Juustufondüü

Šveitsis on levinuimad fondüüjuustud Gruyere, Emmental ja Appenzeller, Prantsusmaal aga Beaufort, Gruyere de Comté ja Raclette.

Fondüü valmistamiseks sobiva nõu ja juustud leiate Juustukuningate juurest, aga sobiva fondüünõu leiate näiteks ka kauplusest Apelsin.

Kogus
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

500 g riivitud head juustu - nt

Emmentali juustu, Gouda juustu, Šveitsi juustu, Gruyère juustu või Cheddar juustu

1 sl maisitärklist (triiki)

3 dl kuiva valget veini või lager-tüüpi heledat õlut

1 poolitatud küüslauguküüs

Lisandid:

kornišone ehk tillukesi marineeritud kurke

marineeritud pärlsibulaid

viinamarju

pisikesi šampinjone

õunasektoreid või pirnisektoreid

kirsstomateid

viilutatud pikka saia või juuretisesaia kuubikuid või juuretisesaia kuubikuid

Valmistamine

Riivi juust jämeda riiviga, puista peale maisitärklis ja sega hoolega läbi. 

Kalla õlu või vein väiksemasse potti, lisa kooritud ja kergelt muljutud küüslauguküüs. Kuumuta tasasel tulel, kuni õlu/vein on kuum.

Siis sega jaokaupa hulka juust, pidevalt puulusikaga kenasti segades, et juust ära sulaks (kui liiga palju korraga lisada, läheb juust tänkjaks tükiks).

Kui segu on ühtlane, siis kalla see fondüünõusse, mille all on soojendavad küünlad. 

Juustufondüü sisse kasta vastavate orkide abil juuretisesaiakuubikuid, kõrvale sobivad kornišonid, pirni- ja õunaviilud jms. 

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova, keda aitas Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.

LISA KOMMENTAAR

Uduvihm
postitatud 20.01.2012 23:16

See aasta oli fondüü meie omaette jõulupeo (mõned päevad enne õigeid jõule) laual. Oli selline mõnus üksteise sabas dippimine. Juusutfündüü on ikka väga rammus kraam. Mehele meeldis dippida kõige rohkem erinevaid kukleid ja saialisi isendeid. Mina nautisin hapuka õuna dippimist. Šerri asendasime kodumaise kirsiviinaga. Oli selline hea ja klassikaline retsept.

Pille
postitatud 05.12.2017 10:46

Uduvihma saadetud foto:

Pille
postitatud 21.11.2020 18:44

Ma olen nüüd vist aasta aega iga paari nädala tagant just selle retsepti järgi juustufondüüd teinud. Eriti meeldib lager-tüüpi õlle ning kvaliteetse Gruyere juustuga (mulle meeldiks Emmentali või Appenzellerit ka panna, aga lapsed siis väga ei fänna). Lisandiks juuretisesai, kornišonid, pirnid jms.

Pille
postitatud 21.11.2020 18:44

Juustud on muidugi alati Juustukuningate poest :)