Magus kõrvitsapirukas

Ameeriklased ja austraallased söövad magusat ja vürtsidega maitsestatud kõrvitsapirukat nii Halloweeni kui ka tänupühade ajal.
Austraalias kutsutakse sellist pirukat gramma pie - gramma on nimelt austraalia "keeles" muskaatkõrvits.

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Pirukapõhi:

180 g nisujahu

2 sl suhkrut

100 g külma võid

1 munakollane või paar lusikatäit külma vett

Magus kõrvitsatäidis:

400 g jämedalt hakitud (muskaat)kõrvitsat või kõrvitsapüreed

2 muna

150 g tavalist suhkrut või pruuni suhkrut

1 tl kaneeli

0,5 tl riivitud muskaatpähklit soovi korral

0,5-1 tl ingveripulbrit

näpuotsaga soola

2 sl nisujahu

2 dl 35% rõõska koort

Serveerimiseks:

vahustatud rõõska koort

kaneeli ja/või tuhksuhkrut

Valmistamine

Haki jahu, suhkur ja või puruseks, lisa munakollane ja sõtku ühtlaseks tainaks. Vooderda 24 cm läbimõõduga pirukavorm tainaga ja pane 30 minutiks külmkappi tahenema.

Keeda hakitud kõrvitsat kergelt soolases vees 8-10 minutit. Kurna hoolega, siis püreesta kõrvits ja lase veidi jahtuda. Sega muna kõrvitsa hulka, siis lisa ülejäänud ained. (Seda kõike võid teha kannmikseris või köögikombainis).

Kalla täidis ettevaatlikult tainaga vooderdatud pirukavormi.

Küpseta 200kraadise ahju alumises osas 40-50 minutit, kuni täidis on hüübinud, aga mitte veel pruunistunud.

Lase jahtuda. Serveerimisel sõelu peale veidi tuhksuhkrut või kaneeli, kõrvale paku vahukoort.

Nipid ja soovitused:

Pildi tegi  Juta Kübarsepp. 

LISA KOMMENTAAR

Eva
postitatud 04.11.2008 09:27

Tegin seda pirukat eile, tuli maitsev. Soojalt maitses isegi paremini.

Liina
postitatud 24.11.2009 09:23

Mulle maitses väga, ainult meeles tuleb pidada, et kaneeli ei tohiks kuhajaga panna. Meesperele jälle ei olnud väga meelt mööda, sest tema meelest ei olnud see ei liha ega kala, eks see võib tuleneda ka vastumeelsusest magusa kõrvitsasalati suhtes, mis tema meelest on üsna õudne :)

hexy
postitatud 03.12.2009 13:07

Väga hea kook.

tix
postitatud 12.06.2010 17:44

super kook sügisesse.mina kasutan tavalist kõrvitsat ja püreestan korralikult ära,muskaatkõrvits jääb liiga lääge.kooreks kasutan ka 10% kohvikoort

Aniitram
postitatud 18.09.2010 23:12

Mina kiidan ja mees kiidab :)

Pille
postitatud 21.05.2024 21:46

Martiina saatis 2016. aastal sellise pildi ka:

Merilin
postitatud 25.10.2010 14:36

Ei ütleks, et pettusin, aga suures vaimustuses ka just pole. Natuke magus sai minu jaoks.

L
postitatud 28.12.2010 21:45

Väga hea tuli! Järgisime täpselt retsepti, aga peale tuhksuhkrut ei pannud, ainult vahukoort. Maitsestasin selle pruuni suhkru ja vanilliekstraktiga. Mmmm! Kõik kiidavad. Suhkrut võib tiba vähem panna. Tegin just Martha Stewarti kõrvitsapirukat ka, mis oli ka väga hea, aga see siin on natuke rohkem kõrvitsa maitsega. Teine oli väga piparkoogi maitsega, piparkooke on nüüd jõulu ajal nii kui nii, pole vaja duubeldada :)

akaatsia
postitatud 09.09.2011 15:48

Mmm..mõnus mahlane pirukas. Kõik sõid ja kiitsid! Asendasin osa jahust tärklisega

Misery
postitatud 20.03.2014 18:53

Suurepärane pirukas, kuid järgmine kord kohe kindlasti oluliselt vähem suhkurt. Praegu sai ilmselgelt liiga palju teist pandud.

Inga
postitatud 19.10.2014 13:58

Minu meelest oli ka suhkrut liiga palju. 2dl asemel 1dl on mu arvates väga hea. Peale raputatud tuhksuhkur teeb pärast siis veidi magusamaks ja ka vahukoorega on hea süüa :)

tiigerp2tt
postitatud 31.10.2014 17:48

Väga, väga maitsev kook vähendatud suhkru kogusega; meie pere üks lemmik :D

Anne
postitatud 01.11.2014 12:29

Eesti kohandatud versioonile sobib hästi sisse peotäis pohli, jõhvikaid või riivitud õuna, et oleks vähe teravust ka sees. Võib ka panna kakaonibse või rosinaid. Suhkrut vähendasin ka mina.

Kirsti
postitatud 02.11.2014 17:12

Mega hea ja mahlane kook. Mina ei pannud midagi koogile peale, sõime nii nagu ahjust tuli :)

Annika Redi
postitatud 13.10.2016 07:25

Küpsetasin seda just eelmine laupäev. Väga-väga mõnus sai!

Maris Leponiemi
postitatud 28.10.2016 22:15

Tegin umbes sarnase täna kolleegidele, kisti käte vahelt ära, nii hea oli!

Maria
postitatud 05.11.2017 21:28

Väga maitsev on tõesti. Vahukoort polnud ja kuna kook tõesti magus ja rammus, siis ei tund väga puudust ka

Merike Trestip-Erilaid
postitatud 07.11.2017 08:56

Tegin seda Halloweeniks ja minu pere jaoks ei olnud see midagi nii erilist, mida teinegi kord tahaks. :) Jah, soojalt ja jäätisega oli enam-vähem aga külmana ei maitsenud see meile üldse.

Anna
postitatud 05.11.2018 14:06

Maitses! Vahukoort vms küll juurde ei tahtnud, oleks saanud liiga rammus. Natuke tuunisin täidise retsepti oma käe järgi: kasutasin (ainult) 1 dl pruuni suhkrut, vahukoore asemel 20% hapukoort, lisasin pisut sidrunimahla, nisujahu asendasin maisitärklisega (sest jahu sai tainast tehes otsa). Tainast eelküpsetasin. Kõrvitsat aurutasin. Mul oli muskaatkõrvits. Kui teha tavalise kõrvitsaga, mille veesisaldus on suurem, kas peaks nt koort vähem panema, et täidis liiga vedel ei jääks?

Kerti
postitatud 23.09.2021 18:01

Väga maitsev tuli!