180 g nisujahu
2 sl suhkrut
100 g külma võid
1 munakollane või paar lusikatäit külma vett
Magus kõrvitsatäidis:400 g jämedalt hakitud (muskaat)kõrvitsat või kõrvitsapüreed
2 muna
150 g tavalist suhkrut või pruuni suhkrut
1 tl kaneeli
0,5 tl riivitud muskaatpähklit soovi korral
0,5-1 tl ingveripulbrit
näpuotsaga soola
2 sl nisujahu
2 dl 35% rõõska koort
Serveerimiseks:vahustatud rõõska koort
kaneeli ja/või tuhksuhkrut
Haki jahu, suhkur ja või puruseks, lisa munakollane ja sõtku ühtlaseks tainaks. Vooderda 24 cm läbimõõduga pirukavorm tainaga ja pane 30 minutiks külmkappi tahenema.
Keeda hakitud kõrvitsat kergelt soolases vees 8-10 minutit. Kurna hoolega, siis püreesta kõrvits ja lase veidi jahtuda. Sega muna kõrvitsa hulka, siis lisa ülejäänud ained. (Seda kõike võid teha kannmikseris või köögikombainis).
Kalla täidis ettevaatlikult tainaga vooderdatud pirukavormi.
Küpseta 200kraadise ahju alumises osas 40-50 minutit, kuni täidis on hüübinud, aga mitte veel pruunistunud.
Lase jahtuda. Serveerimisel sõelu peale veidi tuhksuhkrut või kaneeli, kõrvale paku vahukoort.
Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Tegin seda pirukat eile, tuli maitsev. Soojalt maitses isegi paremini.
Mulle maitses väga, ainult meeles tuleb pidada, et kaneeli ei tohiks kuhajaga panna. Meesperele jälle ei olnud väga meelt mööda, sest tema meelest ei olnud see ei liha ega kala, eks see võib tuleneda ka vastumeelsusest magusa kõrvitsasalati suhtes, mis tema meelest on üsna õudne :)
Väga hea kook.
super kook sügisesse.mina kasutan tavalist kõrvitsat ja püreestan korralikult ära,muskaatkõrvits jääb liiga lääge.kooreks kasutan ka 10% kohvikoort
Mina kiidan ja mees kiidab :)
Ei ütleks, et pettusin, aga suures vaimustuses ka just pole. Natuke magus sai minu jaoks.
Väga hea tuli! Järgisime täpselt retsepti, aga peale tuhksuhkrut ei pannud, ainult vahukoort. Maitsestasin selle pruuni suhkru ja vanilliekstraktiga. Mmmm! Kõik kiidavad. Suhkrut võib tiba vähem panna. Tegin just Martha Stewarti kõrvitsapirukat ka, mis oli ka väga hea, aga see siin on natuke rohkem kõrvitsa maitsega. Teine oli väga piparkoogi maitsega, piparkooke on nüüd jõulu ajal nii kui nii, pole vaja duubeldada :)
Mmm..mõnus mahlane pirukas. Kõik sõid ja kiitsid! Asendasin osa jahust tärklisega
Suurepärane pirukas, kuid järgmine kord kohe kindlasti oluliselt vähem suhkurt. Praegu sai ilmselgelt liiga palju teist pandud.
Minu meelest oli ka suhkrut liiga palju. 2dl asemel 1dl on mu arvates väga hea. Peale raputatud tuhksuhkur teeb pärast siis veidi magusamaks ja ka vahukoorega on hea süüa :)
Väga, väga maitsev kook vähendatud suhkru kogusega; meie pere üks lemmik :D
Eesti kohandatud versioonile sobib hästi sisse peotäis pohli, jõhvikaid või riivitud õuna, et oleks vähe teravust ka sees. Võib ka panna kakaonibse või rosinaid. Suhkrut vähendasin ka mina.
Mega hea ja mahlane kook. Mina ei pannud midagi koogile peale, sõime nii nagu ahjust tuli :)
Küpsetasin seda just eelmine laupäev. Väga-väga mõnus sai!
Tegin umbes sarnase täna kolleegidele, kisti käte vahelt ära, nii hea oli!
Väga maitsev on tõesti. Vahukoort polnud ja kuna kook tõesti magus ja rammus, siis ei tund väga puudust ka
Tegin seda Halloweeniks ja minu pere jaoks ei olnud see midagi nii erilist, mida teinegi kord tahaks. :) Jah, soojalt ja jäätisega oli enam-vähem aga külmana ei maitsenud see meile üldse.
Maitses! Vahukoort vms küll juurde ei tahtnud, oleks saanud liiga rammus. Natuke tuunisin täidise retsepti oma käe järgi: kasutasin (ainult) 1 dl pruuni suhkrut, vahukoore asemel 20% hapukoort, lisasin pisut sidrunimahla, nisujahu asendasin maisitärklisega (sest jahu sai tainast tehes otsa). Tainast eelküpsetasin. Kõrvitsat aurutasin. Mul oli muskaatkõrvits. Kui teha tavalise kõrvitsaga, mille veesisaldus on suurem, kas peaks nt koort vähem panema, et täidis liiga vedel ei jääks?
Väga maitsev tuli!
Magus kõrvitsapirukas
Ameeriklased ja austraallased söövad magusat ja vürtsidega maitsestatud kõrvitsapirukat nii Halloweeni kui ka tänupühade ajal. Austraalias kutsutakse sellist pirukat gramma pie - gramma on nimelt austraalia "keeles" muskaatkõrvits.