30 g kuivatatud puravikke VÕI
200 g külmutatud kupatatud seeni või leotatud soolaseeni
2 suurt sibulat
1 suur porgand
5 sl õli
750 g värsket hapukapsast
5 dl vett
2-3 tera vürtspipart
1 tl musta pipra teri
veidi suhkrut
maitse järgi soola
Kui kasutad kuivatatud seeni, siis pane need kuumakindla kausi sisse ja kalla peale umbes 2 dl keeva vett. Lase seentel pool tundi tõmmata. (See vedelikukogus arvesta hiljem 5 dl vedeliku hulgast maha). Kui seened on pehmed, siis võta need veest välja, pigista kuivemaks ja lõika peenikesteks ribadeks. Külmutatud seened sulata ja pigista kuivemaks, soolaseened nõruta ja vajadusel leota ja loputa.
Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks või haki peeneks. Koori või pese porgand, riivi jämeda riiviga või lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks.
Kuumuta paksupõhjalises potis õli, lisa sibul ja porgand ja prae mõned minutid,
Lisa seened ja prae veel paar minutit.
Nüüd lisa kapsas, loorber, vürts- ja tavaline pipar. Lisa seeneleotusvedelik ja nii palju vett, et kapsas oleks peaaegu kaetud. Maitsesta suhkru ja soolaga.
Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja hauta rooga tasasel tulel u 2 tundi, kuni kapsas on pehme ja maitsed kenasti segunenud. Timmi vajadusel maitse veel soola ja suhkruga parajaks.
Smacznego!
Mulle väga-väga meeldis! Täitsa arusaamatu, et selline maitsev roog pole seenehullude eestlaste seas paremini tuntud!
Kapsas seentega
See Poola jõuluroog sobib imehästi ka eestlaste jõululauale. Poolas kasutatakse kuivatatud puravikke, aga kinnitan, et roog jääb väga maitsev ka sügavkülmast leitud kupatatud kollaste ja tõmmuriisikatega.