Sussukas Abikokk 2008-08-06 17:15:34 |
Mina kasutan pärmitaigna tegemiseks Sunnuntai jahu, Kalewi oma lihtsalt küpsetamiseks ja Säästukaid (Nii säästu jahu, kui Optima jt. poodide enda odavad jahud) kastmete tegemiseks. Ei olnud küll plaani alul kohe 3 kotiga tegelema hakata, kuid nii on sattunud. Kõige rohkem läheb Kalewi jahu. Vanad inimesed on väikesed sellepärast, et neil on väikesed kepid |
|
Veronika Abikokk 2008-09-22 09:10:56 |
Ise kasutan küpsetamisel kõige rohkem Sunnuntai nisujahu. Olen eksperimenteerinud ka täisteranisujahuga ja durumjahuga. | |
Tiopepe Kokaõpilane 2008-11-26 16:25:00 |
olen koguaeg hädas nende inglisekeelsete jahudega, oskab ehk keegi need mulle ära tõlkida ja mis jahud meie tingimustes vastaks nendele: bread flour - all-purpose flour (unbleached) - whole wheat flour - rye flour - whole-grain rye flour - italian type´00´ bread flour - ette tänades, tiopepe | |
Pille Nami-Nami peakokk 2008-11-26 20:58:45 |
bread flour - ka 'hard flour' - on kõrge gluteenisisaldusega jahu leibade küpsetamiseks all-purpose flour (unbleached) - tavaline (valgendamata) nisujahu (briti retseptides 'plain flour') whole wheat flour - täisteranisujahu rye flour - rukkijahu whole-grain rye flour - täisterarukkijahu italian type´00´ bread flour - itaallased ei liigita oma jahusid gluteenisisalduse järgi, vaid jahvatusastme järgi. Kõige jämedam jahvatus on Tipo 2 . Tipo 1 ja Tipo 0 on keskmise jahvatusega jahu (bread flour). Tipo 00 (Doppio zero) on kõige peenema jahvatusega jahu, kasutatakse nii erinevate nisuleibade ja pitsade kui ka kondiitritoodete küpsetamiseks. Peenelt saab jahvatada nii kõrge kui ka madala gluteenisisaldusega jahu. Enamasti peetakse Tipo 00 jahu all silmas üsna kõrge gluteenisisaldusega universaalset nisujahu. Valku nisujahutüüp: USA Saksamaa Prantsusmaa ~9% pastry flour 405 45 ~11% all-purpose flour 550 55 ~14% high gluten flour 812 80 ~15% first clear flour 1050 110 ~13% white whole wheat 1600 150 Eestis müüdavatel jahupakkidel on kasutatud enamasti seda saksa numbrisüsteemi. "Vana süsteemi" järgi on 550 "kõrgema sordi nisujahu", 812 "1. sordi nisujahu", 1600 "2. sordi jahu", 1700 "täisteranisujahu". Eestis toodetaval nisujahul on viis sorti: Lihtnisujahu ehk täisteranisujahu (kliisid 15-18%) II sordi nisujahu (kliisid 8-10%) I sordi nisujahu (kliisid 2-3%) K/s nisujahu (kliisid 0,1-0,5%) Sõre jahu (kliisid ei ole) Eestis müüdav rukkijahu jaguneb neljaks sordiks: Täistera rukkijahu Lihtrukkijahu Kroovrukkijahu Rukkipüül Nendest on täistera rukkijahus kliisid kõige enam (20-22%) ja rukkipüülis kõige vähem (3-4%). | |
Põrnikas Abikokk 2008-11-26 22:26:15 |
aga, Pille, mida see unbleached ikkagi tähendab? ses suhtes, et kuidas see valgendamata jahu välja näeb? | |
Pille Nami-Nami peakokk 2008-11-26 22:50:16 |
Põrnikas:
Värskeltjahvatatud jahu on kollakas, poes müüdav jahu ilus valge. Jahu saab ka naturaalsel teel valgendada, aga odavam ja kiirem on seda teha erinevate kemikaalidega. Ja USAs seda harrastatakse tihti (seetõttu ongi USA kokaraamatutes on tihti täpsustatud, et vaja puhtamat (ehk siis kollakamat :)) jahu..). Euroopa Liidu reeglite järgi need jahu valgendamise kemikaalid täitsa ohutud ei ole, nii et ELis on (vist) valgendatud jahude müük piiratud.
