Ise tehtud vahukommid

Sellest kogusest saab ahjuplaaditäie vahukommimassi ehk umbes 500 g valmis vahukomme. Isetehtud vahukomme saab edukalt ka grillida.

Kogus
u 500 g
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

300 g suhkrut

2,5 dl vett või naturaalset mahla

20 g želatiini + vett paisutamiseks

1 tl vanillisuhkrut

Katmiseks:

1 sl maisitärklist

5 sl tuhksuhkrut

Valmistamine

Sega tuhksuhkur maisitärklisega. Kata vorm või ahjuplaat küpsetuspaberiga ja puista sellele veerand tuhksuhkru-maisitärklisesegust.

Pane želatiinilehed vette paisuma (loe želatiini kasutamisest lisaks siit).

Sega potis suhkur ja vedelik. Tõsta pott pliidile ning kuumuta segu keemiseni. Keeda tasasel tulel 10 minutit. Lase siirupil paar minutit jahtuda. Pigista želatiinilehed kuivaks ja lisa kuumale siirupile. Sega kuni želatiin on sulanud. 

Vala kuum siirup vahustamisnõusse ning vahusta täiskiirusel kuni saad tiheda paksu vahu. Võimsa lauamikseriga kulub selleks umbes 8-12 minutit, käsimikseriga vahustamine võib võtta rohkem aega. Vahustamise lõpus maitsesta segu vanilliekstrakti või mõne muu maitseainega. 

Kalla vaht küpsetuspaberiga kaetud ja tuhksuhkruseguga üle puistatud vormi või ahjuplaadile ning määri ühtlaselt laiali. Lase jahedas toas 3 tundi kuni üleöö tarretuda. 

Pane lauale küpsetuspaber. Puista sellele pool tuhksuhkru-maisijahu segust. Kummuta vahukomm küpsetuspaberile ning tõmba ära kommi põhjas olev paber. Kalla peale viimane osa suhkru-tärklisesegust ja aja käega laiali. Lõika vahukomm kääride või pitsarattaga parajateks tükkideks. Veereta komme mahapudenenud tuhksuhkrusegus, et ka lõikekohad saaksid kaetud. Nii ei hakka kommid üksteise külge kleepuma.

Nipid ja soovitused:

  • Soovi korral asenda vanillisuhkur muu meelepärase maitseainega, näiteks piparmündiekstrakti, kaneeli vms.
  • Maisijahu võib asendada kakaopulbriga või tuhksuhkrusegu asemel kasutada hoopis kookoshelbeid.

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Kaare
postitatud 02.02.2016 10:19

Laste lemmikud! Võiks katsetada ka vähema suhkruga.

kysija:)
postitatud 04.03.2016 21:08

Kiire kysimus:) mitu źelatiinilehte sinna läheb?

Pille
postitatud 04.03.2016 22:47

Klõpsa sellel želatiiniartikli viitel - seal kõik info kenasti olemas ;)

Kaisa
postitatud 17.02.2020 15:40

Minul oli lõpptulemus väga vesine. Millest selline olukord võib tekkida? Ei aidanud tuhksuhkru-tärklise segu lisamine.

hugo
postitatud 17.07.2020 14:25

lol lol lol lol lol

Laura
postitatud 11.02.2021 13:18

Luidas neid nüüd säilitada ? Ma tegin mandli essentsiga... nii head ????

Laura
postitatud 11.02.2021 13:21

Uhh..vabandust mu kirjavigade pärast. Et kuidas neid nüüd säilitama peaks. Kas toasoojas karbis või külmas. Iseenesest peaks seisma ju ka toas. Ainult vesi ja suhkur ju pm ????

Merlyn
postitatud 15.07.2021 07:41

Mul jäid ka pehmed ja vesised. Mis valesti?

Pille
postitatud 15.07.2021 09:24

Merlyn, siis ei olnud siirup piisavalt kuum ja segu piisavalt vahustatud :(