1 kg kondist metssealiha
2 l vett
1 dl kurgisoolvett või haput veini
6 tera musta pipart
5 tera vürtspipart
1 sibul
1 porgand
1 juurpetersell või juurseller
Pane liha külma veega keema, riisu vaht ja lisa hapu vein või kurgisoolvesi. Keeda nõrgal tulel poolpehmeks (3-3,5 tundi). Siis lisa vürtsid ja tükeldatud maitseköögiviljad, keeda veel 0,5-1 tund.
Tõsta kontide küljest lahtikeenud liha välja. Eemalda kondid, lõika liha terava noaga kuubikuteks. Keeda leem vajadusel veidi kangemaks, kurna läbi riide või sõela. Tõsta hakitud liha leeme sisse ja lase korraks keema tõusta.
Tõsta sült vormidesse, mille põhjale võid panna petersellilehe või porgandiketta. Lase jahedas tarretuda.
Lisandiks anna vürtsikastet või mädarõigast ja kartulisalatit või keedetud kartuleid.
NB! Kui kasutad metssea koote, siis tarretub sült päris hästi. Kui on tavaline kondine metssealiha, siis kasuta želatiini.
Pildi tegi Ilse.
LOE VEEL:
Mulle maitses, mul olid koodid ja tarretus suht hästi. Muidugi kes tahab kõvemat kallerdust võib natuke ka koodisüldile zelatiini lisada aga kondise liha puhul on see vältimatu. Kes Zelatiini ei taha, siis selle koguse peale piisab ühest kodusea jala lisamisest ja tarretub hästi.
Metsseasült
Salme Masso retsept.