Asendada retseptides 1:1.
Siin tsitaat nt Wikipediast:
Bleached flour is treated with flour bleaching agents to whiten it (freshly milled flour is yellowish) and to give it more gluten-producing potential. Oxidizing agents are usually employed, most commonly organic peroxides like acetone peroxide or benzoyl peroxide, nitrogen dioxide, or chlorine.
aga, Pille, mida see unbleached ikkagi tähendab? ses suhtes, et kuidas see valgendamata jahu välja näeb? |
|
Põrnikas Abikokk 2008-11-27 01:53:01 |
Pille:
aitäh :)
et siis ignoreerin seda märkust edasi nagu siianigi olen teinud ja kasutan seda jahu, mis mul on. Põrnikas:
Värskeltjahvatatud jahu on kollakas, poes müüdav jahu ilus valge. Jahu saab ka naturaalsel teel valgendada, aga odavam ja kiirem on seda teha erinevate kemikaalidega. Ja USAs seda harrastatakse tihti (seetõttu ongi USA kokaraamatutes on tihti täpsustatud, et vaja puhtamat (ehk siis kollakamat :)) jahu..). Euroopa Liidu reeglite järgi need jahu valgendamise kemikaalid täitsa ohutud ei ole, nii et ELis on (vist) valgendatud jahude müük piiratud.
Asendada retseptides 1:1.
Siin tsitaat nt Wikipediast:
Bleached flour is treated with flour bleaching agents to whiten it (freshly milled flour is yellowish) and to give it more gluten-producing potential. Oxidizing agents are usually employed, most commonly organic peroxides like acetone peroxide or benzoyl peroxide, nitrogen dioxide, or chlorine.aga, Pille, mida see unbleached ikkagi tähendab? ses suhtes, et kuidas see valgendamata jahu välja näeb? |
|
Tiopepe Kokaõpilane 2008-11-27 16:07:28 |
nagu ma aru saan, et kui retseptis on bread flour siis peaksin kasutama meie tingimustes nisujahu tüüp 812. oskab veel keegi head nõu anda, kust sellist jahu saada? vaatasin, et Tartu Veski pakub tüüp 812 nisujahu, aga see kahjuks 50kg kottides, natuke palju minujaoks :) on ehk mõni tootja veel kes sellist jahu toodab? | |
Pille Nami-Nami peakokk 2008-11-27 16:25:39 |
Tiopepe:
Foodsubs.com:
bread flour = hard-wheat flour = strong flour = high-gluten flour
Notes: This flour has a high level of gluten, which gives bread more structure. Don't confuse it with gluten flour (also called vital wheat gluten), which is pure gluten and used as a bread additive or to make seitan.
Substitutes: all-purpose flour (easier to knead; will result in smaller loaf; consider supplementing with gluten according to package directions or add 2 teaspoons per cup of flour)
Siin ka veidi jahudest juttu. Kui ma nüüd õigesti aru saan, võid võtta tavalist nisujahu, aga segada sinna nt sepikujahu sisse. Või siis mitte...
nagu ma aru saan, et kui retseptis on bread flour siis peaksin kasutama meie tingimustes nisujahu tüüp 812. oskab veel keegi head nõu anda, kust sellist jahu saada? vaatasin, et Tartu Veski pakub tüüp 812 nisujahu, aga see kahjuks 50kg kottides, natuke palju minujaoks :) on ehk mõni tootja veel kes sellist jahu toodab? |
|
Juhanharm Kokaõpilane 2008-12-31 00:23:15 |
kui ma ei eksi siis nägin täna stockmannis hard-wheat flouri. mingi itaalia toodang oli. 1 kg pakk maksis natuke üle 20 krooni | |
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >> |