PESTO: tegemine, säilitamine, kasutamine

Sirliiz
Abikokk
2008-04-01 10:54:39
Mul on kahjuks purk päikesekuivatatud tomatitega küll paari-kolme nädalaga hallitama läinud, ju siis oli mõni tomatiosake õliga vähe kaetud :(
Kärt
Abikokk
2008-04-01 23:20:14
Mul seisab suur purk päikesekuivatatud tomateid leivakapi peal juba kuid ja ei hallita kuskilt, maitsevad ka täitsa nii, nagu esimesed purgist võetuna :/ Ei tea, samas paar cm jagu on muidugi õli kihti ka. Kas on võimalik, et on halvaks läinud aga ei hallita? Võib-olla peaksin hoopis ära viskama, hirm tekkis praegu kohe

Kahekesi Kalamaja köögis

Kriimsilm
Kokaõpilane
2008-04-05 15:12:55
Mantragirl:
Kas see vastab tõele, et need poest ostetud purgipestod ka ainult paar nädalat külmikus seisavad? Purgi peal oli kirjas, et avatuna külmikus 2 nädalat... aga ma ei tarbi teda eales nii kähku ära. Millest ma aru peaks saama, et ta enam süüa ei kõlba? Kas peaks ka õli peale valama? Ja kuidas sealt õli alt siis teda jälle kätte saada ja manustada (või songingi lusikaga läbi õli teda sealt)? Sama lugu tegelikult ka päikesekuivatatud tomatitega... ka kiri et 2 nädalat. Samas tean, et mu tädi on kuid vanu tomateid ka söönud ja öelnud et maitsevad normaalselt. :/
Purgipesto säilib mul jah külmkapis nädalakese. Hallitust peale ei teki, aga maitse läheb kuidagi kibedamaks, nii et pastale enam lisada ei kõlba. Kui pestot ostan, siis pool purgist läheb mul tavaliselt pastale ja katsun siis samal nädalal veel mingeid retsepte otsida, kus ülejäänud pesto ära kasutada. Vahel määrin niisama saia peale või asemel. Kui viitsin, siis teen ise saia. Topeltmõnus :)
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-07-11 21:06:35
Lappasin vanu BBC Good Foode ajakirju. 2005. aasta juulinumbris oli artikkel "How To Use Up ... PESTO". Natuke nagu siinse küsimusega seotud ju ka :D Ehk pakub nami-namikatele huvi: PESTO-KARTULISALAT: Sega soojad keedetud varajased kartulid ja äsjakeedetud põldoad (kaunteta!) kastmega, mis on tehtud oliiviõlist, sidrunimahlast ja pestost. Puista peale hakitud värsket basiilikut ja riivitud sidrunikoort. Serveeri soojalt või külmalt. Sobib hästi grillroogade kõrvale. RÖSTITUD PUNASED PAPRIKAD: poolita paprikad ja eemalda seemned; laota õliga määritud ahjuplaanile. Nirista peale veidi oliiviõli ning rösti 200kraadises ahjus 40-45 minutit, kuni paprikad on pehmed. Nirista peale pestot ja lase jahtuda. Serveeri antipasti laual. KREEMJAS PESTOKANA: prae kanafileed pannil väheses õlis, nahk allpool, 10 minutit. Pööra ringi, lisa pannile viilutatud šampinjone ja küpseta, kuni kana on läbi küpsenud. Sega juurde creme fraiche/hapukoor ja pesto ning kuumuta hästi õrnalt läbi. Serveeri riisiga. VALGED OAD (CANNELLINI): kuumuta pannil veidi oliiviõli, prae selles sibul ja purustatud küüslauguküüs pehmeks. Lisa nõrutatud konservoad ja kuumuta läbi. Sega juurde lusikatäis pestot. HISPAANIA TORTILLA-OMLETT PESTOGA: Lõika keedetud kartul kuubikuteks, prae väheses võis panni peal kuldseks. Sega pestoga. Kalla peale lahtiklopitud munad ning prae tasasel tulel, kuni tortilla-omlett on alt hüübinud. Pane pann paariks minutiks kuuma grillahju, et omlett ka pealt küpseks. PESTO-JOGURTIDIPP: sega riivitud kurk, pesto ja hakitud värske basiilik maitsestamata jogurtiga. Serveeri pita-leiva või aegviljakangidega. Enne serveerimist nirista dipikastmele veel veidi pestot. BASIILIKU-BRUSCHETTA: rösti nisuleivaviilud kuldseks, siis määri igale viilule veidi pestot. Aseta peale õhuke singiviil, veidi hakitud värsket tomatit ja basiilikuleht. Serveeri klaasi jahutatud valge veiniga. SUVIKÕRVITSA-MAKARONIVORM: prae hakitud sibul, läbikasvanud peekon ja viilutatud suvikõrvits pannil kuldseks. Lisa purustatud tomatikonserv ja ohtralt pestot, maitsesta musta pipraga. Sega saadud kaste keedetud ja nõrutatud makaronidega ning vala võitatud ahjuvormi. Puista peale riivsaia-riivitud parmesani-pesto segu. Küpseta 180kraadfises ahjus 15 minutit, kuni kate on krõbe ja kuldne. TÄIDETUD TOMATID: võta nn lihatomatid, lõika pealt ‘kaas’ ära ja uurista tomatid seest tühjaks. Täida veidi tahkete saiakuubikute, pesto ja riivitud parmesani seguga. Küpseta 180kraadises ahjus 35-40 minutit, kuni tomatid on küpsenud.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Maris
Abikokk
2008-08-06 17:14:08
Mina olen kolmandat suve järjest oma pere pesto ise teinud. Kevadel külvan ühe paki vürtsbasiiliku seemneid kasvuhoonesse tomatite alla ja sellest pakist kasvab päris palju taimi, millest saan 5-6 beebitoidu purgitäit (või rohkem, eks see ole suve lõpus näha :) ) pestot. Olen nende aastate jooksul selgeks saanud, et: 1) Võimaluse korral mitte pesta basiilikulehti, et ei läheks liigset niiskust pestosse, mis ajab hallitama. 2) Õliga mitte koonerdada. Kui pestot katab korralik kiht oliivõli, siis ei pääse õhk juurde ja ei lähe nii kergesti hallitama. 3) Kasulik on säilitada pestot võimalikult väikeses purgis. Kui poest osta pestot ja seda korraga ära ei tarvitata, siis valage juurde tublisti oliivõli ja pesto säilib päris kaua. Sama on päikesekuivatatud tomatitega. Me oleme ka ostnud suuri purke ja ühe suure purgi neid tomateid kasutame ära umbes ühe aasta jooksul. Ei ole täheldanud, et nad kuidagi halvaks oleks läinud.
Maris
Abikokk
2008-08-07 14:16:42
Pean oma eelnevat kommentaari täiendama ja parandama. Lugesin just praegu ajakirjast KÖÖK, et pestot tehes tuleks pestolehed blanšeerida, sest nii tuleb pesto värv erksam ja see säilib kauem. Proovin järgi, kas säilib nii kauem :)
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-08-13 08:09:25
USA köögikeemia isa Harold McGee jagab nippe, et kuidas pesto roheline püsib: Q: How do you keep pesto bright green? It often turns brown after it’s mixed with hot pasta. Thanks! Harold McGee replies: That’s a challenge! I grew basil and made pesto for two decades, and am convinced that basil variety, leaf age, and plant age all make a difference. But that’s gardening, not cooking. I never came up with a great solution. Here are some things that help: * Use leaves only, not stems or stalks; * Blanch the basil leaves for 5 seconds in boiling water to kill browning enzymes. Unfortunately this also kills the fresh basil flavor; * Cook the pasta in water acidulated with lemon juice (1/4 cup per quart) or cream of tartar (1 1/3 tablespoons per quart). This prevents the basil enzymes from acting on brownable substances in the pasta, but makes the pasta tart; * Use pine nuts, not walnuts. (Hetkel inglise keeles, kui aega leian, siis tõlgin ära)

