Teekook

Vana hea klassika, suur purukatte ja kreemitäidisega plaadisai :)

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

3 dl piima

30-35 g pärmi

1 muna

75-100 g suhkrut

0.5 tl soola

1 tl peenestatud kardemoni või 0.5 sidruni riivitud koor

75-100 g võid

400-450 g nisujahu

Sõmer kate:

100 g nisujahu

3 sl suhkrut

50-60 g võid

2 sl hakitud mandleid või pähkleid

1 tl kaneeli soovi korral

Määrimiseks:

munavalget või muna

Valmistamine

Valmista eelkergitusega pärmitainas. Vedelda pärm leiges piimas või hõõru enne piimaga segamist 1 tl suhkruga vedelaks. Lisa umbes pool jahukogusest ja lase kerkida.

Vahusta pehme või ja muna suhkruga, lisa maitseained. Sega muna-võivaht eeltainasse, lisa sool, ülejäänud jahu ja klopi puulusikaga, kuni tekivad õhumullikesed ja tainas hakkab kausi küljest lahti lööma.

Pane tainas võitatud plaadile, aja märja käega ühtlaselt laiali ja lase kerkida.

Vahepeal valmista sõmer kate. Haki ained tainalaual segamini ja hõõru käte vahel tombuliseks puruks.

Määri kerkinud tainas ettevaatlikult muna(valge)ga, puista üle sõmera kattega ja küpseta keskmise kuumusega ahjus helepruuniks.

Pärast küpsetamist libista sai plaadilt tainalauale ja kata rätikuga.

Jahtunud sai lõika neljakandilisteks tükkideks.

TEEKOOK:
Lõika jahtunud plaadisai pika terava noaga kaheks kihiks. Alumisele poolele määri piima-vanillikreemi või võikreemi, kata pealmise poolega ja lõika neljakandilisteks tükkideks.

Retsept on pärit Ida Savi raamatust "Saiad, pirukad, koogid" (1989). Pildi tegi Martiina.

LISA KOMMENTAAR

Zoozi
postitatud 30.11.2008 19:04

Sabin oli sees, sest ei ole pärmitaignaga sinasõber. Taigen kerkis ilusti. Sain 25 x 30 cm plaadi jagu. Puru tundus jah algul palju olevat, aga otsustasin siiski kõik peale panna. Ei jäänud paljuks. Sai küpses ja kerkis kenasti. Raskusi oli ühes tükis pealmise poole ära tõstmisega. Aga emaga siis kahasse nuputasime - panime koogipoolele alla õhukese lauakatte, sellise kilese ja tugevama, arvan et ka voolimisalus on ok. Sellega oli lihtne koogi pealmine osa eemaldada. Kreemiks võikreem kondenspiimaga. Kook ise oli superhea. Ausalt öelda mitu korda parem kui olen kunagi söönud. Sai ei jäänud üldsegi mitte kõva. Jäin tulemusega rahule

Zoozi
postitatud 28.08.2015 13:00

Pilt ka:

Annika
postitatud 07.02.2010 16:04

Olen teinud taigna mitte lusika, vaid käega kloppides: on palju kergem. Vahele maailma lihtsaim kreem - keedukreem. Kui see juhtubki tükki mnema, hõõrun läbi sõela ja mõne minutiga on asi korras. Väga lihtne ja maitsev kook.

Aniitram
postitatud 18.01.2014 20:09

Mõnusalt pehme ja hea teekook sai!

Kaare
postitatud 31.08.2015 12:31

Mulle meeldis, kuigi jäi veidi tooreks, kuna külalised olid kärsitud :) Eelkergitasin kuskil 35-40 minutit, pärast plaadi peal 15 minutit. Küpsetasin 180-kraadises ahjus u 35 minutit, aga oleks võinud 40, 45 minutit olla. Lõikasime soojalt tükkideks ja sõime piima-vanillikreemiga.

Kaare
postitatud 31.08.2015 12:37

Mul oli üks keraamiline ahjuvorm, mõõdud kuskil 23x32. Hea meelega oleks teinud natuke suuremasse vormi. Mõtlesin, et kui teeks ahjuplaadi peale, siis võiks puru puistata poolele tainale ja teisele poolele mitte. Pärast lõikaks küpsenud koogi lihtsalt keskelt pooleks, määriks kreemi puruta poolele ja tõstaks puruga poole pealmiseks kihiks :) Samas jällegi tavasuuruses ahjuplaadi jaoks võib niimoodi tainast väheks jääda.

sininetyrkiis
postitatud 16.04.2017 11:50

Hea unustatud vana maitse. Väga mõnus kohvi/tee kõrvale!