500 g nisujahu
1 muna
3-4 dl vett
0,5 tl soola
Täidis:500 g kodust hakkliha (50% siga ja 50% veis) või kanahakkliha
1 sibul
1 dl vett
soola ja musta pipart
soovi korral maitserohelist
Täidise valmistamiseks lisa hakklihale peenestatud sibul, sool, pipar, maitseroheline ja vesi ning sega läbi. (Kasutada võib ka sea- ja veiseliha, mis koos sibulaga hakklihamasinast läbi aetakse). Maitsesta täidis julgesti!
Taina valmistamiseks vala jahu lauale hunnikusse ja tee sisse süvend. Lisa süvendisse käesoe vesi, muna, sool ja sega tainas kätega ühtlaseks massiks. Tainas peab jääma pigem tihkem kui pehme ja kleepuv. Sõtku korralikult kuni tainas lööb käte küjest lahti. Kata tainas toidukilega ja lase sellel toasoojas seista, kuni tainas muutub elastseks (30 minutit kuni tund). Seejärel rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja lõika sellest vajaliku paksuse ning suurusega kettad.
Aseta tainaketastele hakklihatäidis ja vormi pelmeenid. •Fotol olevad pelmeenid on tehtud pelmeenivormiga.
Keeda pelmeene soola, pipra ja loorberilehega maitsestatud vees või puljongis 5-8 minutit, kuni pelmeenid pinnale tõusevad. Või prae pelmeenid pannil või sees tasasel tulel kaanega kaetult helekollaseks.
Ülejäänud pelmeenid pane sügavkülma. Et pelmeenid üksteise külge ei külmuks, külmuta neid kõigepealt ühe kihina jahu või küpsetuspaberiga kaetud alusel umbes 30 minutit, seejärel tõsta pelmeenid säilituskarpi või kilekotti.
Loe veel:
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare
Mina teen kogu aeg selle retsepti järgi ja väga head pelmeenid tulevad. Nagu päris!
Väga maitsvad pelmeenid :). Üldse kodus tehtud pelmeenid on ikka kõige paremad.
1,5 muna... Alguses tundub see taigen küll täielik jahu. Aga pika mudimise peale läheb normaalseks küll. Kui tainast näppida, siis küll ei tunne, millal see elastne on... Kui keeta, siis võib jätta rullides paksema taigna ja väiksemad pelmeenid. Kui praadida, peaks jätma eriti õhukese taigna ja rohkem liha panema - see kuivab väga kokku. Vormimise ajal võiks juba keetma / praadima hakata. Sellest kogusest tuleb väga palju pelmeene ja üksteise peale neid panna ei tohi. Kleepuvad väga kokku.
Väga hea retsept. Aga kohandasin seda pisut mõistlikumale kogusele: 5,5 dl jahu, 1,5 dl vett, 1 muna. Ja liha koguse jätaks samaks - u 0,5 kg. Kui teha pelmeenirauaga, siis saab sellest u 2,5 rauatäit ehk u 80 pisikest pelmeeni. (paras 4 sööjale). Hakkliha tasuks kindlasti värskete ürtidega maitsestada. Tulemus on imehea.
Kihiti saab panna, kui neid veidi jahus veeretada
Ega keegi ei tea, kust saada pelmeeniraudu? See retsept on super-hea, aga käsitsi neid vorpida on tükk tegemist....
mul ema ostis pelmeeniraua just eile baltijaama turult :)
võrus om magazinis või mis ta teil seal on :)
Magaziin on peale Võru ka Pärnus, Raplas, Valgas ja Viljandis ka vist
Prismast saab ka.
Keskturult Tallinnas, majapidamistarvete kauplusestö
Mina nägin Prismades müügil ka pelmeenivormi,olid plastmassist ja punased.mina kunagi ostsin jaama turult metallist
Võrus Magazinis on metallist, pisut pisem variant, kui veneaegne
Nii, hommikul tõin pelmeeniraua Tartu turult ja elu esimesed pelmeenid tehtud. Millegipärast kippusid keemise ajal aga lahti minema. Teise rauatäie vajutasin näpuga servad ekstra kinni, aga ikkagi pisut läksid lahti. Oskab keegi nõu anda? Kindlasti soovitan teha enne kaanetamist pisut sisu pannil praadida ja vastavalt vajadusele midagi lisada. Täidise tegin niisama söömiseks isegi liiga soolase, sest arvestasin keedes mingisuguse soola kaoga. Ja see tasus ära! Igatahes tahab protsess veel harjutamist.
Minulgi kippusid rauaga vorpides lahti minema ja sellepärast teengi nüüd käsitsi. Esiotsa oli see üks tühi töö ja vaimu närimine, kuid ajapikku muutud üha osavamaks. Praegu kulub 100 pelmeeni tegemiseks umbes tund ja pool. Muidugi on jutt praegu ainult vormistamisest. Taina ja sisu tegemine võtab sellest eraldi aja.
olen rauaga mingi 4-5korda teinud ja mõni üksik läheb kusagilt nurgast nats lahti. rauaga on see taigna kogus palju väiksem kui käsitsi tehes. rauale tuleb enne taigna panemist jahu raputada ja peale täidise ja uue taignakihi lisamist taignarulliga tugevalt üle käia, siis ümber keerates kukuvad need pelmeenid ise alla.
Kui kaua tuleb neid pelmeene keeta?
Vedelikku tuleb lisada tunde järgi, sest jahud on väga erinevad. Vee võib asendada ka keefiriga, siis tulevad veidi kohevamad pelmeenid. Täidisesse sobivad veel seened, juust, sink, kohupiim - mis aga endale maitseb.
Keefiriga tuleb tõesti hea, kohev ja õhuline taigen, mitte kõva ja jahune. Väga hea nipp, olen ka nüüd ainult keefiriga teinud. Like!
Head pelmeenid tulevad, aga mina kasutan hakkliha asemel krevette, 10 korda maitsvamad tulevad.
Võtsin pelmeeniteo ette peale pikka kõhklemist ja no väga head said! Pere mõmises ainult täis suuga kiidusõnu :). Ämma vanakooli rauast pelmeenivorm oli muidugi abiks väga, aga olulised olid ka Nami-Nami soovitused, kuidas täpselt nendega toimetada.
Lemmik pelmeeni retsept. Alati õnnestub ning nii head!
Vett on retseptis liiga palju!!
Mulle on arusaamatu, kuhu kogu see vesi retseptis pannakse. Vett on ilmselhelt liiga palju. Katsetasin samaaegselt kahte erinevat retseptis. Teises oli 400 g jahu kohta 1,5 dl vett ja üks muna, see oli õige proportsioon.
Vahest tuleb tahtmine midagi ise ka teha. Selle järgi siin olen teinid juba mitu korda pelmeene. Uipu hea kraam! Osa läks sügavkülma ka. Ma teen tavaliselt poole koguse korraga.
Leidsin köögikapist ammu unustatud pelmeenivormi ja mõtlesin, et katsetaks. Mul täidiseks hakkliha asemel seened, sibul ja paar ripakile jäänud keedukartulit - päris head said.
Pelmeenid lihaga
Nami-Nami toimetajad Martiina ja Kaare tegid üheskoos pelmeene ning jagavad retsepti teiegagi.
Vahendid kokkamiseks ning lauakatmiseks leiate kauplusest Apelsin.