Maris
Abikokk
2008-08-17 23:21:47
Nüüd, kui lugesin Pille postitatud Harold McGee nippe, siis võin omalt poolt kinnitada, et basiiliku taime ja lehe vanus mõjutab tõesti pesto kvaliteeti. Olen täheldanud, et kõige maitsvam tuleb igal suvel kõige esimesena valmistatud pesto. Üleeile tegin selle aasta teise partii pestot. Kasutasin hiljuti omandatud tarkust, et basiilikulehed eelnevalt blansheerida. Kahetsen. Enam ma seda ei tee, sest peaaegu kogu hea aroom läks selle 5 sekundiga kaotsi.
Mann
Abikokk
2008-08-20 08:49:48
Tegin eile kaks laari pestot, esimeses variandis kasutasin lehti (lihtsalt puhusin mulla pealt ära) värskel kujul, teisel korral blanšeerisin. Õnneks blanšeerimise puhul tegin väga väikese koguse. Ei meeldinud. Jään ikka vana kindla variandi juurde.
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-09-07 09:55:22
Kopeerin siia ühe vana paralleelse teema
vana_foorum:
vana_foorum:
vana_foorum:
Kui piiniaseemneid ei ole, siis võid proovida nt kreeka pähklite, india pähklite või lausa kooritud päevalilleseemnete e. sihvkadega. Siis pole tegemist enam Pesto Genovesega, aga huvitava pestolaadse kastme saad sellegipoolest. Samuti võid basiiliku asemel muid värskeid ürte proovida.
Piiniaseemneid saab edukalt asendada seedriseemnetega (ei soovita proovida muude pähklitega). Seeder on piiniale üsna lähedase maitsega. Puhastatult saadavad Tallinnas nii turul kui Stockmannnis.
Vaata Nami-nami kokandussõnastikust kirjet "Piiniaseemned ehk seedermänniseemned", seal on pikemalt juttu. Seedriseemneid vist ikka ei sööda, küll tarvitatakse toiduks siis aga erinevate mändide (nt seedermänd, piinia, suhkrumänd, Coulteri mänd) seemneid. Usun, et Stockmannis müüakse siiski seedermänni-, mitte seedriseemneid - mida iganes pakendil ka ei kirjutata. Müüakse ju Eestis kauplustes ikka erinevaid "idusid" idandite pähe - lihtsalt kaupmehed ei pea korrektset eesti keelt prioriteetseks ja tarbijad sageli ei hooli sellest kahjuks.. Ka tavalisi mandleid võib piiniaseemnete asendamiseks proovida. Aga siis on taas tulemuseks lihtsalt pesto, mitte Pesto alla Genovese.
Piiniaseemnetest on juttu siin Nami-nami kokandusfoorumis, Pesto Genovese retsept on siin Nami-nami retseptikogus ning põhjalik ja hariv jutt siin Thredahlia blogis.

<< 1 | 2 | 3 >>