175 g sulatatud võid
125 g vedelat mett
1 suur muna
250 g toorest jämedalt riivitud kõrvitsat - nt
keegelkõrvitsat või muud muskaatkõrvitsat
100 g fariinsuhkrut või heledat muscovado suhkrut
350 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 sl ingveripulbrit
2 sl demerara suhkrut
Sega sulavõi, mesi, lahtiklopitud muna ja jämedalt riivitud (muskaat)kõrvits omavahel, seejärel sega juurde suhkur, jahu, küpsetuspulber ja jahvatatud ingver.
Määri tainas võitatud ja küpsetuspaberiga vooderdatud suurde keeksivormi ning puista peale demerara suhkrut.
Küpseta 180kraadises ahjus 50-60 minutit, kuni keeks on kuldpruun ja kenasti kerkinud.
Lase vormis 5 minutit jahtuda, siis kummuta välja ja lase metallrestil täielikult jahtuda. Serveerimisel määri keeksiviilule võid.
Retsept on mugandatud briti ajakirjast BBC Good Food (November 2002, Pumpkin and ginger teabread). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Maitses hea,aga ootasin rohkem kõrvitsamaitset,aga kuna see polnud tugev sõid ka lapsed.
Kuna mul oli kodus kõrvitsat, mida oli vaja ära teha ja see retsept tundus kõige lihtsam, lolloikindlam ja nutikam teha. Aga mitte-kõrvitsa-sõbrana ma ei kommenteeri. Söödud ta sai :) Igasuguste inimeste abiga :)
Üks mõnus ja maitseküllane küpsetis. Ingver ja mesi on kõrvitsale ikka toredad sõbrad. :)
Tegin täna, tavalise kõrvitsaga, ja väga hea tuli. Paneksin ingveripulbrit kolm korda rohkem, muidu jääb maitse kõigest aimatavaks. Muidu soovitan !
Ütleks ka, et maitseaineid võib julgelt rohkem kasutada - kuna mul ingverit rohkem polnud, siis panin sutsuke jahvatatud nelki ja kaneeli. Mõnusalt on tunda mee maitset. Ise panin juurde veidi hakitud kreeka pähkleid, ning sulavõi asemel kasutasin kookosrasva. Hea, lihtne teha.
Tegin ja kogu pere jäi rahule. Kõrvitsat küll eriti tunda ei olnud, aga see ei olnud halb kuna vastasel juhul äkki lapsed poleks söönud :)) Lisasin taignale ka külmutatud marju ning kasutasin muffinivormi. Marjad ja ingver küll eriti kokku ei sobinud, aga ära söödi kõik :) Ahjaa, taignale lisasin ka riivitud apelsinikoort, see sobis hästi.
Minul jäi selle retsepti järgi tehes keeks väga pudrune ja ei hoidnud vormi, kuigi küpsetasin 10 minutit kauem etteantud ajast. Kasutasin tavalist kõrvitsat. Samuti tekkis küpsedes vormi põhja paari millimeetri paksune õlikiht. Ja ingverit võiks rohkem lisada.
Maitse poolest väga mõnus ja heas mõttes huvitav. Minu jaoks oli 1 sl ingveripulbrit täpselt paras! </br>Kõrvitsamaitse oli tuntav, aga kahjuks mu kõrvits ei olnud nii mahlane, kui oleks võinud olla. Seega ka tulemus pigem kuivemat sorti keeks.
Sügisene kõrvitsakeeks ingveriga
Kõrvits annab sellele muredale keeksile mõnusa maitse, veidi magusust ja palju mahlasust.