeldi. Või küsite enne teenindaja käest luba, kas tohib pilte teha? |
|
Merilin Abikokk 2008-03-25 10:53:17 |
No mina olen üldse veider. Eestis, eriti Tartus ja Tallinnas tunnen end kaameraga valikult ringi käies äärmiselt ebamugavalt. No ta mul selline suur ja must ka - ei mahu hästi taskusse ja tuleb kotist spetsiaalselt välja sikutada. Väikse kompaktkaameraga olin justkui julgem :P
Mõnikord olen siiski kohvikus ka pilti teinud, aga pigem seltskonnast ja luba küsimata.
Eestist väljaspool ei ole justkui probleeme julgusega, aga seal olen söögikohtades harilikult üle küsinud. Enamasti ikka lausa julgustatakse. Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Pellenovelle Kokaõpilane 2008-03-26 14:02:43 |
Ise püüan seda alati teha võimalikult diskreetselt ja kui on kavas rohkem ringi vehkida, küsin luba ka. Ühes söögikohas tuli teenindaja kohe minu juurde ja ütles väga viisakalt, et pildistamine on lubatud vaid selliselt, et teised külastajad (väljaspool minu laudkonda) pildile ei jää - nende privaatsuse kaitseks. Igati mõistetav. | |
Evelin Kokaõpilane 2008-03-26 21:55:23 |
Ma ei ole selle pabistamisperioodini veel vist jõudnud:)
Vähemasti välismaal olles on niikuinii fotokas kogu aeg kotis ja kõik väljas söödud toidud tuleb mälestuste tarvis jäädvustada. Pole kunagi luba küsinud, aga samas pole ka ükski teenindaja teist nägu teinud. Väga high class gurmeerestodesse pole ma veel muidgui sisse astunud... Bounteous bites- minu köök on siinsamas! |
|
Mann Abikokk 2008-03-27 12:46:23 |
Kui oma laudkonnast pilti teen, siis luba ei küsi. Kui soov pildistada restorani interjööri, siis küsin. Kui ei ole just õues paikneva söögikohaga tegu, nagu see näiteks lihtsalt metsikus rannas (ja kus meenutades austet abikaasa ise käis köögis meile süüa tegemas ja teenindas ka möödaminnes eksinud turiste: | |
Edith Abikokk 2008-08-07 11:13:06 |
noh meie toidukohas kui keegi vahel oma seltskonda pildistab siis ma isegi küsin kas nad tahavad, et ma neist pilti teeks (ala et kõik pildile jääks). toidust pole meie pool väga mõttet pilti teha (tegemist iseteenindusletiga :P). Kuidas teha ... ja miks? Sest ma saan |
|