Kuumuta paksupõhjalises potis vesi, võikuubikud, sool ja suhkur keemiseni. Kohe, kui või on sulanud, tõsta pott korraks tulelt ning lisa korraga kogu jahu. Sega samal ajal hoolega ja kiiresti puulusikaga, kuni jahu on segunenud.
Tõsta pott uuesti tulele ning sega hoolega 2-3 minutit keskmisel kuumusel, et tainast osa niiskust välja saada. Tainas peaks olema pehme ja sile.
Kalla tainas teise kaussi ning lase veidi jahtuda (ca 60 kraadini).
Sega ükshaaval juurde munad, iga kord puulusikaga korralikult segades (kui kasutad nn lauamikserit, siis sega madalaimal kiirusel juurde üks muna, siis tõsta kiirust ning sega ükshaaval juurde ülejäänud munad). Valmis tainas peaks olema paks ja läikiv ja aeglaselt voolav, kui lusikaga kausist välja tõsta.
NB! Tainas tuleb soojast peast vormida! Pane kondiitripressi sisse ning pressi vajaliku kujuga küpsetised. Ümmargusi profitroole võib ka kahe tee- või supilusika abil vormida. (Kui tainas jääb liiga träpsuline, siis võid märja näpuga siledamaks siluda).
Pane 200-kraadisesse ahju, siis keera ahi 180 kraadi peale ja küpseta umbes 20 minutit, kuni ekläärid-profitroolid on kenasti kerkinud ja kuldpruunid. Umbes 15 minuti pärast küpsetamise algust tõmba ahjuuks kergelt praokile ja jäta nt puulusikas ahjuukse vahele - siis pääseb liigne niiskus ahjust välja.
Katsu valmis küpsetisi sõrmega - kui need tunduvad krõbedad ja kuivad, siis on nad valmis. Võta ahjust välja ning tee terava noaga külje peale või alla väike sisselõige, et aur saaks välja ja ei teeks valmis eklääre niiskeks.
Keedutainast küpsetistest saab valmistada kooke, lisandeid puljongile (profitroole), eklääre, väikesi täidisega küpsiseid, kohupiimataskuid jne.
Pildi tegi Kaare.
Tegin, normaalne.
Kas temperatuur on õige? Tegin nii ning peale 20min olid täitsa toored ja valged...
On küll, K. Ilmselt luiskab Sinu ahi - täitsa tavaline probleem. Soovitame kasutada lisatermomeetrit või siis küpseta lihtsalt kauem või siis pane ahi veidi kuumemaks.
Enne ahju minemist
Väga ilusad kooģid
Valmis!
Väga ilusad, Kerli! Aitäh jagamast!
Ahjust välja võttes vajub kohevus ära, järgi jäävad vaid plönnid
Täpselt sama mure!!! Ei saa aru mida valesti teen??
Kas keegi oskab öelda mida ma valesti teen?
liiga kuum ahi ja lühike küpsemisaeg, 150-160' ja küpsetada ca 40 min., ahju ust mitte mingil juhul vahepeal avada, peale ahjust väljavõtmist kõigile augud sisse sinna kust hiljem täidad, et aur välja pääseks
Klassikaline keedutainas
Keedutainast küpsetistest saab valmistada kooke, lisandeid puljongile (profitroolid), väikesi täidisega küpsiseid, kohupiimataskuid jne.