Makowiec

Makowiec ehk mooniseemnerull kuulub Poola pühadelauale. Eriti musta mooniseemnetäidise saamiseks tuleb mooniseemned kindlasti pastaks jahvatada! Ukrainas on analoogse küpsetise nimeks "Маківник"

Kogus
2 korralikku pätsi
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

600 g nisujahu

1 pakk kuivpärmi

75 g suhkrut

0,25 tl soola

2,5 dl käesooja piima

50 g sulatatud võid

1,5 muna

Mooniseemnetäidis:

300 g mooniseemneid

kuuma vett

150 g suhkrut

100 g toasooja pehmet võid

1 sl riivitud sidrunikoort või 2 tl vanillisuhkrut

Määrimiseks:

0,5 muna

Valmistamine

Pärmitaina jaoks sega tainakausis jahu, kuivpärm, suhkur ja sool. Sega juurde käesoe piim, sulatatud ja veidi jahutatud või ning viimasena munad. Sõtku tainas ühtlaseks - kui see liiga märg on, siis sega juurde 1-2 sl jahu. Kui tainas on ühtlane, siis kata puhta rätiku või toidukilega ning lase soojas tuulevaikses kohas kahekordseks kerkida (u tund aega). 

Sel ajal valmista tainas. Mõõda mooniseemned kaussi, kalla peale nii palju kuuma vett, et kõik mooniseemned oleksid kaetud. Lase vähemalt 30 minutit paisuda, siis peenesta köögikombainis või surista samas kausis saumikseri abil mustaks pastaks. Sega juurde suhkur, pehme või ja vanillisuhkur. (Mooniseemned võib juba eelmisel õhtul kuuma veega ligunema panna; enne pastaks jahvatamist tuleks liigne vedelik kurnata).

Sõtku kerkinud tainas läbi, kummuta kergelt jahusele lauale ja jaota kaheks. 

Rulli üks tainaports u 5 mm paksuseks ristkülikuks, määri peale pool mooniseemnetäidisest. Keera tainas laiemast otsast rulli, suru otsad tugevasti kokku ja tõsta saadud rull ahjuplaadile, liitekoht allpool. 

Korda sama ülejäänud taina ja täidisega ning tõsta teine rull ahjuplaadile esimese rulli kõrvale. 

Kata rätikuga ja lase veidi kerkida. Siis klopi alles hoitud umbes pool muna lusikatäie veega lahti ning määri saiad pealt munaseguga. 

Kuumuta ahi 200 C (pöördõhuga ahi 180 C). 

Küpseta mooniseemnerulle 200-kraadise ahju keskosas umbes 25-30 minutit, kuni saiad on kenasti kerkinud ja kuldpruuniks küpsenud. 

Võta ahjust välja,  lase rätiku all veidi jahtuda. Lõika viiludeks ja serveeri.

Loe veel:

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR