Poola jõululaud (Wigilia)

Kuidas poolakad jõule tähistavad? Nami-Nami teeb väikese ülevaate.

Sarnaselt eestlastele on ka Poolas kõige olulisem õhtusöök jõululaupäeval. Jõuluõhtul istutakse pereringis, aga lauale asetatakse lisasöögikoht mõne ootamatu külalise või uksele koputava kodutu jaoks.

Jõuluroad on erilised - neid valmistataksegi vaid kord aastas spetsiaalselt jõuludeks. Jõuluõhtu kombed on kultuurilised ja mitte kiriklikud, nii et sarnaselt tähistavad pühi nii konservatiivsed katoliiklased kui ka moodsad ateistid. Liha ja kange alkohol ei ole lubatud, küll aga kala ja vein. Road põhinevad toorainel, mis on traditsiooniliselt Poolas talviti saadaval. 

Betlemma tähte oodates

Jõuluõhtusöök algab, kui esimene täht taevasse ilmub. Kõigepealt murtakse katki jõuluvahvlid (opłatek, avafoto), mis on jahust ja veest valmistatud vahvlilehed sisse pressitud religioosse mustriga. Iga külaline saab ühe vahvli, murrab selle tükkideks ja jagab kõikide teistega, samal ajal kaaslastele tervist ja jõukust soovides. 

Laudlina alla asetatakse veidi heina, meenutamaks seda, et vastsündinud Jeesus asetati heintega täidetud sõime. 

Poola jõuluõhtusöök koosneb 12 roast ja kestab tunde. Õhtusöögi ajal on viisakas kõiki roogi vähemalt maitsta. 

Pärast õhtusööki jagatakse kingitusi.

Miks just 12 toidukorda?

Number 12 tähistab jõukust, 12 apostlit ja aastaringi ehk 12 kuud. Traditsioonilised road valmivad kaua, nii et mitmed restoranid pakuvad tänapäeval valmis roogi. Ise tehtud on muidugi hinnatumad. Poola on suur riik, nii et muidugi esineb piirkondlikke erinevusi, ent paljud road on levinud üle riigi. 

  • Peedisupp

Jõuluõhtusöök algab tihti punase peedisupiga. Erinevalt tavalisest boršist on jõulusupp hapendatud supipõhjaga (zakwas). Paar päeva varem pannakse kooritud toored peedid ja küüslauk keedetud külma vette hapnema. Siis segatakse see nt hea metsaseene- ja köögiviljapuljongiga. Jõuluborši serveeritakse väikeste "kõrvakestega" (uszka) ehk pelmeenikestega, mis on täidetud nt leotatud kuivatatud puravike ja praetud sibulatega. Borši serveeritakse traditsiooniliselt Lõuna-Poolas, eriti Podhale piirkonnas Tatra mäestiku lähedal, aga seal on "kõrvakeste" asemel supi sees suured valged oad. 

  • Jõuluõhtu seenesupp

Kuivatatud metsaseeni kasutatakse Poolas palju, nende maitse on osa Poola toidukultuurist. Kõige parem metsaseenesupp valmib kuivatatud kivipuravikest, suppi serveeritakse väikeste kandiliste või peenikeste nuudlitega.

Traditsioonilised jõuluõhtu supid on veel kalasupp (nt karpkalast), valge borš, hapu rukkijahusupp või vanamoodne magus mandlisupp.

  • Jõuluõhtu karpkala

Poolas on karpkalu kasvatatud vähemalt 700 aastat, aga alles pärast II maailmasõda sai karpkalast Poola köögi armastatuim kala, jättes maha ka angerja, haugi ja koha. Just karpkala on paljude Poola perede jõululaual kohustuslik.  Karpkala serveeritakse kuivatatud seentega valmistatud hapukapsaga, kartulitega või köögiviljasalatiga. 

Poolas tuntakse palju põnevaid viise karpkala valmistamiseks, nt karpkala hallis kastmes, karpkala kuivatatud seente ja koorega või peterselliga täidetud karpkala. 

  • Karpkalasült ehk karpkala juudi moodi

Małopolska piirkonnas ehk Väike-Poolas valmistavad paljud perekonnad karpkala juudi moodi. Kes-Euroopas elanud aškenazi juudid keetsid tükeldatud karpkala tasasel tulel kalapuljongis, jahtudes leem kallerdub ning seda serveeritakse sibulate, mandlite, rosinate ja leivaga. 

  • Heeringas

Heeringas on Poolas populaarne aastaringselt, aga ka jõulude ajal. Matjes-heeringa fileesid serveeritakse kas õlis või hapukoorega, aga ka erinevates salatites. 

  • Pelmeenid

Pierogi ehk keedetud pirukad (meie mõistes pelmeenid) on tuntuim Poola roog maailmas. Poolkuukujulised keedetud pirukad täidetakse jõulude ajal kapsa või hapukapsaga ning kuivatatud seentega. Ida-Poolas valmistatakse magusaid pelmeene suitsuploomidega või mooniseemnetega.

  • Praekapsas

Ka Poola jõuluõhtu lõhnab hapukapsa järele :) Hapukapsas on Poolas olnud populaarne kaua ning pea kõik hautavad seda jõuluõhtuks. Hapukapsaga täidetakse pirukaid, seda serveeritakse eraldi koos kuivatatud metsaseente või väikeste valgete ubadega. Mõned poolakad lisavad hapukapsale ka rosinaid!

  • Kapsarullid

Kapsarulle (gołąbki) süüakse Poolas aastaringselt, ent kui muidu on need täidetud (hakk)lihaga, siis jõulude ajal on täidis taimne. Täidises on kuivatatud metsaseened ja kas riis, tatar või odrakruubid. 

  • Kutia

Kutia on väga vana ida-euroopa dessert, mida valmistatakse vaid jõuluõhtul. Keedetud nisuterad, mooniseemned, mesi, suhkrustatud või kuivatatud puuviljad - neid leotatakse väheses port- või punaveinis koos Kreeka pähklite, mandlite või päevalilleseemnetega. 

Nii mõneski peres on kutia asemel laual hoopis kluzki z makiem ehk munanuudlid mooniseemnete, mee, pähklite ja rosinatega. 

  • Piparkoogid 

Poolas on piparkooki (piernik, meie mõistes ongi tegemist pigem präänikuga) küpsetatud mitusada aastat. Nt Torúnis tunti piparkooki juba 17. sajandil. Poola piparkoogi valmistamine nõuab aega ja tähelepanu. Tainasse lisatakse mett, searasva, suhkrut, mune, jahu ja piparkoogivürtse ning tainas peab mitu nädalat laagerduma. 

Piparkooki küpsetatakse paar päeva enne jõuluõhtut. Piparkook küpsetatakse vormis, siis lõigatakse tükkideks ja serveeritakse ploomipovidloga (powidła). Väikeseid piparkooke kasutatakse jõulukuusekede kaunistamisel!

  • Jõulukompott

Paks kompott (kompot z suszu) on armastatud jõuluõhtudessert. Kuivatatud ja kergelt suitsused ploomid, õunad, pirnid, rosinad ja aprikoosid aitavad ka seedimisele kaasa :)

  • Mooniseemnekook

Mooniseemned sümboliseerivad jõukust ja on kohustuslik osa Poola jõulumenüüst. Mooniseemnekooki (makowiec) süüakse aastaringselt, aga jõululaua mooniseemnekook on veidi eriline. Tainakihid on õhemad, mooniseemnetäidisekihid paksemad.

Mõnedes piirkondades on koogi asemel laual mõni muu mooniseemnedessert. Sileesias on laual mooniseemnedessert makówki ja makiełki mooniseemnesaiakesed, mida leotatakse piimas või vees ja serveeritakse kuivatatud puuviljade (või nendest valmistatud kompoti) ning meega. 

Loe veel:

Artikkel põhineb sellel Magdalena Kasprzyk-Chevriaux' artiklil. Foto: Helena Paczuska

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 25.12.2017 09:41 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Profa
postitatud 26.12.2017 20:01

Hea artikkel samal teemal on LOT-Nordica pardaajakirjas ka hetkel.

Pille
posted on 26.12.2017 20:11

Aitäh, Profa! Kuulan maad, kas keegi on LOTiga sõitmas, saaksin koopia paluda - äkki saan artiklit täiendada ja täiustada :)

Marie
postitatud 27.12.2017 09:03

Pierogi osas tahaks täpsustada, et tegemist on ikkagi pigem meile tuntud pelmeenidega, mitte pirukatega. Suurus muidugi sõltub tegijast, aga võib-olla meile tuntuist pisut suuremad. Keedetakse.

Pille
posted on 27.12.2017 16:55

Muidugi, Marie, minu apsakas, mis nüüdseks likvideeritud :)

Karin Suvinõmm
postitatud 30.12.2017 21:31

Mul on õnnestunud Poola jõululauda nautida... vahva!

Mari Ka
postitatud 28.12.2020 15:01

Poola köök on parim. PS ärge kreeklastele öelge.

Eve Veskus
postitatud 28.12.2022 23:39

Niipalju, kui erinevaid rahvuskööke on õnnestunud proovida, pean nõustuma, et Poola köök on parim. Kahjuks enamus eestlasi sõidavad vaid Poolast läbi ja käivad teeäärsetes sööklates, mis on väga kaugel Poola päris rahvusköögist.