75 g pehmet võid
75 g suhkrut (osa võib olla demerara või fariinsuhkur)
1 kg suuremat hapukat sorti õuna
250 g pärmi-lehttainast
Laota võitükid ning suhkur 24 cm läbimõõduga vormi* põhja ning kuumuta tasasel tulel, kuni või on sulanud ja suhkur karamelliseeruma hakkab.
Koori õunad, eemalda seemnekoda ja lõigu õunad suuremateks sektoriteks (nt 4 või 6 viiluks, olenevalt suurusest). Lao õunapoolikud vormi põhja sulanud suhkru-või segusse, lõikepind ülespoole. Õunad peaksid olema tihedalt teineteise kõrval.
Küpseta mõõdukal tulel pliidi peal umbes 10 minutit, kuni on näha, et õunad pehmenema hakkavad.
Rulli lehttainas 26 cm läbimõõduga kettaks ja aseta vormi peale nii, et õunad oleks kaetud. Ülejäänud taina ääred suru õunte ja koogivormi servade vahele.
Küpseta 225kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni pealispind on kuldpruun.
Lase koogil enne väljakummutamist veidi vormis jahtuda. Siis kata koogivorm taldrikuga, pööra kiiresti teistpidi ja kummuta kook taldrikule.
Serveeri kohe. Kõrvale sobib jäätis või mascarpone juust või vahukoor.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Meie pere lemmik. Suve lõpul teeme muidugi Antoonovkatega, aga muul ajal kasutame Granny Smith õunu. Kerge teha, ja maitseb ülihea. :D
Sobivalt olid mul alles veel mõned pinginaabrilt saadud antoonovkad. Sai tarte tatini, mis meie kõigi suureks rõõmuks ka kenasti vormist välja tuli :)
1. väga hea oli (õunakooki on muidu ka suht raske ära rikkuda, seekord ka ei õnnestunud:) 2. see karamellimaitse ei unune niipea 2. ilusti tuli vormist välja
Tegin täna selle retsepti järgi. Õnnestus kenasti. Sõime ema ja mehega 10 minutiga ära. Serveerisin jäätisega. Mulle maitses, ei olnud enne lehttaignaga teinud.
tegelikult saab seda edukalt ka rõngasvormis teha, kui karamell enne potis sulatada ja alles seejärel vormi kallata. Ise proovin seekord rohkema karamelliga, kui retsept annab, sest ilma selleta on kook väga tagasihoidlik maitseelamus.
soe soovitus: väike sidruni riivkoor ja cointreau piisk teeb asja ainult paremaks
Supper hea!!
Väga lihtne valmistada ning väga maitsev!
Üks parimaid õunakooke üldse! Hautasin õunad suurel pannil pehmeks, ladusin siis vormi põhja (määrisin vormi eelnevalt võiga) ja valasin kastmega üle. Vormist välja võttes jäid mõned õunad põhja kinni, aga need sain ilusasti koogile tagasi laduda.
Milline peaks see vorm olema, mida saab nii pliidil kuumutada kui ka ahju panna? Tavalised lahtikäivad koogivormid selleks ju ei sobi ja ka keraamilist ei saa pliidile panna. Ja veel küsimus õunte kohta... lõikepind pealpool?? Ōunad on ju viilutatud, seega lõikepind mõlemal pool või kuidas? Serviti?
Pahupidi õunakook 'Tarte Tatin' (lehttainaga)
Klassikaline prantsuse õunakook. Eriti hea tarte tatin'i saab kodumaistest Antonovka õuntest.