Rinnapiima "retseptid"

Marion
Kokaõpilane
2008-02-29 13:58:59
Mul tütreke nii väike, et lisatoitu veel ei saa. Aga rinnapiima kaudu tarbib ta ju kõike, mida mina söön. Ja karjub viimastel nädalatel mu peale kohe kui paljast rinda näeb ja müterdab söömise ajal rinnaga. Järelikult ma vist ei tooda talle meelepärast imikutoitu. Või paneb minu poolt pakutud menüü tal kõhu valutama. Probleem on selles, et ma ei raatsi loobuda nendest toiduainetest, mida armastan - küüslauk (mu täielik lemmik), ingver, isegi must pipar, tsitruselised, ka piimavalk (kui võrratuid juuste on olemas!), nisutooted võivad lapsele vastumeelsed olla ja kohv muidugi; sellel loetelul ei tulegi lõppu. Kas ma olen paha ema, et ei taha lapse nimel ennast piirata ja mõlgutan mõtteid ? la ta ongi gaaside eas ja tal on neid niikuinii vähem kui mu eelmisel lapsel ja ta kasvab neist ise välja või et äkki ei sõltu see rinna peale kisamine mitte mu toidulauast, vaid hoopis hammaste tulemisest. Ehk siis kuidas oleks eetilisem - ohverdada ema tõestatud huvid ning süüa tatart-tatart ja tatart v lapse oletatavad huvid? Kuidas käituksite teie täisgurmaanid ja muidu toiduimetlejad?

you can't eat money

Mann
Abikokk
2008-03-02 10:44:41
Kui laps üldse söömast keeldub, siis vast tasuks mõnel päeval jätta menüüst välja küüslauk ja vaadata mis juhtub. Kui endistviisi, siis proovida ka teiste ülalmainitud toiduainetega. Ma ise jätaks pigem osad asjad söömata kui taluks pidevalt lapse kisa ja tekitaks lisastressi nii lapsele kui endale. Ja rinnaga toitmine ei kesta igavesti.
Pepita
Kokaõpilane
2008-03-02 14:35:20
Kuigi su lemmikud toiduained on tõesti sellised, mida imetavale emale eriti ei soovitata võid üle kontrollida ka imetamise asendi. Lollikindlaim siis külili asend. Mul tekkis 2-kuusega väike "streik" just vale asendi pärast. Küüslaugu kohta olen samuti kuulnud, et teeb rinnapiima maitse kehvaks. Ja kohvijoomisega võiks samuti rahulikumalt võtta. Mina nt jõin kohvi harva külas käies, tsitruseliste ja pähklitega katsetasin ega lapsel allergiat pole (panin toidu sisse ja siis jälgisin last), rõõsa piima joomise jätsin ära (ega ei maitsenud ka eriti) ja juustusöömist piirasin, kohukesteta siiski ei suutnud olla :P
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-03-03 16:28:43
Küsisin ühe sõbranna käest, kelle lapsel imetamise ajal kõiksugu allergiad tekkisid ja tema vastas järgmist: [1quote]Kui selline mõte, siis jätku paar päeva küüslauk ja pipar vahele ja vaadaku, kas ikka karjub. Või proovigu nii kõigi lemmiktoitudega. Minu piiratud teadmised ütlevad, et laps sööb ja joob, kui see ei ole talle vastumeelse maitsega ja ei söö ja joo, kui seal on mingi "tilgastand" värk. Aga kui karjub, aga sööb ikka, siis ma küll ei usu, et tegu on kuidagi halva maitse piimaga.[/quote]

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Kait
Abikokk
2008-03-05 10:33:18
Mina arvan seda, et kui oled kogu aeg neid toiduaineid tarvitanud (raseduse ja imetamise ajal), siis asi ei ole tõenäoliselt piima maitses - laps peaks olema nende maitsetega harjunud. Võimalik, et miski sinu toidust tekitab talle gaase. Seda on muidugi keeruline kindlaks teha. Ja gaasid võivad tekkida ka millestki muust, mitte ema toidust. Mina isiklikult ei ole suutnud ainult riisi või tatra dieedi peal olla, eesmärgiga kindlaks teha, kas siis on lapsel gaase või mitte. Ju siis pole nii karjuvat (otseses mõttes) vajadust olnud. Pigem olen ise rohkelt ristiköömneteed joonud, lootuses, et see lapse gaasimuresid läbi rinnapiima vähendab. Küll aga olen loobunud tsitruselistest, õuntest ja tomatitest, kurkidest, ja muust sellisest kraamist, mis ka mul endal gaase tekitavad. Samas ei ole ma ka katsetanud, kuidas need lapsele mõjuvad. Lihtsalt ei ole nende järele hetkel erilist isu olnud, seega jõuga neist loobuma pidanud pole. Kuni laps siiski ilusti sööb ja kasvab, üle mõistuse palju ei nuta - seni ma ei plaani äärmuslikke dieete katsetama hakata.

