42-50 g värsket pärmi (ehk 1 pakk)
2.5 dl käesooja piima
2 suurt muna
500 g nisujahu (u 9 dl)
2 sl suhkrut
0.5 tl soola
75 g sulatatud võid
Suhkrukate:150 g fariinsuhkrut
150 g võid
Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde munad, Lisa jahu, suhkur ja sool ning seejärel jahtunud sulavõi. Sõtku, kuni tainas kausi servadest lahti lööb.
Puista peale veidi jahu ning lase köögirätikuga kaetult soojas tuulevaikses kohas 30 minutit kerkida.
Vooderda 24x32 cm ahjuplaat või -vorm küpsetuspaberiga. Kummuta kerkinud tainas vormi ning silu-lükka kas märgade või kergelt õliste kätega ühtlaselt laiali. Lase köögirätikuga kaetult 15 minutit kerkida.
Valmista suhkrukate. Selleks sega väikese spotis suhkur ja või ning kuumuta tasasel tulel segades, kuni segu on ühtlane. Ära keeda!
Suru sõrmedega kerkinud tainasse hulgaliselt sügavaid auke-vagusid, jättes servad 1-2 cm ulatuses puutumata. Kalla suhkru-võisegu antud aukudesse ja vagudesse.
Küpseta 200-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni kook on kenasti kerkinud ja läbi küpsenud ning suhkrusegu karamellistunud.
Võta kook ahjust välja ja lase enne tükkideks lõikamist veidi jahtuda.
Avapildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Tegin Brunsvigeri. Maitsev - vaid üks viga - ehkki augukesi tuli palju - ei osanud põhja lähedalt uuristada. Hiljem jäi liiga palju saia väga heade suhrku-tääpidega. Asi oli ilmselt ka veidi väiksemas vormis, kui retseptis antud. Järgmine kord uuristan sügavamalt :)
Küpsetasin seda täna hommikul. Läks natuke kiireks ja ei saanud taignal päris nii palju kerkida lasta nagu retseptis kirjas. Tegelikult lasingi ainult ca 10 minutit kausis kerkida ja siis mõned minutid juba plaadi peal. Aga sellegipoolest kerkis kook ahjus väga hästi ja üleüldse sai väga hea. Järgisin muidu täpselt retsepti ja mingeid muudatusi ei teinud.
Tegin retsepti järgi aga minu jaoks tuli kook liiga rasvane ja magus. Või maitse oli valdav.
Tõeliselt maitsev - pehme, õhuline, kuid siiski krõbe. Täiesti piisava magususega, kuid mõne jaoks võib olla tõesti pisut liialt rammus. See kook tuletas kohe vanaema meelde. :) Kindlasti teen seda veelgi!
Tegin ka seda saia, väga hea sai sai! Teen ka seda edaspidi.
Naine tegi seda eile, väga hea oli, soovitan.
Ka mina tegin seda saia, tuli välja imehea! Kasutasin retseptis antud koguseid ja materjale. Fariinisuhkur pole küll nüüd midagi eriti uut. Ei ela pealinnas, kuid meie alevi A ja O kaupluses ta täitsa olemas. Minu arvates ikka asendada fariinisuhkur hariliku suhkruga pole päris see. Fariinisuhkur selle erilise karamellise maitse just annab. Aga muidugi, maitsed on erinevad. Igatahes, minul plaanis ka jõululauale seda küpsetada. Kena jõuluaega kõigile!
tegin ja tuli tõesti hea, eriti alguses soojana süües
tegin ja tuli tõesti hea, eriti alguses soojana süües
Väga, väga hea! Algul olin kahtlev, kuid minu kaua tehtud kaunike on ime maitsev!
Natuke mage jäi mul,aga muidu oli väga maitsev. Ka lastele meeldis. Söödi väga kiiresti ära:)
Väga mõnus suhkrukook. Kasutasin tumedat muscovadot, sellel on pisut nagu soolakas maik, aga sai on selline pehme, õhuline ja krõbe ühekorraga. Ümmarguses ja veidi liiga väikses vormis kerkis eriti efektselt kühmuliseks ka :)
ka seda kooki? saia? olin ma ikka mitu head korda mõelnud teha, aga no kuidagi ei saanud nii kaugele. kuni äkki oli aeg küps. mitte et ma seda retsepti juba ammu märganud ei oleks olnud, aga no kui asi juba päris kokaraamatu kuju on võtnud, siis tuleb ikka ära teha... tulemus oli hea, tõesti jah eriti samal päeval, mistõttu oleks mõistlik kook? sai? teha just suuremale seltskonnale. kuigi jupikaupa sai ju soojendada ka, aga no kesse ikka vana asja üles soojendab...;)
Ma olen kah juba umbes sadakakskend korda seda teind ja ikka muudkui tellitasse jälle. Pühabal tegin kaneelirulle, aga kolmandat taignaportsu käte vahel üpitades otsustasin, et sest saab oopis üks väike brunsviger, kõik olid rahul:))
Pereisa võttis laupäevaõhtuseks küpsetamiseks brunsvigeri, millesse mul oli esialgu vähe usku, aga no noo hea tuli, et ta pidi mulle peale neljandat tükki meelde tuletama, et kas ma ikka tahan seda niipalju süüa arvestades kui palju selle koogi sisse võid sai pandud:) Lisasime suhkru-võisegusse veidi kardemoni ja kaneeli, sobis ülihästi. Kindlasti läheb kordamisele, suurpärane nt talvisele väljasõidule kaasavõtmiseks.
Ütlemata hää! Tegin tainasse suvaliste aukude asemel kotsentrilised ringid ja kooki ahjust välja võttes oli neist moodustunud ilus roosimuster! Efektne ja maitsev! Läheb kindlasti kordamisele!
Imehea - lisasin veel suhkrukatte alla pohli ja tuli he akooslus - magus ja hapu korraga.
Superhea suhkrusai tuli, jõuluõhtul kadus poole tunniga vaagnalt. Kindlasti teeme uuesti!
Väga maitsev!
Tea, kas ilma munata pärmitaignaga töötaks sama hästi? Või on muna siin väga oluline?
RP, see on nn rikastatud pärmitainas rohke või, suhkru ja munaga. Kui on munaallergia, siis võid proovida ilma teha, aga võta siis ka jahu vähem ja Nami-Nami ei ole süüdi, kui tulemuseks pole pehme ja rikkalik suhkrusai :)
Proovisin ilma munata ja tuli väga hästi välja :), jahu panin 400 g.
Mida rohkem auke teha, seda parem tuleb ;)
See on nii hea lihtne ja toimiv retsept, just eile tegin jälle ja viimased tükid alles jäänud!
See on niiiiii hea kook. Ja mida rohkem augukesi teha, seda parem tuleb!
Olen proovinud Taanis ja tegin ka ise kodus. Hoiatan, et plaadi servad peavad olema kõrged, sest minul kerkis nii palju, et sulanud suhkur voolas ahju põhja ja kõik kärssas :D
Olen teinud! Üks meie pere lemmik!
Minu isa tegi seda korduvalt. Ja see maitses ülihästi!
mul just praegu sai valmis ja ma loodan, et tuleb sama hea nagu mu vanaisal
Brunsviger ehk Taani pehme suhkrukook
Brunsviger on Füüni saarelt pärit pehme, karamellise suhkrukattega pärmitainast kook.
Kook on parim küpsetamise päeval ning sobib hästi nii hommikukohvi kui ka tassikese pärastlõunase tee kõrvale. Võid kooki serveerida soojalt, siis on see eriti maitsev!