[b][i]Üks hea keretäis kulub alati ära!\nkokkamine.blogspot.com

Annu
Kokaõpilane
2008-03-07 11:37:31
ma vist ei kvalifitseeru vastama, sest ma pole täisgurmaan :) või toiduimetleja :), aga mul on kaks last, kellest noorem saab rinnapiima. sinu kirjelduse järgi ma küll aru ei saa, et su laps ei taha süüa. võibolla miski häirib teda söömise ajal (minu oma keerab iga heli peale pead, sest ta on kohutavalt uudishimulik)? teisest küljest aga: mu vanem laps on allergik ja neid allergeene, mida tean, väldin. kui mul oleks kahtlus, et miski mu toidus teeb lapsele halba, siis ma seda ei sööks. laps on rinnapiimatoidul inimese eluiga arvestades siiski väga lühikest aega st emale ei tohiks mõningad piirangud ülejõukäivad olla. nii siis ongi, et noorema pärast ei söö ma tsitruselisi ja šokolaadi, vanema pärast ei söö ma avalikult piimatooteid, saia, kala.... (õhtul, kui laps magama läheb, hiilime mehega kööki ja sööme juustuküpsiseid).
Pille
Nami-Nami peakokk
2008-09-30 15:27:25
Järgmine jutt on kaudselt Marioni tõstatatud teemaga seotud, nii et "poogin" selle siia teemasse: RINNAPIIMADIEET ARENDAB MAITSEMEELI Teadlased on kindlaks teinud veel ühe põhjuse, mis rinnapiim on parim. Rinnapiima on juba seostatud kõrgema intellligentsiga, suurema sotsiaalse mobiilsusega, kaitsega haiguste vastu. Nüüd on ilmnenud, et rinnapiimadieet aitab ka maitsemeeltel areneda. Kopenhaageni Ülikooli teadlased testisid rinnapiima, et näha, kuidas rinnapiima maitset mõjutab imetava ema dieet. Leiti, et erinevad toidud mõjutavad õrnalt rinnapiima maitset, mis aitab beebidel ette valmistuda erinevateks toitudeks, mis neid peale rinnapiimast võõrutamist ees ootab. Helene Hausner (The Centre for Advanced Food Studies, Kopenhaageni Ülikool) otsustas uurida dieedi mõju rinnapiimale pärast seda, kui luges uuringust, mille kohaselt beebid nautisid porgandimaitselist putru rohkem, kui nende emad olid joonud porgandimahla rinnapiimaga toitmise faasis. Hausner leidis 18 imetavat ema, kellele ta andis söödavaid kapsleid, mis sisaldasid erilisi maitseid, sh banaan, lagrits, köömned ja mentool. Kontrollimaks, kas need maitsed jõudsid rinnapiima, testis Hausner imetavate emade poolt antud rinnapiimaproove enne kapslite manustamist ja kuni 8 tundi peale kapslite manustamist. Hausneri testid näitasid, et vaid umbes 1% maitsetest olid rinnapiimas tuvastatavad, aga samas kestsid maitsed erinevat aega. Banaanimaitse oli suurim esimese tunni jooksul, mentooli maitset jätkus 8 tunniks. Teises testivoorus kontrollis Hausner, kas rinnapiimabeebid sõid teatud toite meelsamini, kui RPA-beebid. Hausner leidis, et nt rinnapiimabeebid sõid meelsamini köömnetega maitsestatud toite, kui RPA-beebid. "Dieet mõjutab rinnapiima maitset, aga see ei ole nii, et kui ema sööb õunakooki, siis rinnalaps mõtleb, "Mmmm, õunakook"," ütles Hausner. "Tundub, et rinnapiimalapsed tunnetavad kergeid maitsemuutusi ja seeläbi harjuvad nendega paremini, võrreldes RPA-beebidega". "Tundub, et rinnapiimadieet iseenesest aitab imikutel olla leplikum uute maitsete suhtes, kui nad rinnapiimast võõrutatakse," lisas Hausner. Hausner, kelle uurimistulemused avaldati ajakirjas New Scientist, uuris ka erinevate RPA'de maitseid ja leidis, et maitsed erinevad vastavalt tootjale. "Kui emad toidavad lapsi RPA'ga, siis on võib-olla parem, kui nad kasutavad erinevaid RPA'sid, et beebid harjuksid erinevate maitsetega," ütles Hausner- Gill Rapley, 20aastase imikute hooldamise kogemusega meditsiiniõde, ütles, et uurimus võib aidata noori emasid, kes leiavad, et imikud ei taha süüa. "Emad tihti arvavad, et midagi rinnapiimas leiduvat võis lapsi ärritada, aga kaheksa tunni jooksul on enamus maitsest kadunud", ütles ta ajakirjale. 2007. aastal teatasid USAs asuva Boston's Beth Israel Deaconess meditsiinikeskuse uurijad, et rinnapiimadieedil olnud lapsed on hiljem madalam südamehaigustesse haigestumise risk. Londoni King's College'i uurimisrühm leidis, et rinnapiimadieet tõstis laste IQ-taset keskmiselt 7 punkti võrra (seda vaid teatud geeniversiooni olemasolu korral?). Need uuringud olid lisaks varasematele uuringutele, mis leidsin, et rinnapiimadieedil olnud lastel on suurem võimalus sotsiaalsel redelil "üles" ronida, kui RPA-dieedil olnud lastel. Allikas: Health: Breastfed babies more receptive to tastes, say food research scientists (The Guardian, 24.7.2008) (Vabandan kohmaka tõlke pärast)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com